İnternet Hız Testi

İnternet hız testi, bağlı cihazınızın internete bağlantı hızını ve kalitesini ölçer. Bunu, internet bağlantınızın ping (gecikme), indirme hızı ve yükleme hızı gibi farklı yönlerini analiz eden birden fazla ardışık test yaparak yapar. Bu değerlerin her biri, bağlantının belirli niteliklerini temsil eder.

En doğru internet hız testi için birden fazla test yapın, ilk olarak modeme yakın bir konumda ve daha sonra Wi-Fi sinyal gücünün azaldığı ve sorun yaşadığınız yerde. İnternet hızınız, zayıf ve güçlü sinyal durumları için aynıysa, yavaş internetin nedeni muhtemelen internet sağlayayınızdan kaynaklanmaktadır. Ancak internet hızları bağlı cihazlarınızda farklılık gösteriyorsa, zayıf bağlantı muhtemelen cihazlarınızdaki yanlış bir yapılandırmadan veya cihaz özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Güçlü bir WiFi sinyaline sahip olanları ve olmayanları belirlemek için tüm cihazlarınızda bir WiFi hız testi çalıştırabilirsiniz. Ek olarak, kablosuz ve kablolu bağlantıyı karşılaştırmak için, yerel ağ bağlantısını kullanarak ve internet hız testi ile internet hızını kontrol edebilirsiniz.

Download hızı nasıl test edilir?

İndirme hızı, bir sunucuya birden fazla bağlantı açarak ve aynı anda tüm bağlantılarda büyük bir veri dosyasını indirmeye başlayarak gerçekleştirilir. Bu yaklaşım, internet bağlantısının tüm bant genişliğinin maksimuma çıkarılmasını ve böylece maksimum veri çıkışının ölçülebilmesini sağlar. Veri çıkışının ölçüm süresine göre kaydedilmesi, veri indirmek için mevcut internet hızını verir. Çoğu zaman, indirme hızları saniyede Megabit (Mbps veya Mb/s) olarak belirtilir, ancak saniyede Kilobit (Kbps veya Kb/s) veya Megabayt/saniye (MBps veya MB/s) gibi diğer biçimler de yaygındır.

Upload hızı nasıl test edilir?

Karşıya yükleme hızı, indirme hızı analizinin sırası tersine çevrilerek test edilir. Yine test sunucusuna birden çok bağlantı açılır. Bir dosya indirmek yerine, cihazınızda büyük bir rasgele veri dosyası oluşturulur ve sunucuya giden tüm bağlantılardan geçirilir. Verilerin ağ üzerinden birden fazla akış aracılığıyla sunucuya gönderilmesi, maksimum verimin ölçülmesini sağlar. Yine, veri akışının zamana karşı kaydedilmesi, veri yüklemek için mevcut internet hızını verir. Yükleme hızı, olabildiğince fazla hıza ihtiyaç duyduğunuz çevrimiçi oyun ve görüntülü aramalar için çok önemlidir.

Ping nasıl test edilir?

Ping testi sırasında cihaz, ağ üzerinden küçük bir veri paketini internetteki test sunucusuna gönderir. Bu test, yükleme hızlarına değil yanıt süresine odaklanır. Sunucu bu paketi aldığında, gidiş dönüş işlemini tamamlayarak cihaza geri gönderecektir. Veri paketinin gidiş gelişi tamamlaması için geçen süreye gecikme denir ve ping olarak da bilinir. Doğru bir okuma elde etmek için, ardışık olarak birden fazla ping testi yapılır ve nihai sonuç, tüm bu testlerin ortalaması olur. Bir zaman değeri olarak, genellikle Milisaniye (ms) cinsinden gösterilir. Yüksek gecikme daha fazla paket kaybına yol açarken, düşük gecikme neredeyse hiç paket kaybına yol açmaz.

İnternet hızı kaç olmalı?

Farklı kullanım senaryoları için farklı internet hızlarının gerekli olduğunu bilmek önemlidir. Hem indirme hem de yükleme hızları neyin mümkün olduğunu belirler. Bu yüzden, internet hızını test ettiğinizde, "internet hızı kaç olmalı" sorusu, interneti ne için kullanmak istediğinize bağlı olarak cevaplanabilir. Saniyede tek basamaklı düşük megabit hızlarıyla yalnızca internette gezinmek için kullanılabilirken, 4K çözünürlükte Netflix yayınları için maksimum hız en az 25 Mbps bağlantı hızı gerektirir. Çevrimiçi oyunlar, öncelikle ping değerinden etkilenecektir; daha küçük bir ping, internette içerik yayınlarken daha iyidir, örneğin Youtube'a büyük videolar yüklemek, öncelikle yükleme bant genişliğiniz tarafından kısıtlanır. Dosyaları özellikle büyük dosyaları iyi bir hızda indirmek için en az 10 Mbps aktarım hızına sahip bir indirme hızına sahip olmalısınız.

Kapatmak için ESC tuşuna basın

OgzNet