Image by Freepik

Sosyal medya dolandırıcılığı nedir ve bu gibi durumlardan nasıl kaçınılır?

Sosyal medya dolandırıcılığı gün geçtikçe artıyor. Bir sosyal medya dolandırıcısının size nasıl yaklaştığını ve bu tip durumlarda sosyal medya dolandırıcısının nasıl ve nereye şikayet edileceğini öğrenin!

Dünya çapında milyonlarca insan, gerçek aşkı veya arkadaşı, arkadaşlık siteleri veya uygulamalarını kullanarak bulmaya çalışıyor. Birçok insanın arkadaş aradığı bu platformalarda, elbette art niyetli insanlarda oluyor. Bu kötü niyetli insanlar, sosyal medya dolandırıcılığı şeklinde sizin de karşınıza çıkabilir. Peki sosyal medyada dolandırıcılıklarına karşı nasıl önlem alacaksınız. Bu yazıda, bazı ipuçlarını paylaşıyoruz!

Arkadaşlık uygulamalarında dolandırıcılık

ExpressVPN’in araştırmasına göre, son yıllarda arkadaşlık uygulamaları üzerinden dolandırıcılıkların arttığını biliyor musunuz?  Sosyal medya dolandırıcılığı, aynı zamanda romantik dolandırıcılar veya sanal arkadaşlık dolandırıcılığı olarak da bilinir. Bu tip dolandırıcılıklar, arkadaşlık uygulamalarında birisi ile bir bağlantı kurulduğuna veya eşleştiğine inanıldığında gerçekleşir. Ancak konuştukları kişi aslında sahte bir profil ve dolandırıcıdır. Dolandırıcı, zaman içinde kişinin güvenini kazanmak için gerçek bir profil olduğuna dair ikna edici çeşitli çalışmalar yapar. Sonuç olarak bu kötü niyetli kişiler, sizin kimlik bilgilerinizi çalmak veya sizden para isteyebilmek için hakkınızda yeterli kişisel bilgiyi elde etmeye çalışırlar.

İnternet kullanımı ve akıllı telefonların yaygınlaşması ile bu tür suçlar gün geçtikçe artıyor. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda, yüz yüze görüşmeleri engelleyen ve insanların internette daha fazla zaman geçirmesine yol açan koronavirüs pandemisi, aşk dolandırıcılarının yararlanabileceği daha fazla alan sağladı.

Aşk dolandırıcılığı, insanların duyguları üzerinden yapıldığı için bu tip tuzaklara düşmek daha kolay olur. Bu yüzden, en çok kullanılan aşk dolandırıcılığı yöntemlerini, bir aşk dolandırıcısının belirtilerini, sosyal medya dolandırıcısını nasıl şikayet edeceğinizi ve kendinizi sosyal medya dolandırıcılarından nasıl koruyacağınızı açıklamaya çalışacağız.

Aşk dolandırıcılığı
Image by pch.vector on Freepik

Arkadaşlık uygulamaları aracılığı ile dolandırıcılık nasıl yapılır?

Flört uygulamalarının popülaritesi daha önce bahsettiğimiz gibi son yıllarda oldukça arttı. Ve bu popülerite sadece Tinder vb. gibi çok bilinen arkadaşlık uygulamaları ile sınırlı değildir. Müzik ve hatta yemek zevkleri aynı olan insanlar için eşleşmeler vaat eden özel platformlar var.

Arkadaş bulma sitesi veya uygulamasının kullanım amacı ne olursa olsun, çevrimiçi flört dolandırıcılıkları neredeyse her zaman benzer bir yol izler:

  • İlk olarak, dolandırıcı sahte bir profil oluşturur. Genellikle mevcut (ve genellikle ilgi çekici) bir kişinin sosyal medya hesabından veya flört profilinden fotoğraflar çalarlar.
  • Uygulama üzerinden bir kişi ile eşleştiğinizde, dolandırıcı en kısa sürede ilişkiyi bir sonraki seviyeye taşımak ve sizinle flört uygulaması dışında Snapchat, WhatsApp veya Telegram üzerinden iletişim kurmayı isteyecektir.
  • Güveninizi kazandıktan sonra sizden kişisel bilgiler, küçük hediyeler ve hatta paranızı isteyeceklerdir. Devam etmekte olan veya onları beladan kurtarmak için "yardımınıza" ihtiyaç duydukları ayrıntılı senaryolar oluşturacaklar. Tanışma sitelerindeki dolandırıcılar, giderek artan bir şekilde sizden daha fazla şey isteyeceklerdir.
  • "İlişki" boyunca, sizinle gerçek hayatta tanışmak ve hatta görüntülü sohbette görünmekten kurtulmanın yollarını bulacaklar. Size telefon numaralarını verebilirler, ancak aradığınızda asla müsait olmazlar.

Ne yazık ki, online arkadaşlık platformları, bireysel hesapları doğrulamak için yeterince iyi değiller. Birçok arkadaşlık uygulaması üye olurken Facebook hesabınızı istese de, bu birçok online dolandırıcı için önemsiz bir geçici çözümdür.

Sosyal medyada en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemleri nelerdir?

Çoğu aşk dolandırıcılığı oldukça masum bir şekilde başlar. Dolandırıcılar, olabildiğince ilgi çekici görünen sahte profiller oluşturabilir ve kurbanlarının gelip sohbete başlamasını bekleyebilir. Veya benzer ilgi alanlarına sahip olduğunuzu yada ortak bir bağlantıya sahip olduğunu iddia ederek kurbanların kendileri ile iletişime geçmesini sağlayabilir. Bir dolandırıcı sizi bir kez yakaladı mı, olasılıklar sınırsızdır, ancak işte en iyi bilinen sosyal medya dolandırıcılıklarından bazılarına bakalım:

Asker veya polis olduğunu iddia ederek aşk dolandırıcılığı

En çok karşılaşılan aşk dolandırıcılığı yöntemlerinden biri, karşı tarafın daha fazla güvenini sağlamak adına, kendini asker veya polis olarak tanıtan bir profil oluşturmasıdır. Dolandırıcılar, gerçek bir asker veya polis gibi görünen ama tamamen sahte bir profil oluşturabilirler. Sonrasında size çok doğal görünen mesajlar gönderirler. Mesajlar, kulağa etkileyici gelen resmi bir jargon ve üslup içerir. Sadece mesajlaşma ile güçlü bir duygusal bağ kurmaya başlarlar.

Daha sonra para talepleri gelir. Bu talepler sizinle daha iyi iletişim kurma vaadi ile ufak miktarlarla başlar. Güveninizi kazandıkça, sizden daha fazla para talep edebilecek, kendileri ile ilgili çeşitli senaryolar uydururlar. Bu tip aşk dolandırıcılıkları, kurbanlar sonunda şüphelenmeye başlayana kadar aylarca hatta yıllarca devam edebilir.

Online arkadaşlık dolandırıcılığı

Burada, potansiyel talipler mağdurlarla iletişime geçiyor ve sosyal medya sitesi aracılığı ile sizinle "arkadaş" oluyor. Yoğun bir kur yapma döneminden sonra dolandırıcı, kurbandan sohbet edebilmeleri için web kamerası aracılığıyla kendileriyle bağlantı kurmasını ister.

Dolandırıcının web kamerası gizemli bir şekilde bozulur, ancak kurbanlarının müstehcen görüntülerini ikna edici bir şekilde elde ederler. Dolandırıcı daha sonra gerçek kimliklerini ortaya çıkarır. Kurbanın fotoğraf ve video kayıtlarının ellerinde olduğunu iddia ederler ve kurbanın para göndermemesi durumunda bu videoyu ve fotoğrafları ortak sosyal medya arkadaşlarıyla paylaşmakla veya kaydı internette yayınlamakla tehdit ederler. Kişi bu tehdide boyun eğdiğinde döngü başlar ve kurban sonunda reddedene kadar talepler artar.

Sahte arkadaşlık siteleri
Image by vectorjuice on Freepik

Sahte arkadaşlık siteleri

Bazı dolandırıcılar, kurbanlarını sahte arkadaşlık sitelerine kaydolmaları için zorlamaya çalışır. Bu sahte web siteleri, kolay bağlantılar veya "mükemmel eşleşme" vaadini sunar, ancak gerçekte yalnızca botlar ve sahte hesaplarla doludur.

Kaydolmak için genellikle bir ücret ödemeniz ve doğrulama için kişisel bilgilerinizi ve hatta kimliğinizin fotoğraflarını (kimlik hırsızlığı için kullanılabilir) sağlamanız gerekir.

En iyi ihtimalle, bu sitelerde yalnızca zamanınızı ve biraz paranızı boşa harcarsınız. Ancak, bazı sahte tanışma siteleri, cihazlarınıza bulaşabilecek kötü amaçlı yazılımlarla doludur.

Kötü amaçlı yazılım, bankacılık bilgileri gibi hassas bilgiler için cihazınızı tarayabilir, kameranızı ele geçirebilir ve hatta siz bir "fidye" ödeyene kadar cihazınıza erişiminizi kilitleyebilir. Tanıdık olmayan bir arkadaşlık hizmetine kaydolmadan önce, kötü amaçlı yazılım korumalı bir virüsten koruma yazılımı yükleyin.

Sahte bir arkadaşlık sitesini nasıl tanırsınız:

  • Web sitesinde bir kimlik avı sitesi olduğuna dair işaretler vardır. Örneğin, zayıf tasarım, düşük kaliteli görseller, yazım hataları ve ağır dil.
  • Yeni eşleşmeler sizden fotoğraflarını farklı bir sitede görüntülemenizi ister veya bir ek indirmenizi ister. Ayrıca size hemen çıplak fotoğrafları göstermek ve sizi farklı bir siteye gitmeye zorlamak isteyebilirler.
  • Kayıt işlemi, flört soruları açısından hafif, ancak kişisel ayrıntılar ve hatta finansal bilgiler açısından yoğundur.
  • Profilinizde yalnızca birkaç satırlık kişisel yazı varsa, fotoğraf yoksa ve belirlenmiş tercihler yoksa, ancak potansiyel taliplerden mesaj üstüne mesaj almaya başlarsanız, muhtemelen flört sitesi dolandırıcılığına rastlamışsınızdır.

Hesap doğrulama dolandırıcılığı

Bu, yaygın Tinder dolandırıcılıklarından biridir. Tinder hesabınızı doğrulamanızı isteyen bir mail gönderilir. Mailde, Tinder'ın kayıtlarını güncellediğini ve hesabınızı doğrulamanızı istediğini iddia edilebilir. Dolandırıcılığın bir diğer çeşidinde ise bir Tinder eşleşmesi, gelecekte herhangi bir iletişim kurmadan önce sizden doğrulama yapmanızı isteyebilir.

Bu örneklerde, dolandırıcı, hesabınızı doğrulamak için bir üçüncü taraf bağlantısını tıklamanızı teşvik eder. Tıkladığınızda, adınız, adresiniz, telefon numaranız, e-postanız, doğum tarihiniz ve hatta banka hesabı veya kredi kartı bilgileriniz gibi kişisel verileriniz istenecektir.

Tinder, doğrulanmış hesaplar içerir, ancak bu, Tinder'ın kendi bünyesinde yapılır. Kullanıcılar, profil adlarının yanındaki mavi onay işaretini almak için uygulama tarafından bir dizi özçekim yapmaya yönlendiriliyor ve ardından bu fotoğraflar, eşleşip eşleşmediklerini kontrol etmek için profillerindeki fotoğraflarla karşılaştırılıyor. Bu nedenle, diğer "doğrulama" yöntemlerine karşı çok dikkatli olun.

Sanal arkadaşlık dolandırıcılığı nasıl şikayet edilir
Image by jcomp on Freepik

Sosyal medya dolandırıcılığı mağduru olmamak için nelere dikkat edilmelidir?

İşte sosyal medya dolandırıcılığından kaçınmak için ipuçları:

  • Sosyal medya uygulamalarında, tanımadığınız kişilerden gelen arkadaşlık tekliflerini kabul etmeyin.
  • Sosyal medya aracılığı ile sohbet ettiğiniz birine çok fazla kişisel bilgi vermeyin. Dolandırıcılar, sizin hakkınızda ne kadar çok bilgiye sahip olurlarsa, o kadar çok hedeflerine yaklaşırlar.
  • Herkes tarafından bilinen, güvenilir arkadaşlık sitelerini veya uygulamalarını kullanın ve bu platformlardaki mesajlaşma servisleri aracılığıyla iletişim kurmaya çalışın. Dolandırıcı niyetli kişiler, hızlı bir şekilde diğer mesajlaşma yöntemlerine, sosyal medyaya veya telefonda görüşmeye geçmenizi isteyeceklerdir.
  • Tanışma sürecini zamana yayın. İnternette tanıştığınız kişiye sorular sorun ve bir sahte bilgiyi ortaya çıkarabilecek tutarsız sözlere dikkat edin.
  • Aşırı ikna edici mesajlara karşı dikkatli olun. Metni bir arama motoruna yapıştırın ve aynı kelimelerin aşk dolandırıcılığında kullanılıp kullanılmadığını kontrol edin.
  • İnternetteki tanıştığınız kişilere, daha sonra şantaj için kullanılabilecek uygunsuz fotoğraflar göndermekten kaçının.
  • Kişinin dolandırıcı olabileceğinden şüphelenmeye başlarsanız, hemen teması kesin. Potansiyel dolandırıcı olduğunu düşündüğünüz kişiyi, arkadaşlık sitesine veya uygulamasına bildirin.
  • Size gönderilen mesajlardaki bağlantılara veya indirme linklerine tıklamaktan kaçının.
  • Sosyal medya uygulamaları aracılığı ile tanıştığınız birine asla para göndermeyin veya banka bilgilerinizi vermeyin.

Sanal arkadaşlık dolandırıcılığı nasıl şikayet edilir?

Çevrimiçi aşk dolandırıcılığının kurbanı olduysanız, bunun hakkında konuşmaktan korkmayın. Kurbanlar, kandırıldıklarını anladıklarında bunu insanlara söyleyemeyecek kadar utanç duyduklarından, aşk dolandırıcılığı genellikle ilgili makamlara bildirilmez.

Yukarıda açıklamaya çalıştığımız sosyal medya dolandırıcılığı yöntemlerinden birine maruz kalmanız durumunda, vakit kaybetmeden şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

Para kaybettiyseniz, en kısa sürede bankanızla da iletişime geçmelisiniz.

0
0
0
0
0
0
Yazıyı emoji ile değerlendir..

Yorumlar

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
Yorum Yaz

Spam kodu:

Kapatmak için ESC tuşuna basın