Image by Nicola Giordano from Pixabay

Bilgisayar Açılıyor Ancak Ekran Açılmıyor Sorunu ve Çözümü

Bir bilgisayarın en yaygın sorunlarından biri, bilgisayarın çalışıp ekranda hiçbir şey göstermemesidir. Bilgisayar kasasındaki ışıkları görüyorsunuz, muhtemelen fanların içeriden çalıştığını duyuyorsunuz, ancak ekranınızda hiçbir şey görünmüyor. Monitörünüzün açılmamasının birkaç olası nedeni vardır, bu yüzden burada ana hatlarıyla belirtilen bir süreçten geçmeniz çok önemlidir.

Önemli: Bilgisayar ekranınız açılıyor, ancak tam olarak önyükleme yapmıyorsa, bu monitor hatası değil de kasadan kaynaklı bir sorundur. Bu yüzden önce açılmayan ekranın kasa kaynaklı olup olmadığını iyi anlamanız gerekir.

Açılan Ancak Ekranda Hiçbir Şey Görüntülemeyen Bir Bilgisayarı Düzeltme

Bilgisayarın bu sorununun giderilmesi, tam olarak ekranın görüntülenmeme nedenine bağlı olarak dakikalar ya da saatler sürebilir.

1. Monitörünü test et. Bilgisayarınızın geri kalanıyla daha karmaşık ve zaman alıcı sorun giderme işlemlerine başlamadan önce, monitörünüzün düzgün çalıştığından emin olun.

2. Bilgisayarınızın iyi çalışıyor olması ve monitörünüzün tek sorun olması mümkündür. Bilgisayarınızın fişe takılı olduğundan emin olun. Diğer bir deyişle, bilgisayarınızın tamamen yeniden başlatıldığından emin olun.

Çoğu zaman bir bilgisayar aslında sadece Windows'ta Bekleme / Uyku veya Hazırda Bekleme güç tasarrufu modundan devam ederken sorun yaşadığında "açık" görünmeyecektir.

Not: Güç düğmesini 3 ila 5 saniye basılı tutarak bilgisayarınızı güç tasarrufu modundayken tamamen kapatabilirsiniz. Güç tamamen kapatıldıktan sonra bilgisayarınızı açın ve normal olarak önyükleme yapıp yapmayacağını test edin.

3. Bir bip sesi, bilgisayarınızın kapanmasının nedenini tam olarak nerede arayacağınıza dair çok iyi bir fikir verecektir. Sorunu, belirli bip kodunu çözerek gideremezseniz, her zaman buraya geri dönebilir ve aşağıdaki adımlarla devam edebilirsiniz.

4. CMOS'u temizle. Ana kartınızdaki BIOS belleğinin temizlenmesi, BIOS ayarlarını fabrika varsayılan değerlerine döndürecektir. Bir BIOS yanlış yapılandırması, PC'nizin tam olarak başlayamamasının nedeni olabilir.

Önemli: CMOS'un temizlenmesi sorunu çözüyorsa, BIOS'ta yaptığınız değişikliklerin her seferinde birer birer tamamlandığından emin olun.
Hangi değişikliğin sorununuza neden olduğunu anlayacaksınız.

5. Yeniden kurma; bilgisayarınızın içindeki çeşitli bağlantıları yeniden çıkar tak yapmak, bu gibi sorunlara sıklıkla "sihirli" bir çözüm olacaktır.

Aşağıdakileri yeniden yerleştirmeyi deneyin ve ardından bilgisayarınızın ekranında bir şey göstermeye başladığını görün:

  1. Tüm dahili verileri ve güç kablolarını çıkarıp tekrar takın
  2. Bellek modüllerini çıkarıp tekrar yerleştirin
  3. Genişletme kartlarını çıkarıp tekrar takın

Not: Klavyenizi ve farenizi de çıkarın ve yeniden takın. Klavyenin veya farenin bilgisayarınızın tamamen açılmamasına neden olması büyük bir olasılık değil, ancak her şeyi yeniden yerleştirirken onları da yeniden bağlayabiliriz.

6. CPU'yu doğru şekilde takılmamış olabileceğinden şüpheleniyorsanız tekrar yerleştirin.

7. Bilgisayarınızdaki elektrik kesintilerinin nedenlerini kontrol edin. Güç kaynağınızı test edin.

8. Bilgisayarınızın fanları ve ışıklarının çalışması, güç kaynağının düzgün çalıştığı anlamına gelmez.
Güç kaynağı, diğer herhangi bir donanımdan daha fazla soruna neden olma eğilimindedir ve çoğu zaman bir bilgisayarın açılmamasının sebebidir. Yaptığınız herhangi bir test başarısız olursa, güç kaynağınızı hemen değiştirin.

İpucu: Güç kaynağını değiştirdikten sonra, bilgisayarınızı açmadan önce 5 ila 10 dakika boyunca fişe takılı halde bekleyin.

9. Bilgisayarınızı yalnızca gerekli donanımlarla başlatın. Buradaki amaç, bilgisayarınızın açma yeteneğini korurken olabildiğince fazla donanım çıkarmaktır.

  • Bilgisayarınız yalnızca gerekli temel donanımlarla başlatılıyorsa, Adım 10'e geçin.
  • Bilgisayarınız hala monitörünüzde hiçbir şey göstermiyorsa, Adım 11'ye geçin.

Önemli: Bu, yukarıdaki tüm adımlardan sonra, bilgisayarınızın hala tamamen açılmaması durumunda denenmesi gereken bir adımdır.
Bilgisayarınız tüm çevre donanımları kaldırdığınızda normal açılıyorsa, bu parçaları teker teker takıp tekrar açmayı deneyin.

10. Bu, kaldırdığınız donanım bileşenlerinden birinin bilgisayarınızın düzgün açılmamasına neden olduğu anlamına gelir. Tüm çevre cihazları PC'nize geri yükleyip her seferinde test ederek, probleminize neden olan donanımı bulabilirsiniz. Çalışmayan donanımı belirledikten sonra değiştirin.

11. Bilgisayarınızın donanımını Power On Self Test kartı kullanarak sınayın. Bilgisayarınız hala monitörünüzde temel bilgisayar donanımı yüklü halde de bir şey görüntülemiyorsa, bir POST kartı (Anakart arıza tespit cihazı), kalan donanımın hangisinin bilgisayarınızın tamamen açılmamasına neden olduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır.

Eğer bir POST kart satın almak istemiyorsanız 12. adıma geçin.

12. Bilgisayarınızdaki her önemli donanım parçasını aynı veya eşdeğer bir donanım parçasıyla değiştirin. Hangi bileşenin arızalı olduğunu belirlemek için her donanım değişiminden sonra sınayın.

Not: Ortalama bilgisayar kullanıcısı evde veya işte çalışan yedek bilgisayar parçalarının bir koleksiyonuna sahip değildir. Eğer siz de yapamıyorsanız, Adım 11'e tekrar geçmenizi tavsiye ederiz. POST kartı, yedek bilgisayar parçalarının depolanmasından daha ucuz ve daha makul bir yaklaşımdır.

13. Sonuçta, eğer halen başarısız olursanız, muhtemelen bir bilgisayar onarım servisinden veya bilgisayar üreticinizin teknik biriminden profesyonel yardım almanız gerekecektir.

Ne yazık ki, bir POST kartınız yoksa veya takas etmek için yedek parçalarınız yoksa, temel PC donanımınızın hangi parçasının arızalı olduğunu bilemezsiniz. Bu durumlarda, bu kaynaklara sahip bireylerin veya tamircilerin yardımına güvenmekten fazla bir seçeneğiniz yok.

Sık Sorulan Sorular

Bir POST kartı, bilgisayarın açılışta kendi kendini sınaması sırasında oluşan ilerleme ve hata kodlarını görüntüleyen bir eklenti tanılama arabirim kartıdır. Başlatılmayan bilgisayarlarda sorun gidermek için kullanılır. Wikipedia (İngilizce)

1
2
0
4
3
5
2
Yazıyı emoji ile değerlendir..

Yorumlar (0)

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
Yorum Yaz

Spam kodu: captcha

Kapatmak için ESC tuşuna basın

OgzNet