Bilgisayarda yedekleme nasıl yapılır? Bulut yedekleme yöntemleri

Bulut depolama, cihazınızdaki verileri uzaktaki bir sunucuya yedeklemek için kullanılır. Ancak bunun için Dropbox, Google Drive veya OneDrive gibi bulut depolama hizmetleri var ve hangisini kullanacağınıza karar veremiyorsanız okumaya devam edin.

Bilgisayardaki dosyalarınızı yedeklemezseniz, bir problem anında tüm verileri kaybedebilirsiniz. Bunun için bilgisayaradaki dosyaların bir yedeğini almak her zaman akıllıca bir iştir. Önemli bir tez ödevini veya yeri doldurulamaz aile fotoğraflarını kaybetmeden önce hemen bugün yedeklemeye başlayın.

Bilgisayarı yedeklemenin birçok yolu vardır ve bunlar genellikle yerel (çevrimdışı) ve bulut (çevrimiçi) yedeklemelerdir. Bugün, üç popüler bulut depolama hizmetinin yanı sıra özel bulut yedekleme araçlarını kullanarak Windows bilgisayarınızı bulut hesabına nasıl yedekleyeceğinizi göstereceğiz.

İlk olarak hangi dosyaları yedeklemelisiniz?

Bir bilgisayarı yedeklemek demek, tüm sistemin bir yedeğini almak anlamına gelmez. Her bir dosyanın, klasörün, uygulamanın ve diğer verilerin bir kopyasını oluşturmak, çoğu insan için gereksiz ve karmaşık bir işlemdir.

Bu yüzden yalnızca kişisel veri dosyalarını yedeklemeniz gerekir. Temel dosya türleri arasında belgeler, elektronik tablolar, sunumlar, fotoğraflar ve resimler, müzik ve videolar bulunur. Başka bir deyişle, kişisel olarak oluşturduğunuz veya edindiğiniz ve saklamak istediğiniz herhangi bir dosyayı yedeklemelisiniz.

Sistem dosyalarını yedeklemeniz gerekmez. Windows ile ilgili bir sorununuz varsa, önceki bir zamana sistem geri yükleme yapmak veya tüm sisteminizi sıfırlamak için Sistem Geri Yükleme'yi veya tam fabrika ayarlarına sıfırlamayı kullanabilirsiniz. Bunların ikisini de, hiçbir şeyi yedeklemeniz gerekmeden kullanabilirsiniz.

1. Google Drive'a Bilgisayar Yedekleme

Google Drive masaüstü uygulaması artık Yedekle ve Senkronize Et olarak adlandırılıyor. Bu araçi Google Drive dosyalarınıza erişmenize izin verse de, onu bir yedekleme aracı olarak da kullanabilirsiniz. Bu, dosyaları buluta yedeklemenizi sağlar.

Google Drive size ücretsiz olarak 15 GB sunduğundan (Gmail, Google Drive ve Google Fotoğraflar hesaplarınız dahil), temel yedeklemeler için yeterli bir seçenektir. Daha fazla alana ihtiyacınız varsa, aylık ücretli planlar dahilinde Google One'a abone olabilirsiniz.

Google Drive'ı kullanarak dosyalarınızı nasıl yedekleyeceğiniz aşağıda açıklanmıştır:

  1. Yedekle ve Senkronize Et yardımcı programını yükleyin, ardından başlatın ve Google hesabınızda oturum açın. İlk kurulum sırasında yedeklemeyi kurmazsanız, Görev Çubuğundaki Yedekle ve Senkronize Et simgesini ve ardından üç noktalı Menü > Tercihler'i tıklayın.
  2. Bilgisayarım sekmesinde, yedeklenmesini istediğiniz klasörleri seçin. Bu, ortak konumları gösterir, ancak Klasör Seç bağlantısını kullanarak istediğiniz kadar ekleyebilirsiniz. Daha açıklayıcı bir ad vermek için Bilgisayarım metnine de tıklayabilirsiniz.
  3. Tüm dosyaları mı yoksa yalnızca fotoğrafları/videoları mı yedeklemek istediğinize karar vermek için Değiştir düğmesini tıklayın. Gelişmiş ayarlar altında, belirli uzantılara sahip dosyaları yoksaymayı da seçebilirsiniz.
  4. Çıkarılabilir aygıtları da yedeklemek istiyorsanız, hangilerinin yedekleneceğini seçmek için USB Aygıtları ve SD Kartları metnine tıklayın.
  5. Yedekle ve Senkronize Et etkin olduğu sürece, seçtiğiniz klasörleri yedekleyecektir. Windows'u her başlattığınızda çalışması için Ayarlar sekmesinde sistem başlangıcında Yedekleme ve Senkronizasyonu Aç'ı etkinleştirmelisiniz.

Daha sonra yedeklerinize erişmek için Google Drive web sitesine gidin ve gerekirse oturum açın. Yedeklediğiniz her şeye erişmek için sol kenar çubuğundan Bilgisayarlar > Bilgisayarım'ı seçin.

2. OneDrive'a Bilgisayar Yedekleme

Google Drive gibi OneDrive da bulut depolama işlevine ek olarak temel bir yedekleme özelliği sunar. Bu, OneDrive klasörüne koyduğunuz her şeyin tüm cihazlarınızla eşitleneceği, ancak diğer konumlardaki dosyaları da yedekleyebileceğiniz anlamına gelir.

OneDrive, Windows 10'da yerleşik olarak bulunur, ancak ne yazık ki çok daha az depolama alanı sunar. Ücretsiz olarak 5 GB ve 100 GB alan için aylık ödeme yapmanız gerekir. Bunun ötesinde, 1 TB OneDrive depolama alanı elde etmek için Microsoft 365'e abone olmanız gerekir.

OneDrive kullanarak dosyalarınızı nasıl yedekleyeceğiniz aşağıda açıklanmıştır:

  1. Windows 10'da OneDrive zaten kurulu olmalıdır. Görev Çubuğundaki simgeyle veya Başlat menüsünde arayarak bunu kontrol edebilirsiniz.
  2. Sistemde yüklü değilse, OneDrive'ı indirip yükleyin, ardından Microsoft hesabınızla oturum açın.
  3. Seçenekler panelini açmak için Görev Çubuğundaki OneDrive simgesini ve ardından Yardım ve Ayarlar > Ayarlar'ı tıklayın.
  4. Yedekleme sekmesine geçin ve Yedeklemeyi yönet'e tıklayın. Bu, Masaüstü, Belgeler ve/veya Resimler klasörlerinizi yedeklemeyi seçebileceğiniz yeni bir pencere açacaktır. Google Drive'ın aksine, yedeklenecek başka klasörler seçemezsiniz.
  5. Yedeklemeyi şimdi çalıştırmak için Yedeklemeyi Başlat'a tıklayın. Bu tamamlandıktan sonra OneDrive, seçtiğiniz klasörlerdeki dosyaları yedeklemeye devam edecektir.
  6. Ayrıca, çıkarılabilir aygıtlardaki resimleri ve videoları yedeklemek istiyorsanız, Yedekleme sekmesinde Fotoğraflar ve videolar altındaki kutuyu işaretleyin. Ekran görüntülerini de yedeklemek için Ekran Görüntüleri altındaki kutuyu işaretleyin.
  7. Son olarak, yedeklemeleri çalıştırmak için manuel olarak açmanıza gerek kalmaması için Ayarlar sekmesinde Windows'ta oturum açtığımda OneDrive'ı otomatik olarak başlat seçeneğinin etkinleştirildiğinden emin olun.

Yedeklenen dosyalarınızı aynı adla (Masaüstü gibi) OneDrive hesabınızda bulacaksınız.

3. Dropbox'a Bilgisayar Yedekleme

Diğer iki seçenek gibi Dropbox da artık standart bulut depolamaya ek olarak bilgisayar yedeklemesi sunuyor. Bununla birlikte, Dropbox en sınırlı hizmettir ve ücretsiz planı yalnızca 2 GB'lık küçük bir depolama alanı sunar. Sonuç olarak, bulut yedeklemeleri için Dropbox çok elverişli bir hizmet değildir. 

Bilgisayarınızı buluta yedeklemek için Dropbox'ı kullanmaya karar verirseniz, şunları yapabilirsiniz:

  1. Uygulamayı henüz yüklemediyseniz, Dropbox'ı indirip yükleyin, ardından oturum açın.
  2. Görev Çubuğundaki Dropbox simgesine tıklayın, ardından profil resminizi seçin ve Dropbox'ın seçeneklerini açmak için ortaya çıkan menüden Tercihler'i seçin.
  3. Yedeklemeler sekmesini ve ardından Kurulum düğmesini seçin.
  4. Masaüstü, Belgeler ve İndirilenler klasörlerinizi yedeklemeyi seçebileceğiniz yeni bir pencere göreceksiniz. Yedeklemek istediklerinizi seçin, ardından tekrar Ayarla'ya basın.
  5. Dropbox, Dropbox Plus'ın ücretsiz deneme sürümünü başlatmanızı ister; Temel ile Devam Et'e ve ardından Evet'e basın, bunu reddetmeye devam edin. Dropbox alanınız biterse yedeklemenin duracağını unutmayın.
  6. Dropbox, klasörünüzü yedeklemeye başlayacak ve ilerleme konusunda sizi bilgilendirecektir. Ancak, aynı klasörü başka bir bulut depolama sağlayıcısına yedeklediyseniz bu çalışmaz.
  7. Genel sekmesinde, her zaman çalışmasını sağlamak için Sistem başlangıcında Dropbox'ı Başlat kutusunu işaretleyin.

Yedeklendikten sonra, bu dosyaları Dropbox'ınızda Bilgisayarım [Bilgisayar Adı] altında göreceksiniz.

0
0
0
0
0
0
Yazıyı emoji ile değerlendir..

Yorumlar (0)

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
Yorum Yaz

Spam kodu: captcha

Kapatmak için ESC tuşuna basın