Türkiye’deki Sondaj Çalışmaları ve Metre Ücretleri?
2022’DE TÜRKİYE’DE YAPILAN SONDAJ İŞLEMLERİ NEDEN ÖNEMLİ?
SONDAJ İŞLEMLERİNE GENEL BAKIŞ
Türkiye’deki bilinen ilk sondajlar bir Alman şirketi tarafından petrolün bulunması amacıyla Hatay tarafında açılmıştır.
Sondaj kelime anlamı bakımından ‘’sondayla yoklama, sondalama’’ kelimelerini ifade etmektedir. Bu işlem, belirli bir alanda delik açmak için kullanılan bir işlemdir. Sondaj, kayaları ufalamak için ya da deliklerde kesik açmak amacıyla yürütülen bir işlemdir. Sondajın ilk olarak hangi tarihte ve nerede yapıldığına dair farklı fikirler olsa da kesin olarak belli değildir. Sondajın en başta nerede, nasıl ve hangi yılda yapıldığına dair farklı görüşler ve fikirler mevcuttur. İlk sondaj işleminin M.Ö. 2000 yıllarında "darbeli sondaj" tekniğine yakın bir yöntem ile tuzlu su yapmak için Çin lokasyonlarında bulunduğunu düşünen insanlar vardır.
Tekirdağ’da açılan bir petrol alanının ardından, hakkında yazılı bilgi bulunan ilk su sondaj işlemi ise 1920 yılında İstanbul’da başlamıştır. 1935 yılında MTA ve EİE’nin kurulması sayesinde sondajcılığın Türkiye’deki gelişimi hız kazanmış ve bugünkü rakamlarına ulaşmıştır.
Sondaj çalışmaları ve nasıl yapıldığı son zamanlarda ülkemizde oldukça sık araştırılan ve haberlere konu olan bir süreç olmuştur. Sondajın ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen birçok kişi gibi bunu bir disiplin haline getirip bilimin ışığından faydalanıp aynı zamanda mühendislik alanında faaliyet göstermek isteyen kişiler de olmuştur. Bu yazımızda bunlardan bahsetmek istedik.
SONDAJ NEDEN YAPILIR?
Sondaj tekniklerinden bahsederken Sondaj tekniklerinin önemli bir alt başlığı olan Su sondajından da bahsedebiliriz. Su sondaj makinaları ile su sondajları ve su çıkarma işlemleri yapılır.
Araştırma ve geliştirme (AR-GE) dünyada oldukça değerli maddi bir yere sahiptir. Jeolojik maddelerin bulunması, çıkarılması, denizlerdeki ve okyanuslardaki çalışmalar, doğalgazın araştırılması, petrol çıkarılması ve işlenerek kullanılabilir petrol haline getirilmesi gibi kritik süreçler ülkelerin de başlıca önceliklerindendir. Yeraltının zenginliklerini tespit etmek, bu zenginlikleri insanlarımız için somut ve kullanılabilir hale getirme de ülkelerin kalkınması için önemli bir role sahiptir. Bu kaynakların bulunması ve çıkarılması işleminde sondaj tekniği de kullanılır.
SONDAJ METRESİ NE KADAR 2022’DE NE KADAR?
Güncel kur ne kadarsa sondajın metresinin fiyatı o kurdan hesaplanır.
2022 yılının sene başında ortalama olarak sondaj işlemlerinin 1 metresi 250 TL olarak başlamıştır.
Tabi ki bu işlemin detaylarına lokasyona ve sizin şartlarınıza göre değişebilir dolayısıyla kesin fiyat değil ortalama bir fiyattır. Zamana ve bu sektörün işleyişine göre fiyatlarda değişiklikler olabilmektedir.
1 Metre sondajın maliyeti güncel olarak 250 TL iken 100 metre sondajın maliyeti ise 25-30 bin TL gibi ortalama fiyatlarda karşımıza çıkmaktadır.
Sondaj fiyatları aşağıdaki durumlara göre değişiklik göstermektedir.
- Bölgede bulunan zeminin sert ya da yumuşak olması. Sert, kayalık bölgelerde havalı sondaj uygulaması; yumuşak kumlu zeminlerde ise klasik sulu sondaj uygulaması tercih edilir.
- Sondaj çapı (genişliği)
- Dalgıç motor, pompa ve diğer ekipmanlar
Kuyunun derinliği ve suyun debisi ölçüldükten sonra kullanılacak dalgıç motor ve ekipmanlarına karar verilir ve işlem yürürlüğe girer.
Sondaj yaptırmak istiyorsanız websitesini ziyaret edebilirsiniz: https://www.acarkardeslersondaj.com/
Yorumlar (0)