Bilgisayarlı veya Bilgisayarsız Root Atmak İçin En İyi Android Root Araçları
Bilgisayarla veya bilgisayar olmadan Android telefonlara Root nasıl atılır? Yani Android cihazlarda kök erişim izni nasıl alınır? Android cep telefonunuza bilgisayarla veya bilgisayar olmadan kolayca Root atmanızı sağlayacak araçları ve uygulamaları paylaşıyoruz. Root’lu bir Android cihazı kullanmak istiyorsanız bu yöntemleri deneyebilirsiniz.
Çoğu kişi, Root'lu cihazlar için yapılan bazı faydalı (reklam engelleme vs. gibi) uygulamaları kullanmak için Android telefonlarına root özelliği kazandırıyor. Android telefonunuza bilgisayarlar üzerinden root atabileceğiniz birçok yöntem var, ancak bu yazıda bir şey daha gösteriyoruz. Bu blog yazısında, bazı uygulamaları ve onların çalışma yöntemlerini paylaşarak bilgisayar olmadan da Android telefona root atma teknikleri hakkında da bahsedeceğiz.
Apk İndirme ve Yükleme
Öncelikle telefonunuza dışarıdan .apk dosyalarının nasıl yükleneceğini bilmek gerekiyor. Bunun için ilk olarak aşağıdaki uygulamalardan istediğiniz APK dosyasını indiriyorsunuz. Android cihazınızın "Ayarlar" bölümünü açın. "Ayarlar" menüsü açıldıktan sonra menü seçenekleri altından "Güvenlik" başlığını bulun ve üzerine dokunarak Android cihazınızın güvenlik seçenekleri menüsünü açın.
Güvenlik seçenekleri açıldıktan sonra listeyi biraz aşağıya doğru kaydırın ve "Bilinmeyen kaynaklar" başlığını bulun. Değiştirmemiz gereken ayar işte bu "Bilimeyen kaynaklar" ayarı:
Buradaki "Kapalı" yazan tuşu sağa doğru kaydırarak bilinmeyen kaynaklardan APK dosyası kurulumu yapma seçeneğini aktifleştirin. Yapacağımız bütün işlemler bu kadar. Artık Android cihazlarınıza indireceğiniz APK kurulum dosyalarını yükleyebileceksiniz.
Yeni Android versiyonlarında bu işlem daha da kolay halledilebilmektedir. APK dosyasını yüklerken açılan izin verme diyalog kutusunu onaylayarak yükleme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Android Telefonlarda Root nedir?
Rootlu bir Android cep telefonunda, cihazın tüm dosyalarına erişebilirsiniz. Yani Android cep telefonunuzun root dizinine anında erişim elde edersiniz. Başka bir deyişle, Donanım bilginizi de içeren tüm dosyalara da erişebilirsiniz. Eğer bir iPhone kullanıcısıysanız, Jailbreak terimini duymuş olmalısınız. Temel olarak, bu köklenme iPhone jailbreaking işlemine benzer. Şimdi Android telefon rootlama için bazı avantaj ve dezavantajlarından bahsedelim.
Android Telefona Root Atmanın Avantajları
Android cep telefonunuzun rootlanması ile çeşitli avantajlara sahip olursunuz, ancak burada en iyi avantajlardan bazılarını listeliyoruz. Android telefona root atmadan önce dezavantajları ve avantajları konusudna bilgi sahibi olmalısınız.
- Cep telefonunuzun tüm sistem dosyalarına ulaşabilir, herhangi bir sistem dosyasını Düzenleyebilir veya Silebilirsiniz.
- Android cep telefonunuzun CPU frekansını değiştirerek, herhangi bir problem yaşamadan performansını kolayca artırabilirisiniz.
- Hatta, telefonunuzun pilinin daha uzun süre dayanması için bazı ince ayarlar yapabilirsiniz.
- LineageOS veya AOSP gibi daha yeni ve güncel Android versiyonlarına sahip özel romlar yükleyebilirsiniz.
- Sadece rootlandıktan sonra kullanabileceğiniz en iyi root uygulamalarına sahip olabilirsiniz.
Android Telefonunuza Root Atmanın Dezavantajları
Avantajları olan her şeyin dezavantajları da vardır, bu yüzden burada Android cep telefonunuza root atmanın dezavantajlarını da listeliyoruz. Eğer bilgisayar olmadan root atmak istiyorsanız, o zaman bu dezavantajları da bilmelisiniz.
- Telefonunuz bozulabilir: Kulağa garip geliyor ama gerçek. Android cep telefonu rootlandırma süreci çok risklidir ve çok dikkatli yapılması gerekir. Android telefona root atma işi yanlış yapılırsa, telefonun bozulmasına neden olabilir. Bu Android cep telefonlarına root atmayı önermememin ilk sebebidir.
- Cep telefonunuza root atma sürecinde telefonunuzdaki tüm veriler (galeri, rehber vs.) silinebilir. Android rootlama sürecinde en azından bir yedekleme almanızı tavsiye ederiz, böylece Android root atma veriler silinirse, geri yükleme şansınız olur.
- Android cep telefonunuzun garantisi, root attığınız anda biter. Çoğu Android telefonu sahibinin root atmaktan vazgeçmeye karar vermesinin temel nedenlerinden biridir.
- Üçüncü taraf ROM ve uygulamalar root izinlerini kötüye kullanabileceğinden, güvenlik riski de vardır.
Uygulama kullanarak Android telefona root atılmasına yönelik genel metot
- Her şeyden önce, aşağıda verilen bağlantılardan root uygulamalarının APK dosyasını indirin.
- Bu uygulamaları indirdikten sonra, yükleme işlemini yapın.
- Bu uygulamaları açtıktan sonra, sadece Root düğmesine veya herhangi bir düğmeye tıklayın.
- Genellikle telefonunuz yeniden başlatılır.
- Böylece bu uygulamalarla Android telefonunuza kolayca root atabilirsiniz.
Root Atma İşlemine Başlanmadan Önce Hatırlanması Gereken Noktalar
Bunlar, herhangi bir Android cihaza root atmadan önce dikkate alınması gereken önemli noktalardan bazılarıdır. Risk veya başarısızlığı önlemek için bu noktaları izlediğinizden emin olun.
- Cihazınızın Bootloader kilidi açık olmalıdır.
- Telefon en az % 70 oranında şarj edilmiş olmalıdır.
- Verilerinizin tam bir yedeğini almalısınız (önerilir).
- Ayarlar> Geliştirici seçenekleri> USB hata ayıklama> Etkinleştir'e gidip açık konuma getirin.
İnternet üzerinde, bilgisayar olmadan herhangi bir Android'i rootlayabileceklerini anlatan birçok uygulama var. Gerçekte, uygulamaların çoğu hiç çalışmıyor. Aslında, cihazınıza bulaşmak için çeşitli kötü amaçlı yazılımlar içerirler.
Burada verilen uygulamalar bilgisayar olmadan Android telefonalara Root atabilecek bazı uygulamalardır. Ancak bunlarında her cihazda ve her Android versiyonunda çalışma garantisi yoktur. Yani seçim tamamen size aittir.
Burada sizlere Android cihazlarına Root atmanın dezavantajlarının yanı sıra tüm avantajlarını da sunduk.
Android mobil cihazların bilgisayar yardımıyla rootlanması için birçok yöntem var ama tek bir yanlış adım cihazınızı tamamen kullanılamaz hale getirdiğinden çok risklidir. Bilgisayar olmadan yapılan root atma yötemi nispeten daha az risklidir. Şimdi, bilgisayarla veya bilgisayar olmadan root atma yöntemlerine geçelim.
Bilgisayarla veya Bilgisayarsız Root Atmak için En İyi Android Root Atma Uygulamaları
Dikkat aşağıdaki uygulamaların yüzde yüz çalışma garantisi yoktur. Ve ayrıca virüs barındırabilir, telefonunuza zarar verebilirler. Bu riskleri göz önünde bulundurarak bu uygulamaları indirip telefonunuza yükleyin.
Kingo, kök erşimi almak için başka bir ücretsiz Android root programıdır. KingoRoot, neredeyse tüm cihazlar için en kolay ve en hızlı Android root deneyimini sunar ve en yüksek başarı oranına sahiptir. İlk seçenekteki program gibi, Android telefonunuza veya tabletinize 1 tıklamayla root atmanızı sağlar. Android 4.0'den Android 10'a kadar destekler ve HTC, Samsung, Sony, Motorola vb. gibi marka cihazlar için çalışır.
- Android 2.3'ten Android 4.2.2'ye kadar tam uyumludur. (Resmi web sitesinde Android 10'a kadar root desteği sağladığını iddia ediyor.)
- Root işlemini istediğiniz zaman kaldırabilirsiniz.
- Ücretsiz.
- Güvenli ve risksiz.
Android 4.4 ve sonraki sürümleri desteklemez.
2. KingRoot
KingRoot tarafından oluşturulan ve Android telefonunuzu rootlamanıza izin veren bir uygulamadır. Bu uygulama, Android 2.2 veya üzeri sürümleri kullanan cihazlarda çalışır.
Bu uygulamaya sahipseniz, telefonunuzu rootlamak için bir PC'ye ihtiyacınız olmaz. Bu nedenle, telefonunuza root atmak için şu adımları izleyin:
- KingRoot'un APK dosyasını indirin. Uygulamaları başka kaynaklardan indirmek için gerekli izni vermeyi unutmayın.
- Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra uygulamayı başlatın. Telefonunuzun root durumuyla ilgili ayrıntıları alacaksınız.
- Alt kısımda “Try To Root” yazan mavi bir düğme göreceksiniz. Üzerine dokunun.
- Mavi düğmeye dokunduğunuzda, root atma işlemi başlayacaktır. İlerleme ekranda gösterilecektir.
- İşlemi tamamladıktan sonra ekranda yeşil bir onay işareti çıkacaktır. Cihazınızın başarılı bir şekilde rootlandığını gösterir.
- Telefonunuzu yeniden başlatın ve Android cihazınıza root erişiminiz olup olmadığını kontrol edin.
Cihazınızı yalnızca tek bir tıklamayla rootlamanıza yardımcı olan başka bir uygulama, One Click Root uygulamasıdır. Root atmak işlemini yaparken size zaman kazandıran bir uygulamadır.
Bu uygulamayı kullanmanın birkaç avantajı, teknoloji konusunda bilgili olmanıza gerek olmamasıdır; her tür Android telefona root atabilir.
Bir Android cihaza tek tıkla root atmak için, aşağıda verilen adımları izleyin:
- Öncelikle, bilinmeyen kaynaklardan uygulama yüklemek için izinleri etkinleştirmelisiniz.
- Bundan sonra, One Click Root APK dosyasını indirin.
- Android akıllı telefonunuzda APK dosyasını bulun ve yükleyin.
- Kurulum tamamlandıktan sonra uygulamayı başlatın.
- Şimdi Root Device'ı seçin.
- Bu uygulamayı kullanırken reklamlar açılırsa, skip'e dokunun.
- Cihazınızın root atmaya uygun olup olmadığını öğrenmek için Scan Now seçeneğini seçin.
- İşlemin tamamlanmasını bekleyin. Cihazınız rootlanabilir ise, Root seçeneğini seçin.
- Root atma işlemini sonrasında cihazınız kendi kendine yeniden başlayacaktır. Olmazsa, kendiniz yeniden başlatın.
Yukarıdaki talimatları uygulamanız size cihazınızın tam kontrolünü verecektir.
4. TowelRoot
TowelRoot uygulaması ücretsizdir ve herhangi bir Android telefonda kullanabilirsiniz. Ayrıca, uygulama çalışmazsa, web sitesine gidebilir ve cihazınızı rootlayabilirsiniz.
Bu uygulamanın bir dezavantajı, HTC veya Samsung cihazlarını desteklememesidir. TowelRoot ile bir PC kullanmadan telefonunuzu rootlamak için şu talimatları izleyin:
- Android telefonunuzda TowelRoot APK'sını indirin. Ardından, APK dosyasını yükleyin.
- Kurulum tamamlandıktan sonra TowelRoot uygulamasını başlatın.
- Make It Rain üzerine dokunun.
- Şimdi Google Play mağazasına gidin ve SuperSu uygulamasını yükleyin.
- Root işlemi kendi kendine başlayacaktır. İşlemin bitmesini bekleyin.
5. RootMaster
Hızlı bir root atma sürecini destekleyen başka bir uygulama da RootMaster'dır. Eski bir Android telefon kullanıyorsanız bile, bu uygulama işinizi kısa sürede halledecektir.
Ayrıca, çok fazla talimatı takip etmenizi gerektirmeyen tek tıklamalı bir uygulamadır. RootMaster size basitleştirilmiş bir arayüz sunar.
RootMaster ile PC olmadan bir Android cihazı şu adımları takip ederek rootlayabilirsiniz:
- RootMaster APK dosyasını telefonunuza indirin.
- İndirilen dosyayı cihazınıza kurun.
- RootMaster uygulamasını çalıştırın ve "Tap to Root" düğmesine dokunun.
- Root işlemi gerçekleşirken cihazınız birkaç kez yeniden başlatılabilir, sürecin tamamlanmasını bekleyin.
- İşlem tamamlandıktan sonra cihaz kendi kendine yeniden başlayacaktır. Telefonunuz açıldığında artık rootlu olarak kullanabilirsiniz.
Eğer telefonunuza farklı bir yoldan root atmak istiyorsanız XDA sitesindeki telefonunuza özel forum sayfasını ziyaret edin ve buradaki yönergeleri izleyin.
Uyarı: Telefona Root atmak veya kök erişimi izni almak için yapılan işlemler son derece risklidir. Android root atma işlemi sonrasında, telefonunuzdaki tüm fotoğraf, rehber vs. gibi veriler silinebilir. Önceden tam bir yedekleme almanız önerilir.
Öncelikle telefonunuzun garantisi bu işlemden sonra biter. Daha da kötüsü telefonunuz root atma işlemi sırasında kullanılamaz hale gelebilir (hard brick). Bu nedenlerden dolayı daha önce bu terimlere aşina değilseniz yukarıdaki araçları kullanmamanız daha faydalı olur. Burada verilen araçlar bilgilendirme amaçlıdır ve kullanıp kullanmamak sizin tercihinizdir. Ayrıca oluşabilecek tüm sorunlardan/hatalardan Ogznet.com olarak sorumlu olmadığımızı bildirmek isteriz.
SEDAT ÇETİN
dr.fone - Root (samsung galaxy s9 plus g965f ) modelınde denedım olmadı
fnaf
Your sharing is of great help to my work. I have learned a lot from this article of yours. fnaf
Haşmet ÖZAVCI
Emeğinize ,elinize sağlık zaman ayırıp bizlere çok kıymetli bilgiler veriyorsunuz.Bilgi paylaştıkça çoğalır sözünün en güzel örneğisiniz çok teşekkür ederim.
Buğra
Burada verilen programların android versiyonları çok düşük güncel değil