Ogznet.com
Image by B_A from Pixabay

Dünyanın En Ünlü Hackerları ve Hikayeleri

Bütün hackerlar kötü niyetli değildir. İyi niyetli olanlara ”beyaz şapkalı hacker” denir ve bilgisayar güvenliğini artırmak için hack yaparlar. Sadece eğlence için bu işi yapanlara ”gri şapkalı hacker” denir. Ve son olarak ”siyah şapkalı hacker” olarak adlandırılan grup. Bu hackerlar tamamen kötü niyetlidir ve girdikleri sistemi ya kullanılamaz hale getirirler ya da veri hırsızlığı yaparlar. İşte tarihin gördüğü en ünlü bilgisayar korsanları.

1. Kevin Mitnick

ABD Adalet Bakanlığı ona, “ABD tarihinin en çok aranan bilgisayar korsanı” ünvanını vermiştir. Kevin Mitnick'in hikayesi o kadar ilgi çekicidir ki, Track Down adlı bir filme bile konu olmuştur.

Ne yaptı? 
Digital Equipment Corporation'ın ağını hacklediği için bir yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra, üç yıllık denetimli serbestlik ile salıverildi. Ancak, bu sürenin sonuna doğru ulusal savunma uyarı sistemini ihlal ve kurumsal sırlarını çalmak dahil 2.5 yıllık hack girişimi oldu.

Şimdi nerede? 
Mitnick, sonuçta 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve mahkum edildi. Cezasını çektikten sonra, bilgisayar güvenliği konusunda danışman oldu ve bu konuda halka konferanslar verdi. Artık Mitnick Security Consulting adlı siber güvenlik şirketini yönetiyor.

2. Jonathan James

"c0mrade" olarak bilinen Jonathan James'in hikayesi biraz trajiktir. Genç yaşta hack yapmaya başlamış, birkaç ticari ve hükümet ağına girmeyi başarmış ve bunun sonucunda hapse girmişti.

Ne yaptı? 
James, NASA'nın ağına saldırdı ve Uluslararası Uzay İstasyonunun nasıl çalıştığını öğrenmek için kaynak kodlarını indirdi. NASA, şebekeyi üç hafta boyunca kapatmak zorunda kaldı.

Şimdi nerede? 
2007 yılında birçok yüksek profilli şirket, çok sayıda kötü niyetli ağ saldırısına uğradı. James bu saldırılarda yer almadığını belirtmiş olsa da, şüpheli görülmüş ve hakkında soruşturma başlatılmıştı. 2008 yılında James, işlemediği suçlardan mahkum olacağını düşünerek intihar etti.

3. Albert Gonzalez

Albert Gonzalez, ShadowCrew adında bir hacker grubunun lideri olarak bu işlere başladı. Kredi kartı numaralarının çalınmasına ve satılmasına ek olarak, ShadowCrew ayrıca kimlik hırsızlığı suçları için sahte pasaportlar, sağlık sigortası kartları ve doğum sertifikaları üretmiştir.

Ne yaptı? 
Albert Gonzalez, iki yıl boyunca 170 milyondan fazla kredi kartı ve ATM kartı numarası toplayarak internette büyük ün kazandı. Daha sonra tüm kayıtlı kredi kartı numaralarını çalmak için TJX Şirketleri ve Heartland Ödeme Sistemleri veritabanlarına girmiştir.

Şimdi nerede?
Gonzalez yaptıklarından dolayı 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve 2025 yılında serbest bırakılması planlanıyor.

4. Kevin Poulsen

"Dark Dante" olarak da bilinen Kevin Poulsen, 15 yıllık ününü telefon sistemleri hakkındaki bilgisini kullanarak kazandı. Bir hack saldırısında, bir radyo istasyonunun telefon hattını hackledi ve kendisini bir Porsche kazanan talihli olarak sisteme ekledi.

Ne yaptı? 
Poulsen federal sistemlere girdiğinde ve telefon bilgilerini çaldığında FBI'ın aranalar listesine girdi. Daha sonra bir süpermarkette yakalandı ve 51 ay hapse mahkum edildi ve 56.000 Dolar'lık bir kefaretle serbest bırakıldı.

Şimdi nerede?
Poulsen 1995 yılında hapisten çıktıktan sonra yolunu değiştirdi. Gazeteci olarak çalışmaya başladı ve şimdi Wired için katkıda bulunan bir editör. Ayrıca 2006 yılında, MySpace üzerinden 744 cinsel suçluyu tespit edip yargıya teslim etti.

5. Gary McKinnon

İnternette "Yalnız" olarak bilinen Gary McKinnon, tüm zamanların en büyük askeri bilgisayar hack işini koordine ettiği iddia edildi.

Ne yaptı? 
Şubat 2001'den Mart 2002'ye kadar 13 aylık bir süre zarfında McKinnon, ABD Silahlı Kuvvetleri ve NASA'ya ait 97 bilgisayara yasadışı olarak erişti. Sadece serbest enerji ve UFO kapsamı hakkında bilgi aradığını iddia etti, ancak ABD makamlarına göre bir dizi kritik dosyayı sildi ve 300'den fazla bilgisayarı devre dışı bırakarak $700.000'lık zarara neden oldu.

Şimdi nerede?
İskoç kökenli olması ve Birleşik Krallık'ın dışında suç işlediği için, iadeyle karşı karşıya kaldığı 2005 yılına kadar Amerikan hükümetini atlatmayı başardı. Bir dizi temyizden sonra, Theresa Mayer'in "ağır hasta" olduğu gerekçesiyle iadesini engelledi ve iadenin "insan haklarıyla bağdaşmayacağını" belirtti.

6. Robert Tappan Morris

Robert Tappan Morris, bilgisayar bilgisini Bell Labs ve daha sonra NSA'da bilgisayar uzmanı olan Robert Morris'den öğrendi. Morris, dünyanın ilk bilinen bilgisayar solucanının yaratıcısı olarak kabul edilmektedir.

Ne yaptı? 
1988'de, Cornell Üniversitesi'nde öğrenciyken Morris Solucanını yarattı. Yazılım internet büyüklüğünü ölçmek için tasarlanmıştı, ancak bir kusuru vardı: bilgisayarlar, birden çok kez enfekte olabiliyor ve her enfeksiyon, bilgisayarın daha da yavaşlamasına neden oluyordu. Bu yazılım sonuçta 6000'den fazla bilgisayarı kullanılamaz hale getirdi.

Şimdi nerede?
1989 yılında, Robert Tappan Morris'in Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Suistimal Yasası'nı ihlal ettiği belirtildi. Üç yıl süren şartlı tahliye, 400 saat toplumsal hizmet ve 10.050 Dolar para cezasına çarptırılması ile sonuçlandı. Sonunda Y Combinator'u kurdu ve şu anda Massachusetts Institute of Technology'de bir profesör.

7. Loyd Blankenship

Hacker çevrelerinde "Mentor" olarak bilinen Loyd Blankenship, 1970'lerden beri aktif bir hackerdı. Geçmişte, özellikle de Legion of Doom (LOD) gibi birtakım bilgisayar gruplarının üyesiydi.

Ne yaptı? 
Blankenship, 1986'da tutuklandıktan sonra yazdığı "Mentor'un Son Sözleri" (aynı zamanda “Bir Hacker ve Hacker Manifestosu” olarak da bilinir) adlı bir makaleyi yazdı. Bu makale, hack kültürü için bir tür köşe taşı olarak görüldü.

Şimdi nerede?
Blankenship, GURPS Cyberpunk üzerinde çalışmak için 1989'da Steve Jackson Games tarafından işe alındı. ABD Gizli Servisi 1990 yılında evine baskın düzenledi ve oyunun kural kitabına el koydu. O zamandan beri bilgisayar korsanlıklarından vazgeçmiş ve şu anda McAfee'de ürün araştırması ve tasarımının başında yer alıyor.

8. Julian Assange

Julian Assange, 16 yaşında "Mendax" adı altında hack yapmaya başladı. Dört yıl boyunca, Pentagon, NASA, Lockheed Martin, Citibank ve Stanford Üniversitesi de dahil olmak üzere çeşitli hükümet, şirket ve eğitim ağlarına girdi.

Ne yaptı? 
Assange 2006'da WikiLeaks'i, anonim kaynaklardan haber sızıntıları ve gizli belgeler yayınlamak için bir platform olarak kurdu. ABD, Assange'a karşı, 1917 tarihli Casusluk Yasası uyarınca 2010 yılında bir soruşturma başlattı.

Şimdi nerede?
Assange, şu anda Ekvador vatandaşıdır ve Birleşik Devletlere iadesinden korktuğu için Londra'daki Ekvador büyükelçiliğine yerleştirilmiştir.

9. Guccifer 2.0

Guccifer 2.0 kimdir? Kimse kesin olarak bilmiyor. Bir kişi veya bir kişi olarak maskelenen bir grup olabilir. Bu isim, genellikle ABD hükümet yetkililerini ve diğer önemli siyasileri hedef alan bir Romen hacker'ına ("Guccifer" olarak bilinir) benzer.

Onlar ne yaptı? 
2016 ABD Başkanlık Seçimi sırasında, Demokratik Ulusal Konvansiyonun ağı saldırıya uğradı. WikiLeaks ve başka yerlerde binlerce belge sızdırıldı. Birçoğu Guccifer 2.0'ın Rus istihbaratı için bir örtü olduğuna inanıyor, ancak Vice ile yapılan bir röportajda, Guccifer 2.0 onun Romanya'lı olduğunu ve Rus olmadığını iddia etti.

Şimdi nerede?
Guccifer 2.0, 2016 ABD Başkanlık Seçimlerinden hemen önce ortadan kayboldu, daha sonra Ocak 2017'de Rus istihbaratıyla hiçbir bağı olmadığını iddia etmek için yeniden ortaya çıktı.

10. Anonymous

Anonymous tüm zamanların en tanınmış "hacker'ı" ve aynı zamanda en neşesizi olabilir. Anonymous tek bir kişi değil, gerçek bir üyelik ya da hiyerarşi olmayan anti merkeziyetçi bir hacker grubudur. Anonymous adına herkes hareket edebilir.

Onlar ne yaptı? 
2003'teki ilk çıkışlarından bu yana, Anonymous, Amazon, PayPal, Sony, Westboro Baptist Kilisesi, Scientology Kilisesi ve Avustralya, Hindistan, Suriye hükümetleri, Amerika Birleşik Devletleri ve onlarca diğerleri de dahil olmak üzere birçok dikkate değer hedefe saldırmaktan dolayı nam salmıştır.

Şimdi neredeler?
Anonymous, hack işlerini halen aktif olarak sürdürüyor.

Bu yazıda çalışmayan/kırık link varsa, buraya tıklayarak bize bildirebilirsiniz!

Yorumlar

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
Yorum Yaz