Android telefonda zararlı yazılım var mı? Nasıl anlaşılır, nasıl temizlenir?
Bazı insanlar, Android telefonların virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı korunaklı olduğunu düşünür, ancak Google Play Store’da reklam yazılımı ve kötü amaçlı yazılım içeren uygulamaların bulunduğu pek çok örnek vardır.
Bleeping Computer, daha geçen yaz Google Play Store'da tespit edilen yeni bir grup Android kötü amaçlı yazılım uygulamasını bildirdi. Google Play Protect, belli bir yere kadar cihazları kötü amaçlı yazılımlara karşı korusa da, Android telefonu virüslere ve diğer kötü amaçlı yazılımlara karşı tarayabilen, kötü amaçlı yazılımdan koruma uygulamaları gereklidir. Android cihazlar için mevcut olan antivirüs uygulamalarının çoğu, bilgisayarları yıllardır koruyan aynı şirketlerdendir. Ancak mevcut herhangi bir kötü amaçlı yazılım temizlendikten sonra, gelecekteki tehditler kontrol altına alınmalıdır. Başarılı bir Android koruması için gerekli bileşenlerini bir araya getirelim.
Android telefonlara virüs veya kötü amaçlı yazılım bulaşır mı?
Virüs, belirli bir şekilde davranan belirli bir kötü amaçlı yazılım türüdür. Tıpkı biyolojik bir virüsün genetik kodunu insan hücrelerine yerleştirmesi gibi, işletim sistemi veya uygulama kodu içinde kendini kopyalar. Android telefonlar genellikle bu tür bir güvenlik tehdidine yakalanmasa da, virüs oluşturanlarla aynı hedeflere ulaşabilen başka kötü amaçlı yazılım türleri vardır.
Android telefonlar, kötü amaçlı yazılımları genellikle, telefonun sahibinin onu indirmesi için kandırılması şeklinde edinir. İndirilen bir uygulamada, bir e-postanın veya SMS metninin ekinde veya bir web sitesinden indirilen içerikte gelebilir. İkisini birbirine bağlarsanız başka bir telefondan bile gelebilir.
Telefonunuz yavaşladıysa, pili çok hızlı bitiyorsa veya tekrar tekrar yeniden başlıyorsa, bunun nedeni kötü amaçlı yazılım olabilir. Aynı uygulama art arda kilitlenmeye başlarsa, normalde reklam içermeyen uygulamalarda reklamların çıktığını görürseniz, telefonunuz aniden aşırı ısınmaya başlarsa veya telefonunuzda yüklediğini hatırlamadığınız bir uygulama görürseniz, muhtemelen telefonunuzda istenmeyen bir yazılım vardır. Peki ne yapmalısınız?
Android'de virüs veya kötü amaçlı yazılım olduğu nasıl anlaşılır?
Yapmanız gereken ilk şey, Android telefonunuzu kötü amaçlı yazılımlara karşı taramak. Android işletim sistemi için bir dizi kötü amaçlı yazılımdan koruma uygulaması vardır. Çoğu, temel işlevlere sahip ücretsiz bir sürüm sunar. Çoğu antivirüs uygulamasını açtığınızda büyük bir Tarama (Scan) düğmesi ile karşılaşırsınız. Bu basit tasarımları nedeniyle bu uygulamaları kullanmak çok kolaydır.
Yukarıda bağlantısı verilen makalemizde listelenen uygulamalardan Bitdefender Antivirus iyi bir seçimdir. Hafiftir ve ücretsiz versiyonunda gereli işlevselliği sunar.
Bitdefender Antivirus kullanarak telefonda virüs taraması nasıl yapılır?
Telefonda virüs taraması yapıp temizlemek için Bitdefender Antivirus'ü nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır:
- Uygulamayı indirip yükleyin, ardından başlatın.
- Cihazı tara (Scan device) düğmesine dokunun, Bitdefender telefonunuzda kötü amaçlı yazılım taraması yapmaya başlayacaktır.
- Uygulama taramayı bitirdiğinde, sonuçları gösterecektir.
- Bitdefender kötü amaçlı yazılım bulursa, onu otomatik olarak siler. Bu mümkün değilse, size kötü amaçlı yazılımı temizleme, silme veya karantinaya taşıma seçeneği sunar. Çoğu kötü amaçlı yazılımdan koruma uygulaması benzer şekilde çalışır.
Play Store haricinde dışarıdan yüklenmiş uygulamaları kaldırın
Telefonunuzu yukarıdaki şekilde virüs taraması yaparak temizlediyseniz bile, henüz harekete geçmemiş kötü amaçlı yazılım barındıran bir uygulama olma olasılığını göz önünde bulundurmalısınız. Telefonunuzda Google Play Store'dan indirmediğiniz bir uygulama varsa, bu uygulamalar, genellikle bir nedenle Google Play Store'da bulunmadığından virüslü olma olasılığı yüksektir.
Bazen bunun nedeni, bir uygulamanın şirketin hizmet şartlarını ihlal eden bir işlev gerçekleştirmesidir. Diğer zamanlarda, uygulamanın yapımcıları veya dağıtımcıları, uygulamalarına casus yazılım veya diğer kötü amaçlı yazılımları yerleştirmek istedikleri içindir. Google'ın buna izin vermeyeceğini biliyorlar. Virüslü uygulamalar bazen Google Play Store'da görünse de, Google kötü amaçlı yazılımları kaldırmak için uygulama mağazasını düzenli olarak tarar. Cihazınızın güvende olduğundan emin olmak istiyorsanız, telefonunuzdan veya tabletinizden Google Play Store'dan indirmediğiniz tüm uygulamaları silmeniz en iyisidir.
Telefona virüs bulaşmaması için ne yapmalı?
Android cihazınızı kötü amaçlı yazılımlardan korumak için atabileceğiniz bazı adımlar şunlardır:
- Güvenli olduklarından %100 emin olmadıkça e-postalardaki veya metin mesajlarındaki bağlantılara asla tıklamamak ve kullanmadığınız zamanlarda telefonunuzu bir PIN ile kilitlemek dahil, muhtemelen zaten alışkanlık haline getirdiğiniz tüm normal güvenlik adımlarını atmaya devam edin.
- Cihazınızda bir antivirüs uygulaması kullanabilirsiniz. Gerçek zamanlı koruma için ücretli versiyonlarını satın almayı düşünün. Bununla birlikte, Android telefonda, şüpheli mesajları ve e-postaları açmamak, Play Store dışında üçüncü taraf uygulamalardan kaçınmak ve diğer benzer önlemleri almak gibi temel güvenlik uygulamalarını uygularsanız, antivirüs yazılımının tüm kullanıcılar için gerekli olmadığını görebilirsiniz.
- Google Play Protect, telefonunuzda veya tabletinizde bulunan Play Store uygulamalarını tarayabilen ve bunları mağazadaki sürümlerle karşılaştırabilen bir Google Play Store özelliğidir. Cihazınızda değiştirilmiş herhangi bir uygulama varsa işaretlenecektir. Yalnızca Play Store uygulamalarını kullanır ve düzenli olarak Play Protect ile tarama yaparsanız, herhangi birinin cihazınızı bozması zor olacaktır.
- Android sistemine yapılan her güncelleme, önceki sürümdeki bilinen güvenlik açıkları için güvenlik düzeltmeleri ve çözümler içermektedir. Bu yüzden sürüm güncellemeleri sunulur sunulmaz yüklemelisiniz.
- Parola kaydetmeyi kapatın. Parolalarını virüs bulaşma potansiyeli olan bir cihaza kaydetmek, bilgisayar korsanının işini çok daha kolaylaştırır.
Sık Sorulan Sorular
Tüm virüsler aslında bir kötü amaçlı yazılımdır, ancak tüm kötü amaçlı yazılımlar bir virüs değildir. Virüs, kendisini telefonunuzun işletim sistemine veya uygulama koduna kopyalayarak yayılan bir tür kötü amaçlı yazılımdır. Kötü amaçlı yazılım bir virüs olabilir veya fidye yazılımı, reklam yazılımı veya solucan olabilir. Virüsler, tüm kötü amaçlı yazılımların bir alt kümesidir.
Metin mesajlarındaki bağlantılara tıklamak sizi kötü amaçlı web sitelerine götürebilir. Bilgisayar korsanları, durumdan şüphelenmeyen bir kişinin açabileceği virüs bulaşmış dosyaları göndermek için Bluetooth'u bile kullanabilir.
Yorumlar (0)