Image by rawpixel.com

Bir Web Sitesi İçin En İdeal Logo Boyutu Kaç Olmalı?

Markanızın logosu, web sitenizdeki küçük bir favicon’dan büyük reklam panosuna kadar pek çok yerde uygun çözünürlükte ve boyutta görünmelidir. Web sitenizde bile logonuzun farklı yön ve boyutlarda olabileceği farklı yerler vardır. Bu durumda logonuz her duruma göre ideal boyutlarda olmalıdır.

Başlangıçtan itibaren ihtiyaç duyacağınız tüm farklı logo boyutlarını tespit etmek, web sitenize, sosyal medya hesabınıza, baskı yapılacak ürünlerinize ve diğer tüm marka unsurlarına eklemek çok daha kolay olacaktır.

Logo Görseli Üzerindeki Unsurlar

Çoğunlukla, logoların üç türü vardır: firma/site adı, bir simge ve bir slogan. Veya bir logoyu iki ana bileşene sahip olarak düşünebilirsiniz: görüntü veya sembol ve tipografi veya kelime. Sonuç olarak, bu öğeleri birlikte veya ayrı ayrı kullanabilirsiniz, ancak nasıl düzenlenirlerse düzenlensinler markanızı yansıtmalıdırlar.

Tasarım, boyutlar, yönelim (dikey/yatay), şekil ve boyut söz konusu olduğunda bir logo çeşitli varyasyonlara sahip olabilir. Web sitenizde nereye yerleştirdiğinize bağlı olarak seçtiğiniz logonun yönelimi değişkenlik gösterebilir. Logo bütünlüğünü korumak için her bir farklı arka plana veya boyuta uyarlamalısınız.

Web sitenizde ve başka yerlerde kullanılmak üzere oluşturmayı düşünmeniz gereken ideal logo varyasyonları şunlardır:

  • Yatay, kare ve dikey
  • Siyah, beyaz, tam renkli ve ters renk
  • Normal arka plan ve şeffaf arka plan
  • Tam logo, yalnızca simge ve sınırlı metin veya tek harf / monogram

Oluşturduğunuz tüm farklı logoların yanı sıra nerede kullanılmaları gerektiğine dair ayrıntılar da marka kitinize dahil edilmelidir. Logo varyasyonlarınızı kendiniz oluşturmuyorsanız, onları oluşturan ajansın veya tasarımcının tüm varyasyonları orijinal, birincil logo ile birlikte göndermesi gerektiğini unutmayın.

Logo Dosya Türleri

Dosya türü, logo büyütülürken nasıl göründüğünü etkiler. Logoyu ölçeklenemeyen bir dosya türü kullanarak oluşturursanız, büyüdükçe bulanık ve pikselli görünecektir. Bu yüzden logonuzun ister küçük ister devasa olsun, ayrıntılı ve mükemmel görünmesini istersiniz.

Logonuzun kalite kaybı olmadan ölçeklenebilir olması için vektör formatında, tercihen PNG dosyası olarak olması gerekir. PNG, kayıpsız sıkıştırılmış bir dosyadır; bu, dosya boyutunun oldukça küçük olduğu, ancak tasarımın kalitesinin korunduğu anlamına gelir. Web siteleri ve diğer dijital alanlar için mükemmel bir format olan PNG dosyasıyla birlikte şeffaf bir arka plan da kullanabilirsiniz. Online olarak bir logo görüntülerken, yükleme süresinin hızlı olması için PNG dosyanızın 200KB'den az olması gerekir.

JPG dosyalarına daha aşina olabilirsiniz, ancak logonuz için bir JPG kullanmak istemezsiniz. Bu tür dosyalar kayıpsız sıkıştırılmış değil, kayıplı olarak sıkıştırılmıştır. Dosya boyutu biraz daha küçük olduğu için PNG'den daha az yer kaplasa da, kalite daha kötüdür ve logonuz, özellikle de büyütmeye çalıştığınızda pikselli görünebilir.

Favicon Logo Boyutu

Favicon gibi küçük boyutlu bir dosyada herhangi bir metin okunamayacak kadar küçük olacağından, yalnızca simge logonuzu kullanmalısınız. Veya logonuz bir kelimeyse, kelimenin ilk harfini veya iki veya daha fazla kelime varsa monogram versiyonunu kullanabilirsiniz.

Favicon yani site simgesi, adres çubuğundaki web sayfası başlığının yanında görünen küçük simgedir ve aynı zamanda bir yer imlerinde veya sık kullanılanlar listesinde görünecektir.

favicon logo boyutu

Standart favicon boyutları aşağıdaki gibidir:

  • 16 x 16 piksel (en yaygın)
  • 32 x 32 piksel
  • 48 x 48 piksel

Gezinme Çubuğu Logo Boyutu

Web sitenizin gezinme çubuğu veya başlığı logonuza ev sahipliği yapacaktır. Tipik olarak logo, gezinme çubuğunun sol tarafında yer alır.

logo boyutu gezinti çubuğu

Bu logonun boyutu, web sitesine bağlı olsa da, boyut seçeneklerinin yaklaşık olarak aşağıdaki gibi olması muhtemeldir:

  • Tam banner: 468 x 60 piksel
  • Yatay düzen: 250 x 150 piksel; 350 x 75 piksel; veya 400 x 100 piksel
  • Dikey düzen: 160 x 160 piksel

Bunlar gerçek başlık logosu boyutları değildir, bu logolar daha büyük olacaktır. Ancak logonuzu bu tür web sitesi başlıklarına uyacak şekilde tasarlarken dikkate alınması gereken boyutlardır.

Logonuzu Kullanacağınız Diğer Yerler

Web siteniz için logonuzun varyasyonlarını oluşturacaksanız, başka yerler için de ihtiyacınız olan sürümleri yapmak gerekir.

Örneğin:

  • Dijital reklamlar ve afişler bir logo gerektirir.
  • Sosyal medyada arka planlarda, afişlerde, kapak fotoğraflarında, profil resimlerinde, yayınlarda ve küçük resimlerde logonuza ihtiyacınız olacak.
  • Fiziksel malzemeler satan bir online mağazaya sahip markalar için, logonuzun magnetlere, kupalara veya tişörtlere basılması gerekebilir.
  • Fiziksel malzeme satarsanız veya gönderirseniz, logonuzu kutular, zarflar ve hatta ambalaj bandı gibi nakliye malzemelerinin üzerine basarsınız.

Canva gibi araçlar, Facebook kapak fotoğrafınız veya Instagram'daki Hikayeler gönderiniz gibi çeşitli konumlardaki grafikler için ideal boyutlara sahip kullanıma hazır şablonlara sahiptir. Logonuzu şablona yerleştirebilir ve ardından ihtiyacınız olan her yerde kullanmak için son tasarımı indirebilirsiniz.

Web Siteniz için İdeal Logo Boyutu Kaç Olmalı

Logonuza, varyasyonlarına ve bunları web sitenizde nereye yerleştirdiğinize göre bu işin aslında tasarım odaklı olduğunu unutmayın.  Uymanız gereken katı ve hızlı kurallar yoktur. Nerede ve nasıl kullanacağınıza karar vermek için sanatsal gözünüzü ve kendi kişisel kararınızı verebilirsiniz. Logonuz, şirketiniz hakkında çok şey anlatır ve kullanıcı algısını etkileyecek olan marka unsurlarınızdan biridir. Nerede kullanılırsa kullanılsın net ve kaliteli görünmelidir.

0
0
0
0
0
0
Yazıyı emoji ile değerlendir..

Yorumlar (0)

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
Yorum Yaz

Spam kodu: captcha

Kapatmak için ESC tuşuna basın

OgzNet