Windows’da ekran parlaklığı ayarı nasıl yapılır?

Bilgisayarın ekran parlaklığı göz sağlığı için çok önemlidir. Bu yüzden Windows’daki parlaklık ile ilgili her şeyi nasıl özelleştireceğinizi göstereceğiz.

Göz yorgunluğunuz veya baş ağrınız varsa nedeni ekran parlaklığı olabilir. Pil ömrüne, güç planına veya ortam ışığına göre ekran parlaklığı seviyelerini manuel veya otomatik olarak ayarlamak kolaydır.

Windows'da Ekran Parlaklığını Manuel Olarak Ayarlayın

Ayarlar'ı açmak için Windows Tuşu + I tuşlarına basın ve Sistem> Ekran'a gidin. Parlaklık ve renk başlığı altında parlaklığı değiştir kaydırıcısını kullanın. Sol tarafa doğru kaydırma ile ekran daha parlak olur.

Kaydırıcı kullanılamıyorsa bu iki nedenden dolayı olabilir. Harici bir monitör kullanıyorsanız, parlaklığı ayarlamak için üzerindeki düğmeleri kullanın. Aksi takdirde, ekran sürücüsünü güncellemeniz gerekir.

Bunu yapmak için, Windows tuşu + X tuşlarına basın ve Aygıt Yöneticisi'ni tıklayın. Ekran bağdaştırıcılarını genişletin ve ardından grafik kartınıza sağ tıklayın. Sürücüyü güncelle'yi tıklayın ve sihirbazı izleyin.

Pil Ömrü için Parlaklığı Otomatik Olarak Ayarlama

Parlaklığınızı düşürmek, taşınabilir cihazınızın pilinden daha fazla verim almanıza yardımcı olabilir. Windows, etkinleştirildiğinde parlaklığınızı otomatik olarak düşürebilen bir pil tasarrufu özelliğine sahiptir.

Bunu etkinleştirmek için, Windows tuşu + I tuşlarına basıp Ayarlar'ı açın ve Sistem> Pil > Pil tasarrufu ayarlarına gidin. Pilin belli bir oranın altına düştüğünde otomatik olarak pil tasarrufu özelliğini açması gerektiği yeri tikleyin ve özelliğin devreye girmesini istediğiniz pil seviyesinin yüzde kaçta olması gerektiğini ayarlamak için kaydırıcıyı kullanın.

Son olarak, pil tasarrufundayken en az ekran parlaklığını işaretleyin.

Windows 10'da Adaptif Parlaklık Kullanımı

İdeal olarak, monitörünüzün parlaklığı çevrenizdeki ışığa uymalıdır. Bunuun için ışığın ortam ışığınıza göre otomatik olarak değişmesini sağlamalısınız.

Bu özellik sadece cihazınızda bir parlaklık sensörü varsa etkinleştirilir. Bunu etkinleştirmek için Windows tuşu + I tuşlarına basıp Ayarlar'ı açın ve Sistem> Ekran'a gidin. Aydınlatma değiştiğinde parlaklığı otomatik olarak değiştir seçeneğini görebiliyorsanız, Açık konumuna getirin. Bunu göremiyorsan, sisteminiz sensöre sahip değildir.

Windows 10'daki Parlaklık Ayarı Kısayolları

Ayarları düzenlemek için üç hızlı kısayol vardır:

1. Bir dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, parlaklığınızı yukarı ve aşağı ayarlamak için muhtemelen klavye kısayollarınız vardır. Fonksiyon tuşlarına bakın, parlaklık genellikle bir güneş simgesiyle gösterilir.

2. Parlaklığı hızlı bir şekilde ayarlamak için başka bir kısayol, görev çubuğundaki Eylem Merkezi simgesine tıklamaktır (veya Windows + A'ya basın). Yüzde 25'lik artışlarla geçiş yapmak için parlaklık döşemesini tıklatın.

Simgeyi görmüyorsanız, Windows tuşu + I tuşlarına basın, Sistem> Bildirimler ve eylemler'e gidin ve Hızlı eylemleri ekle veya kaldır ve Parlaklığı Açık olarak ayarla.

3. Üçüncü taraf bir yardımcı programı ister misiniz? Windows 10 Parlaklık Kaydırıcısına bakın. Bu hafif yardımcı program, sistem tepsinizde bir parlaklık simgesi ekleyecektir; daha sonra parlaklığı ayarlamak için tıklayabilirsiniz.

GitHub projesine gidin, dosyayı indirin ve açın. Otomatik olarak sistem tepsinize gider. Her zaman orada olmasını istiyorsanız, simgeyi sağ tıklayın ve Başlangıçta Çalıştır'ı tıklayın.

Parlaklık ayarları yanında monitörünüzün renk sıcaklığını kontrol etmek isteyebilirsiniz. Ekranlarımızdan gelen ışık, uyku sorunlarına neden oluyor ve bu yüzden bu sorunlarla mücadele etmek için, f.lux veya Windows 10’un Night Light özelliği gibi programları da kullanabilirsiniz.

0
0
0
0
0
0
Yazıyı emoji ile değerlendir..

Yorumlar (0)

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
Yorum Yaz

Spam kodu: captcha

Kapatmak için ESC tuşuna basın