Mac Bluetooth bağlantısı ve yeni aygıt bağlama
Mac’de Bluetooth’un nasıl açılacağını ve yeni bir cihazın nasıl eşleştirileceğini biliyor musunuz? Şimdi, Mac’inizin Bluetooth özelliğine, bu özelliğin nereden açılacağına, yeni bir cihazın nasıl eşleştirileceğine ve muhtemel Bluetooth bağlantı sorunlarına bakacağız.
Mac'imde Bluetooth var mı?
Tüm yeni Mac bilgisayarlar, yerleşik Bluetooth desteğine sahiptir. MacBook Pro, MacBook Air veya iMac'inizde Bluetooth kullanmak için ekstra bir donanım satın almanıza gerek yoktur.
Mac'inizde Bluetooth özelliğini etkinleştirmek ve kullanmaya başlamak için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterlidir. Sistem Tercihleri panelinizde, Bluetooth seçeneklerini göremiyorsanız, muhtemelen Bluetooth desteği olmayan eski bir Mac'iniz var demektir.
Bu durumda, bilgisayarınıza Bluetooth desteği ekleyen bir adaptör satın alabilirsiniz. Ancak, bunların çoğu Windows için özel olarak üretilmiştir, bu nedenle macOS ile uyumlu olanı aldığınızdan emin olun.
Mac'te Bluetooth Nasıl Açılır
Mac'inizde Bluetooth'u açmak için, ekranın sol üst köşesindeki Apple menüsünü açın ve Sistem Tercihleri'ni seçin. Açılan pencerede, Bluetooth'u seçin.
Bluetooth panelinin sol tarafında, Bluetooth simgesini göreceksiniz. Bluetooth: Kapalı diyorsa, etkinleştirmek için Bluetooth'u Aç düğmesine tıklayın.
Ayrıca bu panelden etkin değilse, Bluetooth'u menü çubuğunda göster kutusunu işaretlemenizi öneririz. Bu, ekranınıza en üste bir Bluetooth simgesi yerleştirir, her zaman bu panele girmeden Bluetooth bağlantılarına kolayca erişmenizi sağlar.
Bluetooth Bağlantısını Destekleyen Cihazlar Mac'e Nasıl Bağlanır?
Mac'le Bluetooth destekli bir cihazın bağlaması için önce eşleştirmeniz gerekir. Bluetooth'u daha önce diğer cihazlarda kullandıysanız, görünebilirlik kavramına aşina olmalısınız. Birçok Bluetooth cihazının aynı alanda görünmesi artık yaygın bir durum olduğundan, güvenliğiniz için cihazları manuel olarak eşleştirmeniz gerekir. Ve bunu yalnızca cihaz keşfedilebilir olduğunda (“eşleştirme modu” olarak da bilinir) yapabilirsiniz.
Yeni Cihazların Eşleştirilmesi
Bu işlemin özellikleri eşleştirmek istediğiniz cihaza göre değişir.
MacOS gibi, diğer birçok işletim sistemi (Windows 10, Android ve iOS dahil), Bluetooth seçeneklerini açtığınızda kendilerini görünebilir olarak ayarlar.
Bağlantı yapacağınız cihaz eşleştirme modundayken, bu cihazın adının Mac'inizin Bluetooth ayarlarında Cihazlar başlığı altında görünmesi gerekir. Eklemek istediğinizin cihazın yanındaki Bağlan düğmesine tıklayın.
İlk kez bir Bluetooth cihazını eşleştirirken her iki cihazda da bir PIN'i onaylamanız gerekebilir. PIN'i manuel olarak girmeniz gerekiyorsa (genellikle eski cihazlarda görülür), bu muhtemelen 0000, 1111 veya 1234'tür.
Bu işlem bittiğinde, Mac'inizi ve diğer cihazınızı Bluetooth üzerinden başarıyla bağlamış olursunuz. Artık her iki cihazda açıldıklarında ve birbirlerinin kapsama alanlarında olduklarında (yaklaşık 9-10 metre), otomatik olarak bağlanırlar.
Cihazlarınızın otomatik olarak bağlanmaması durumunda, bunu her zaman manuel olarak yapabilirsiniz. Bluetooth ayarları panelinde (menü çubuğu simgesinin yanı sıra), daha önce eşleştirdiğiniz cihazları Cihazlar altında görebilirsiniz. Cihazın açık olduğundan emin olduktan sonra, bağlanmak için adına çift tıklayın. Eğer bağlantı kurulmazsa muhtemelen bu cihazı daha önce bilgisayar veya telefon gibi başka bir cihaz ile eşleştirmiş olabilirsiniz. Öncelikle bu bağlantıyı bitirmeniz gerekir.
Mac'de Bluetooth Aygıtını Kaldırmak
Bir cihazı kaldırmak için, cihaz listesinde bu cihazın adına sağ tıklayın ve Kaldır'ı seçin. Bunu yaptığınızda, cihaz artık otomatik olarak bağlanmayacak ve kullanmak için tekrar eşleştirmeniz gerekecek.
MacOS Bluetooth Simgelerinin Anlamları
Bluetooth menü çubuğu simgesini etkinleştirdiyseniz, her zaman Bluetooth logosunu görürsünüz. Bluetooth ayarlarını hızlı bir şekilde değiştirmek, bir cihaza bağlanmak veya tüm tercihler panelini açmak için bu simgeye tıklayabilirsiniz.
Bluetooth simgesinin duruma göre anlamları:
- Koyu Bluetooth simgesi: Bluetooth'un açık olduğunu ancak Mac'e bağlı hiçbir cihazın olmadığını belirtir.
- Üzerinde üç nokta bulunan Bluetooth simgesi: Bluetooth'un açık olduğunu ve Mac'e bağlı bir veya daha fazla cihazın olduğunu gösterir.
- Açık renk Bluetooth simgesi: Bluetooth'un kapalı olduğu anlamına gelir.
- Düşük pil sembolü olan Bluetooth simgesi: Bağlı cihazlardan birinin pilinin zayıf olduğu anlamına gelir. Bu, tüm cihazlar için görünmeyebilir.
- Üzerinde zikzak çizgi bulunan Bluetooth simgesi: Bluetooth'un kullanılamadığını gösterir. Düzeltmek için Mac'inizi yeniden başlatmayı deneyin. Bu işe yaramazsa, tüm USB aygıtlarını çıkarın ve bir kez daha yeniden başlatın. Bu da sorunu çözmezse, aşağıdaki sorun giderme adımlarını gözden geçirmeniz gerekir.
Fare veya Klavyesiz Bluetooth'u Açın
Çoğu kişi, masaüstü Mac'leri için bir Bluetooth fare ve / veya klavye kullanır. Tahmin edebileceğiniz gibi, Bluetooth'un aniden kapanması burada bir sorun yaratabilir, çünkü Bluetooth menüsüne erişmek için bu cihazlara ihtiyacınız var.
Neyse ki, izleme paneli olmayan Mac'ler için, macOS, bir USB fare bağlamadığınız sürece Bluetooth'un kapanmasına izin vermez. Ancak bir sorun olursa, Mac'inizdeki Bluetooth'u yalnızca bir fare veya klavye ile yeniden etkinleştirebilirsiniz.
Bluetooth'u fare olmadan açmak için Spotlight araması yapmanız gerekir. Bunu açmak için Cmd + Space tuşlarına basın. Bluetooth File Exchange arayın ve bu yardımcı programı başlatmak için Geri Dön düğmesine basın. Uygulama açılır açılmaz, Bluetooth'un devre dışı bırakıldığını bildiren bir pencere görüntülenir.
Bluetooth'u açmak için tekrar geri dönün. Bluetooth panelini açmanız gerekiyorsa, Spotlight'ı tekrar açın ve Bluetooth yazın.
Klavyeniz yoksa, Bluetooth menü çubuğu simgesine veya Sistem Tercihleri paneline erişmek için farenizi kullanın.
Bir USB cihazınız yoksa ve bunları yapamıyorsanız, son olarak Mac'inizdeki güç kablosu dışındaki her şeyi çıkarmayı deneyin. Sonra, arkadaki düğmeyi kullanarak kapatın. Bluetooth cihazlarınızın şarj edildiğinden ve açıldığından emin olduktan sonra Mac'inizi yeniden başlatın. Açılış esnasında Bluetooth kurulum sihirbazı cihazlarınızı tekrar bağlamalıdır.
Mac için Gelişmiş Bluetooth Ayarları
Gelişmiş ayarlar için Bluetooth Sistem Tercihleri panelindeki İleri Düzey... butonuna tıklayabilirsiniz.
Açılan menüde ilk iki seçenek eşleştirme kolaylığı içindir. Yukarıda belirtildiği gibi, bilgisayarınızı bir klavye, fare veya trackpad bağlı olmadan açmanız durumunda Mac'inizin Bluetooth Kurulum panelini otomatik olarak açmasını sağlarlar. Bu, Bluetooth aksesuarınızı kolayca eşleştirme moduna geçirmenize ve bağlamanıza olanak sağlar.
Bluetooth aygıtlarının bilgisayarı uyandırmasını istiyorsanız, üçüncü seçeneği etkinleştirin. Açık durumdayken, klavyede bir tuşa basmak veya bağlı bir Bluetooth aygıtındaki fare düğmesini tıklatmak, bilgisayarı uyku modundan uyandırır.
Mac Bluetooth Sorunlarını Giderme
Mac'inizde Bluetooth bağlantı sorunu mu yaşıyorsunuz? Bir bilgisayara kaç tane Bluetooth cihazı bağlayabileceğiniz konusunda bir sınırlama olduğunu unutmayın. Aynı anda bağlı üç veya dörtten fazla cihaza sahipseniz, düşük performansla karşılaşabilirsiniz ve daha fazla cihaz ekleyemezsiniz. Yalnızca düzenli olarak kullanmayı planladığınız cihazları eşleştirmeye çalışın.
Ayrıca Bluetooth'un bir mesafe sınırı olduğunu unutmayın. Bu genellikle yaklaşık 9-10 metre civarındadır, ancak kullandığınız cihazlara göre değişir. Diğer kablosuz cihazlardan kaynaklanan parazitler de bu mesafeyi etkileyebilir.
Menü çubuğunuzda Bluetooth “kullanılamıyor” simgesini görürseniz veya Bluetooth kullanırken başka sorunlarla karşılaşırsanız, sisteminizde bir donanım sorunu olabilir.
Artık Mac'de Bluetooth'u açma ve nasıl kullanılacağına dair her şeyi biliyorsunuz. Çoğu durumda, bir cihazı eşleştirdikten sonra çok fazla sorun çıkmadan çalışması gerekir.
Yorumlar (0)