Image by studio4rt on Freepik

Telefonun dinlendiğini ve takip edildiğini nasıl anlarız?

Akıllı telefonlar, tüm dijital hayatımızı depolamak için yeterli güce sahiptir. Tüm müziklerimiz, görüntülerimiz ve konuşmalarımız bu cihazların içinde depolanıyor. Ancak aynı zamanda sizi casusluk için bir hedef haline getirir.

Kontrol etmeniz gereken pek çok olası casusluk durumu var. Bilgisayar korsanları, dolandırıcılar ve diğer dijital saldırganlar kişisel bilgilerinizi almaya çalışıyor. Aynı zamanda kıskanç erkek/kız arkadaşlar, telefonunuzun eski sahipleri, ebeveynler ve hatta devletin sizi izlemesi gibi durumlar hakkında da endişelenmeniz gerekir.

Akıllı telefonunuz normalden farklı davranmaya başlarsa, birinin akıllı telefonunuzda casusluk yapıp yapmadığını anlayabilirsiniz. Bazı ipuçları arasında performans sorunları, artan cihaz sıcaklıkları, azalan pil ömrü, garip mesajlar, aramalar sırasında duyulan garip sesler vb. yer alır. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

Telefonum takip ediliyor mu?

Birinin Android telefonunuzda veya tabletinizde casusluk yaptığını nasıl anlarsınız? Bu biraz zor, ancak anlayabileceğiniz birkaç tehlike işareti var. Size bunlardan bazılarını gösterelim.

Performans sorunları

Casus yazılımlar sürekli olarak verilerinizi alır, arka planda çok çalışır ve kaynaklarınızı tüketir. Telefonların genellikle yavaşlamasının nedeni bu sinsi yazılımın arka planda çalışıyor olmasıdır. Telefonunuz görünürde bir sebep olmadan aniden performans düşüşü yaşıyorsa endişelenin. Bu başka nedenlerle de oluyor olabilir, ancak telefonun takip edildiğine dair endişeleriniz varsa bunu göz ardı etmeyin.

Pil yüzdesi aniden düşüyor

Bir telefonun pil ömrünün zamanla azalması normaldir. Piller zamanla ölmeye başlar. Ayrıca uygulama yükledikçe muhtemelen cihazlara daha fazla iş yüklemiş olursunuz. Ancak pil ömründeki ani düşüşler normal değildir.

İzleme yazılımı çok fazla kaynak alabilir. Bunlar arka planda çalışıyor, GPS'inizi çalıştırıyor ve başka şeyler yapıyor. Beklenmedik pil boşalmaları, birisinin cihazınızı izlediği anlamına gelebilir.

Hangi uygulamaların pilinizi tükettiğini nasıl kontrol edebilirsiniz:

  1. Ayarları açın.
  2. Pil üzerine dokunun.
  3. Pil kullanımına basın.
  4. Pil kullanım yüzdesine sahip uygulamaların bir listesi görünecektir.
  5. Burada herhangi bir garip veya bilinmeyen uygulama olup olmadığını kontrol edin. Tanıyamadığınız bir şey görürseniz, bir Google araması yapın ve bunun muhtemel bir casusluk veya izleme uygulaması olup olmadığına bakın.

Mobil veri kullanımı

Bir izleme uygulaması, bilgileri sürekli olarak almaya çalışır. Bu, internet bağlantısına ihtiyaç duyacağı anlamına gelir ve genellikle bol miktarlarda veri tüketir. Mobil internetin olağan dışı kullanıldığını fark ettiyseniz, bunun nedeni olası bir saldırı olabilir.

Veri kullanımı nasıl kontrol edilir:

  1. Ayarları açın.
  2. Ağ ve internet'i seçin.
  3. SIM'ler altında, Uygulama veri kullanımına gidin.
  4. Burada daha fazla bilgi görebilir ve hatta her uygulamanın ne kadar veri kullandığını kontrol edebilirsiniz.
  5. Uygulamaların listesini kontrol edin ve hangilerinin interneti daha çok kullandığını görün. Herhangi bir tutarsızlık arayın. YouTube'un çok fazla veri kullandığını görmek normaldir, ancak bir "Notlar" uygulamasının fazla veri kullanmaması gerekir.

Cihaz sıcaklık aniden yükseliyorsa

Telefonunuz biraz fazla mı ısınıyor? Bu, oyun oynarken veya şarj olurken normaldir, ancak telefonunuz boştayken, cebinizdeyken veya hafif işler yaparken olmamalıdır. Cihazınızda olağandışı sıcaklıklar fark ederseniz, casus yazılım yüklenmiş olabilir.

Telefon görüşmesi sırasında garip sesler duymak

Bazen gözetlenen telefonlar aramalar sırasında tuhaf sesler çıkarır. Bu, beyaz gürültü, bip sesi veya basit yankılamayı içerebilir.

Telefon açılıp kapanıyorsa

Cihazınıza casus yazılım yüklenmiş olabileceğine dair bir diğer olağan işaret ise, rastgele yeniden başlatmalar ve kapatmalardır. Bazı bozuk telefonlar bunu bazen yaptığı için bu konuda çok endişelenmeyin, ancak bu tür tuhaf davranışlar görürseniz diğer ipuçları için birleştirin.

Garip mesajlar

Garip kısa mesajlar mı alıyorsunuz? Belki kod gibi görünen çok sayıda harf ve sayı içerenler. Belki de bilinmeyen numaralardan rastgele konuşma.

Saldırganlar genellikle bunları cihazlarla iletişim kurmak ve onlara komutlar vermek için kullanır. Örneğin, bir saldırgan konumunuza ihtiyaç duyarsa, önceden belirlenmiş bir kodla size bir mesaj göndererek bunu talep edebilir.

Telefonunuzda bilinmedik uygulamalar var mı?

Birdenbire ortaya çıkan bazı garip uygulamalar fark ettiniz mi? Bunlar, akıllı telefonunuza genellikle onay almadan uygulama indirip yükleyebilen kötü amaçlı yazılım veya casus yazılımlardan kaynaklanabilir.

Tüm uygulama listenizi gözden geçirin ve orada olağandışı bir şey olup olmadığına bakın. Ek olarak, bu uygulamalardan bazıları gizlenmiş olabilir. Ayarlar uygulamasında tam uygulama listenize bakabilirsiniz.

Tam uygulama listenizi nasıl kontrol edebilirsiniz:

  1. Ayarları açın.
  2. Uygulamalara gidin.
  3. ... uygulamanın tamamını göster'i seçin.

Telefonunuz garip hareketler mi sergiliyor?

Bildirim ışıkları, sesler ve etkinleşen ekranlar normaldir, ancak olmaması gereken zamanda bunların olduğunu görmek yanlış bir şeylerin olduğunu gösterebilir. Telefonunuz, onunla hiçbir şey yapmadığınız zamanlarda hareket belirtileri gösteriyorsa endişelenmelisiniz. Ekranınız açılıyorsa veya telefondan ses geliyorsa ve herhangi bir bildirim yoksa bu, birinin sizi gözetlediğinin bir işareti olabilir.

Kapatma veya yeniden başlatma sorunları

Bilgisayar korsanları, bir telefonu kapatmayı veya yeniden başlatmayı karmaşık hale getirebilir. Bazı casus yazılımlar bu tür eylemleri bile engelleyebilir. Bu suçlular, telefonunuzu kontrol edebilmek ve onunla sorunsuz bir şekilde etkileşim kurabilmek istiyor. Cihazı kapatmak onlar için ciddi bir sınırlama olacaktır.

Garip tarayıcı geçmişi girişleri

Tarayıcı geçmişinize bakın ve orada garip bir şey olup olmadığına bakın. Daha spesifik olarak, telefon casusluk yazılımı hakkında bir şey olup olmadığını görmeye çalışın. Birisi casus yazılım indirmek için tarayıcınızı kullanmış olabilir. Aynı şekilde, özel verilerinizi çalmak isteyen kişiler de ne alabileceklerini görmek için web sitelerine bakıyor olabilir.

Chrome tarayıcınızın geçmişini nasıl kontrol edebilirsiniz:

  1. Chrome tarayıcıyı başlatın.
  2. Üç noktalı menü düğmesine dokunun.
  3. Geçmiş'i seçin.
  4. Ziyaret edilen web sitelerini görmek için geçmişi kaydırın.

Telefon izlenmesi nasıl engellenir?

Telefonunuzda bazı casus yazılımlar yüklü olabilir, peki şimdi ne olacak?

Telefona root atmak ve resmi olmayan uygulamaları yüklemekten kaçının

Google Play Store sizi güvende tutmak için elinden gelenin en iyisini yapar, ancak unutmayın, bizler Android kullanıcısıyız. Üçüncü taraf uygulamaları kolayca yükleyebilir ve izinsiz giriş riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Google Play Store dışında herhangi bir yerden uygulama yüklememenizi tavsiye ederiz. Uygulamaları manuel olarak yüklemenin avantajları olabilir, ancak bilgisayar korsanlarının ve casusların yazılımlarını akıllı telefonunuza almanın en kolay yolu budur.

Şimdi rootlu telefonlardan bahsedelim. Rootlu bir telefona sahip olmak, bazılarımız için kesinlikle bir artıdır, ancak ciddi riskleri de beraberinde getirir. Rootlu kullanıcılar sisteme girebilir ve kodu değiştirebilir. Bu, casus yazılımlarla savaşmayı çok zorlaştırabilir. Örneğin Avast uygulaması. Uygulama, telefon izleme yazılımını doğrudan sistem dosyalarına yükleyerek, çözümlerinin fabrika verilerine sıfırlama işlemlerinde bile telefonda kalmasını sağlayabilir. Bunu güvenliğiniz için yaptığını savunuyor, ancak bilgisayar korsanlarının bunu farklı nedenlerle yapmayacağını kim garanti edebilir?

Eylemlerinizden çok emin olmadıkça telefonunuzu rootlamamanızı tavsiye ederiz. Zaten öyleyse, telefonunuzu rootdan çıkarmayı da düşünmelisiniz.

Uygulamayı manuel olarak bulmaya çalışın

Birinin telefonunuzda casusluk yaptığına inanıyor musunuz? İlk adım, şüpheli dosya veya uygulamaları denemek ve manuel olarak bulmaktır. Bunu yapmak için herhangi bir dosya yöneticisini kullanabilirsiniz. Başka bir seçenek de uygulama çekmecenize bir göz atmanızdır.

Unutmayın, casus uygulamanın gerçek adını ve logosunu gömeyecek olmanız muhtemeldir. Bir not defteri uygulaması gibi başka bir şey olarak gizlenebilir. Sadece uygulama çekmecesine gidin ve olağandışı bir şey olup olmadığına bakın ve oradaki yüklediğinizi hatırlamadığınız uygulamaları kaldırın.

Bir Android uygulaması nasıl silinir:

  1. Ayarları açın.
  2. Uygulamalara gidin.
  3. Tüm uygulamaları gör üzerine dokunun.
  4. Silmek istediğiniz uygulamayı bulun ve üzerine dokunun.
  5. Kaldır üzerine dokunun.
  6. Tamam'a basın.

Android fabrika ayarlarına sıfırlama

Casus yazılım bulmak zordur; temizlenmesi de zordur. Her şeyin temizlendiğinden emin olmanın tek yolu, telefonu sıfırlamak ve baştan başlamaktır.

Sadece fabrika verilerine sıfırlama yapın ve telefon ilk açıldığında olduğu durumda olacaktır (en azından yazılım açısından). Unutmayın, bu her şeyi silecektir, bu yüzden iyi bir yedekleme yapın.

Bir Android telefon fabrika ayarlarına nasıl sıfırlanır:

  1. Ayarları başlatın.
  2. Sisteme girin.
  3. Sıfırlama seçenekleri üzerine dokunun.
  4. Tüm verileri sil (fabrika ayarlarına sıfırla) öğesini seçin.
  5. Tüm verileri sil'i seçin.
  6. PIN'inizi girin.
  7. Tekrar Tüm verileri sil'i seçerek onaylayın.

Bir antivirüsten uygulaması kullanın

Birçoğu antivirüs uygulamalarının sahte olduğuna inanıyor ve bu doğru olabilse de her zaman böyle olmuyor. Her zaman Google Play'den resmi uygulamaları yüklemek, telefonunuza herhangi bir kötü amaçlı yazılım bulaşması riskini azaltacaktır, ancak gerçek şu ki, bu uygulamalar potansiyel olarak casusluk ve izleme ile mücadeleye yardımcı olabilir.

1
0
0
0
0
0
Yazıyı emoji ile değerlendir..

Yorumlar (0)

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
Yorum Yaz

Spam kodu: captcha

Kapatmak için ESC tuşuna basın

OgzNet