Infographic vector created by upklyak - www.freepik.com

Schema Markup Nedir? Yapısal Veri Nasıl Kullanılır?

Google’da yapılan arama sonuçlarının üçte birinden fazlasında, Schema.org’dan elde edilen zengin bir snippet içerdiğini biliyor muydunuz?

Google arama sonuçlarında gösterilen yapısal veri işaretlemelerinin yüksek yüzdesine rağmen, tüm web sitelerinin yalnızca yüzde 0,3'ünün bu Schema.org Markup verilerini kullanıyor. Bunun da ötesinde, bu etiketleri kullanan sayfalar, Google organik sıralamada daha iyi bir konumda yer alır.

Schema.org, Arama Sonuçlarında Sıralamanızı Nasıl Yükseltir?

Google’ın resmi duruşu, “şu anda sıralama amacıyla schema işaretlemesini kullanmadıkları” dır. Yine de, yapısal veri işaretlemeleri, Web sayfalarınızın arama sonuçlarında daha belirgin görünmesine neden olduğundan organik trafiğin artmasına neden olabilir. Anlamsal Web'in evrimi ile Schema, gelecekte arama algoritmasına doğal bir eklenti olarak katılacaktır, çünkü verileri birbirine bağlamak için tasarlanmıştır.

Schema Markup Nedir?

Schema.org'da bulunan Schema, bir web sayfasına eklenebilecek farklı HTML etiketleri parçalarıdır. Bu etiketler, arama sonuçlarında görünen gelişmiş bir açıklama oluşturur (genellikle Rich Snippets olarak bilinir). Schema.org, geçmişi 2011 yılına kadar dayanan, Google, Yahoo, Bing ve Yandex gibi üst düzey arama motorları arasındaki işbirliğinin bir sonucudur.

Çoğu web yöneticisi, sayfalarındaki HTML etiketlerine aşinadır. Genellikle HTML etiketleri, tarayıcıya etikette bulunan bilgilerin nasıl görüntüleneceğini söyler. Örneğin, h1 etiketi içerisindeki Avatar sözcüğü, tarayıcıya "Avatar" metin dizesini Başlık 1 biçiminde görüntülemesini söyler. Bununla birlikte, HTML etiketi, metin dizesinin ne anlama geldiğiyle ilgili herhangi bir bilgi vermez. "Avatar", son derece başarılı 3D filme veya bir tür profil resmine atıfta bulunabilir. Bu, ilgili içeriği bir kullanıcıya akıllıca göstermek isteyen arama motorlarının, kelimenin sayfada kullanılan gerçek amacını anlamakta zorlanmasına neden olabilir.

Schema.org, web yöneticilerinin sayfalarını Google, Microsoft, Yandex ve Yahoo gibi başlıca arama motorları tarafından daha iyi anlaşılabilecek şekilde işaretlemek için kullanabilecekleri bir yapısal veri işaretleme koleksiyonu sağlar.

Web içeriğinize bilgi eklemek için mikro veri, RDFa veya JSON-LD biçimleriyle birlikte schema.org kodlarını kullanırsınız.

Schema.org yardımı ile Rich Snippet oluşturmak için aşağıdaki konulardan birini kullanabilirsiniz.

Kuruluşlar: Bir Web sayfasının içerisinde işaretlenmiş olan kuruluş bilgileri (örneğin, restoran veya bir işletme hakkındaki ayrıntılar), Google’ın incelemeleri veya konum bilgilerini anlamalarına yardımcı olabilir.

Etkinlikler: Bir etkinliğin adı, tarihi ve yeri gibi bilgiler, kullanıcıların arama sonuçlarında hangi sayfalara tıklayacağına karar vermesine yardımcı olabilir.

Müzik: Bir Web sayfasının içeriğinde şarkı bilgilerini işaretlediğinizde, Google bunu tanımlayabilir ve kullanıcılar albüm veya şarkı aradığında, bu bilgileri arama sonucu snippet'inizdeki bu şarkılara veya örneklere bağlantılar görüntülemek için kullanabilirler.

Kişiler: Bir Web sayfasının gövdesinde iletişim ve sosyal ağ bilgilerini işaretlemek, Google’ın bilgilerinizi arama sonuçlarında daha iyi tanımasına ve görüntülemesine yardımcı olur.

Ürünler:  Bir satıcıysanız, Google’a zengin snippet'leri (örneğin, fiyat, kullanılabilirlik ve inceleme derecelendirmeleri) arama sonuç sayfalarında görüntülemek için kullanılan ayrıntılı ürün bilgilerini verebilirsiniz.

Yemek Tarifleri:  Yemek tarifi bilgileri Web sayfalarında işaretlendiğinde, Google bu bilgileri, yemek tarifi sonuçları ve Google'da Yemek Tarifi Görünümü'ne dahil etmek için zengin snippet'leri göstermek için kullanabilir.

Değerlendirme Notları:  Ürün veya hizmetinizi inceleme bilgileri ve derecelendirmelerle işaretlemek için kullanılır.

Videolar: Google, videolarınızı işaretlemek için schema.org kullanmanızı önerir, ancak Facebook Share işaretlemesinide tanır.

Schema.org Kullanmanın Faydaları

  • Zengin snippet, kullanıcılara yardımcı olabilir ve arama sonuçlarında sayfalarınızın öne çıkmasını sağlayabilir.
  • Arama motorlarının sayfayı anlamasını kolaylaştırır.
  • Tıklama oranlarını iyileştirebilir.

Web Sayfalarınıza Yapılandırılmış Veri Ekleme

Sitenize yapılandırılmış veri eklemek için, Schema.org kategorisine göre etiketler oluşturmanız yeterlidir. Örneğin, bir kişi için bir Schema etiketi oluşturmak için, öğe türünü https://schema.org/Person olarak ayarlamanız gerekir. Schema ile işaretleyebileceğiniz tüm öğelerin listesini burada bulabilirsiniz.

Schema Yapılsal Veri Oluşturma

Schema yapısal veri oluşturmak aslında oldukça basittir. Google, Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı ile, HTML kodları ile uğraşmadan yapabilirsiniz.

Google - Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı

Bir kategori seçip bir Web sayfası adresi girdikten sonra, araç sitenin bir önizlemesini açarak tüm mevcut etiketleri listeleyen bir çubukla birlikte sitenin önizlemesini açar. Tek yapmanız gereken, sayfa önizlemesinde bir metin bölümünü vurgulamak ve mevcut etiketlerin listesini görmek için sağ tıklamak. İstediğiniz etiketi tıkladığınızda kenar çubuğundaki bilgiler doldurulur. Kodu almaya hazır olduğunuzda, HTML Oluştur düğmesini tıklayın. Oluşturulan kodu sayfaya ekleyin. Schema Creator gibi üçüncü taraf araçlar da yapısal veri oluşturma işlemini basitleştirmiştir.

Bir kez yerleştirildikten sonra, Google Yapısal Veri Test Aracı'nı kullanarak işaretlemenizi test edebilirsiniz.

Yeni Schema Türleri Ekleme

Schema.org'da listelenen birçok farklı tür ve alt tür olsa da, site her şeye sahip değildir. Ya listede olmayan bir öğeniz varsa? Aslında mevcut bir türün sonuna başka bir eğik çizgi ekleyerek ve yeni alt türünüzü girerek bir Schema uzantısı oluşturabilirsiniz. Örneğin, birini arşivci olarak belirlemek isterseniz, bunu bir kütüphanecinin alt türü haline getirebilirsiniz. Etikette Kişi / Kütüphaneci / Arşivci yazıyorsa, bu durumda, hem Kütüphaneci hem de Arşivci aslında uzantıdır. Google ve ortakları, bu uzantıların nasıl oluşturulduğunu ana hatlarıyla schema.org'a kapsamlı bir dokümantasyon ekledi.

Schema ve Diğer Türler

Schema ilk açıklandığı zaman birçok Web geliştiricisi umutsuzdu, çünkü diğer biçimlendirme formatları tarafından kullanılan bazı bilgi türlerinin uyumlu olmayacağı ortaya çıktı. Bu, Web sayfalarına başka bir etiket türü eklemek zorunda kalacakları anlamına geliyordu. Ancak Google bu kaygıya cevap verdi ve Schema yapısını RDFa veya JSON-LD gibi bir dizi farklı yapılandırılmış biçimlendirme ile uyumlu hale getirdi.

Schema Markup Generator

Gerekli tüm öğe özellikleri ve daha fazlası dahil olmak üzere JSON-LD işaretlemeleri oluşturmak için bu Schema.org yapılandırılmış veri oluşturucuyu kullanabilirsiniz. İşaretlemenizi Yapısal Veri Test Aracı ve / veya Zengin Sonuçlar Testi ile test edin.

0
0
0
0
0
0
Yazıyı emoji ile değerlendir..

Yorumlar (0)

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
Yorum Yaz

Spam kodu: captcha

Kapatmak için ESC tuşuna basın

OgzNet