Photo by LARS KAIZER on Unsplash

Root Nedir? Telefona root atma nasıl yapılır?

Herhangi bir Android telefona root atma nasıl yapılır ve hatta en iyi Android telefonları bile root nasıl atılır öğrenin!

1. Root nedir?

Root erişimi elde etmek demek, esasında sistem izinlerine sahip olmak demektir. Root erişimiyle, sistem uygulamalarını ve ayarlarını değiştirebilir, yönetici düzeyinde izinler gerektiren özel uygulamaları çalıştırabilir veya normal bir Android kullanıcısının erişemeyeceği diğer işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Ve proxy ile belirli "gizli" cihaz özelliklerine erişebilir veya mevcut özellikleri yeni yollarla kullanabilirsiniz.

En basit ifadelerle Android telefona root atmak, tüm cihazınızın kontrolünü ele geçirmek demektir. Güzel, tehlikeli ve süper ödüllendirici. Root atmak, sistem dosyalarına, klasörlere ve sistem komutlarına erişmenizi sağlar, bu, normal kullanıcıların erişemeyeceği şeylerdir.

Root atarak, resmi olarak desteklenmese bile telefonunuzu Android'in en son sürümüne güncelleyebilir ve yazılımın her bölümünü modifiye edebilirsiniz. Ama büyük yetki, büyük sorumluluk getirir.

Bu, bizi şu soruya götürüyor, buna değer mi?

Sorumluluk reddi: Bir cihaza root atmak, cihazın garantisini geçersiz kılabilir. Ayrıca cihazı kararsız hale getirebilir veya düzgün yapılmazsa cihazı tamamen çalışmaz hale getirebilir. ogznet.com veya yazar, cihazınız için herhangi bir sorumluluk kabul etmez. Kendi sorumluluğunuzda ve yalnızca ne yaptığınızı biliyorsanız cihazınıza root atın!

1.1. Telefona root atmanın avantajları

Sadece root erişimi kazanmanın, tüm sorunlarınızı hemen çözmeyeceğini unutmayın. Root atmak, size sadece bunu yapma gücü verecektir. İşte rootlu bir Android telefonu kullanmanın tüm avantajları.

  • Bloatware'i kaldırın: Telefonunuza önceden yüklenmiş olan üretici uygulamalarını (bloatware'lerini) kaldırabilirsiniz.
  • Daha iyi yedeklemeler: Özel uygulamaları Titanium Backup (root needed)'ı kullanarak, uygulama verileriyle birlikte yedekleyebilirsiniz. Ve bir Nandroid yedeği, tüm işletim sisteminizi sadece bir dokunuşla yedeklemenize izin verecektir.
  • Özel ROM'lar: Telefonunuz yavaş çalışıyorsa, özel bir ROM'a geçin. Genellikle Android'in en son sürümü ve en son güvenlik yamaları ile birlikte gelir. En özel ROM'lar stok Android'de çalışır, böylece telefonunuz çok daha hızlı çalışır.
  • Ekstra uygulamalar ve özellikler: Google Play Store'da bulunmayan uygulamaları çalıştırabileceksiniz. Ayrıca yalnızca yazılımı değil, donanımları da ayarlayabileceksiniz (CPU'ya hız aşırtma gibi).
  • Uzatılmış yaşam: Telefona root atarak daha güncel sistem yazılımları yükleyebilir ve bu sayede akıllı telefonunuzu daha uzun süre kullanabilirsiniz. Örneğin, normal şartlarda bir telefon maksimum 2 yıl boyunca sistem güncellemesi alır. Root attıktan sonra özel bir ROM yüklerseniz, mevcut telefonunuzu 3-5 yıl sonrası için de güncelleyebilirsiniz.

1.2. Telefona root atmanın zararları

Öncelikle, daha süresi olsa bile telefona root attıktan sonra, Android telefonunuzun garantisi artık geçersiz olur. Bu herşeyin sonu değil, çünkü genellikle ve isterseniz cihazınızda orijinal Rom'a geri dönebilirsiniz. Bu işlemden sonra, yine garanti kapsamına girer. Bazı üreticiler, rootlu olup olmadığını öğrenmek için yollar uygular, ancak bunlar için genellikle geçici çözümler vardır.

Sizi günlük olarak etkileyecek bir şey, bazı uygulamalarla uyumsuzluktur. WhatsApp ve Netflix gibi uygulamalar bir uyarı gösterecektir. Bazı bankacılık uygulamaları, rootlu telefonda çalışmayabilir. Root attıktan sonra, yazılım güncellemelerine karşı dikkatli olmanız gerekir. Büyük bir güncelleme, root durumunuzu etkileyebilir ve özelleştirmeleriniz varsa hepsi yok olabilir.

Son olarak, telefonunuzla yaptığınız şey konusunda daha dikkatli olmanız gerekir. Uygulamaların root erişimi olduğundan, kötü amaçlı bir uygulama, artık daha fazla hasar verebilir.

1.3. Root terimler sözlüğü

  • Bootloader​: Önyükleyici, telefonunuzdaki sistem kurtarma ve işletim sistemini önleyen yazılım parçasıdır. Telefonu açtığınızda bu, çalışan ilk yazılım parçasıdır.
  • Root: “Root” terimi, Linux dünyasının bir kalıntısıdır (Android Linux'ta çalışır). Root erişimi kazanmak, en temel düzeyde tüm cihaza yönetici veya süper kullanıcı erişimi kazandırmak anlamına gelir.
  • Recovery: TWRP gibi özel bir recovery, tüm cihazı yedeklemenize ve yeni bir özel işletim sistemi kurmanıza izin verir.
  • Özel ROM: Özel bir ROM, yedek bir işletim sistemidir. En temel düzeyde uyumludur, ancak başka bir yönde özelleştirilmiştir veya değiştirilmiştir. Özel bir ROM özel uygulamalar, ekstra özellikler içerebilir veya telefonunuzu daha hızlı ve daha güvenli hale getiren koddaki ince ayarları barındırabilir.
  • SuperUser: Telefonunuzu rootlamak, bir “SU binary” sini kurar. Süper kullanıcı erişimini yönetmek için Magisk gibi uygulamaları kullanabilirsiniz. Uygulamalara, işletim sisteminin root düzeyiyle etkileşime girebilmeleri için izin verin.
  • ADB: Android Debug Bridge, Android cihazınıza komut satırını kullanarak, PC'nizden iletişim kurmanızı sağlar. Bazı cihazlar için bu, root erişimini kazandırmanın tek yoludur.
  • Kernel: Telefonun donanımı ve yazılımı arasında yer alan ve yazılımın donanım ile iletişim kurmasını, etkileşimde bulunmasını ve donanımını geliştirmesini kolaylaştıran bir çekirdek yazılımdır. Kerneli özel bir yapı ile değiştirebilirsiniz. Bu size daha fazla özellik için bir performans artışı ve erişim sağlayabilir.
  • Xposed Framework: Xposed bir modelleme aracıdır. Xposed için mevcut olan modüller sistem ve uygulama davranışını değiştirmenizi sağlar. Özel ROM'lardan bir tanesine geçmeden daha fazla özellik kullanabilirsiniz.
  • Brick: Telefonunuz açılmadığında, resmi olarak brick olur. Endişelenmeyin, genellikle bir Nandroid yedeğini geri yükleyerek yeniden çalıştırabilirsiniz.
  • Nandroid: Telfona root attıktan sonra, özel kurtarma özelliğini kullanarak Nandroid yedeklemeleri gerçekleştirebileceksiniz. Bu, tüm telefonunuzu yedekler, farklı bir özel ROM yükledikten sonra geri yükleyebileceğiniz uygulamalar ve veriler dahil. Yani bir ROM'a geçseniz bile, herhangi bir veriyi kaybetmezsiniz.

1.4. Root'tan önce yedekleme

Bootloader kilidi açıldığında, tüm verileriniz silinecektir. Bu yüzden, ilk adımı atmadan önce verilerinizi yedeklemeniz önemlidir.

Android, tüm uygulamalar ve veriler için tekil bir yedekleme sistemine sahip değildir. Root riskli bir işlem olabileceğinden, öncelikle tüm önemli verilerinizi yedeklemeniz gerekir. Kişiler, iletiler, belgeler, resimler vb. gibi verilerinizi Google’ın sunucularıyla senkronize etmek için, Ayarlar> Hesaplar> Google'a gidin.

Kişiler ve e-posta için Google senkronizasyonunun etkin olduğundan emin olun (Gmail’i kullandığınız sürece). Fotoğrafları PC'nize kopyalayabilir veya Google Fotoğraflar'a yükleyebilirsiniz. Cihazınızda sahip olabileceğiniz önemli belgeleri Google Drive veya Dropbox'a yüklemenizi öneririz. Diğer verileri yedeklemenize yardımcı olabilecek birkaç uygulama da vardır.

1.5. Root atmak aslında nasıl olur?

Genellikle, root atma üç aşamalı bir olaydır: Bootloader'ın kilidini açın, yeni bir recovery işlemi yapın, ardından root erişimini sağlayacak bir .ZIP dosyasını flash'lama için yeni recovery işlemini kullanın.

İhtiyacınız olan ilk şey kilidi açılmış bir bootloader. En popüler cihazlar için önyükleyicinin kilidini açmak için bir çeşit geçici çözüm vardır. Devam etmeden önce, cihazınızın önyükleyicisinin kilidinin  açılıp açılamayacağını hızlı bir Google aramasıyla kontrol edin. Her Android cihazı farklıdır.

Bootloader kilidi açıldıktan sonra, ikinci olarak yapmanız gereken recovery işleminden özel recovery'e geçmektir. TWRP gibi bir üçüncü taraf recovery .ZIP dosyasını flash'lamak gerekir. Yeni recovery işlemimizi, bize root erişimi sağlayacak bir .ZIP'yi flashlamak için kullanacağız.

TWRP gibi bir kurtarma işlemini yürüttüğünüzde, size root erişimi sağlayan bir Magisk dosyası flash'lamanız gerekir. Cihazınızı yeniden başlattığınızda, yüzelsel olarak hiçbir şeyin değişmediğini görürsünüz. Sadece sistemsel değişiklik yapma yetkisini kazandınız. Ancak, gerçek değişim şimdi başlıyor. Yeni bir ROM yükleme, ince ayarlar yapma ve root özellikli uygulamaları kullanma hakkı kazandınız.

1.6. Root atmak gerekli midir?

Artık root nedir, avantajlarını ve dezavantajlarını biliyorsunuz. Şimdi bu soruyu sorma zamanı geldi: Root atmalı mı? Root'lu bir telefon kullanmak, bir yaşam tarzıdır. Tıpkı kendi retro oyun konsollarını hazırlamak gibi bir yaşam tarzıdır. Bazı insanlar için iyi çalışır; bazıları için birşey ifade etmez.

Bu noktada, sizin için iyi olup olmayacağına karar vermelisiniz. Ya da bunu, rootlu bir cihaz kullanmayı denedikten sonra karar verebilirsiniz. Android cihazınız üzerinde tam kontrole sahip olma fikriyle ilgili heyecan duyuyorsanız, bunun üzerine gidin. Cihazdan daha iyi performans elde etmek için başka çareniz kalmadıysa, devam edin ve özel bir ROM yükleyin.

Bir çok şey hakkında dikkatli olmanız gerektiğini unutmayın. Ayrıca, işletim sisteminde önemli bir değişiklik yapmadan önce gereken özeni göstermeniz gerekir. Çünkü root ortamında herşey için bir geri dönüş kısayolu yoktur.

1.7. Tek tıkla root atma araçlarını kullanmamalısınız!

Telefona root atmak için iki yol vardır. Birincisi eski yöntem, ikincisi tek tıkla root atma programları. Eski yöntem, Android telefonunuzu PC'nize bağlamayı ve komut satırını kullanarak komutları el ile telefona aktarmayı gerektirir.

Tek bir tıkla root atma aracının (cihazın kendisinden veya bir bilgisayardan çalışan) cazibesi, sizin için her şeyin halledilmesidir. Manuel root ise süreç üzerinde daha fazla kontrol sağlar ve çok daha güvenilirdir. Tek tıkla root atma aracı söz konusu olduğunda, geliştiricisinin merhametine ve cihazınız için ne kadar iyi bir şekilde özelleştirildiğine bağlısınız. Kingo Root ve One Click Root gibi pek çok tek tıkla root atma aracı bulacaksınız.

Bir tıkla root atma aracı nasıl çalışır. Bu araçlar sadece verilerinizi çalan bir istismar veritabanıdır. Uygulamayı kullandığınızda, cihaz bilgilerinizi sunucusuna yükler ve güvenlik parametrelerini devre dışı bırakan cihazda ilgili uygulamasını tekrar indirir. Bu, uygulamanın root erişimi kazanmasına izin verir. Sorun şu ki, bu araçların sömürü kullanımı onları bir şekilde güvenilmez kılıyor.

KingoRoot gibi uygulamalar, bu süreçte kendi uygulamalarını yükler. Telefonunuz rootlu olsa bile, artık uğraşmak için daha fazla bloatware olacak. Artı, KingRoot gibi yardımcı programlar yalnızca kilitli bir önyükleyiciniz varsa çalışır ve TWRP gibi özel bir kurtarma yüklemezler. Hedefiniz özel bir ROM yüklemekse, manuel işlemi kullanarak root atmak daha iyi olur.

Tek bir tıkla root atma aracını kullanmayla ilgili tavsiye basittir: Yalnızca tek seçeneğiniz varsa kullanın.

2. Android telefona root izni verme

Binlerce farklı cihaz, yüzlerce araç ve onlarca Android sürümü olduğu için Android telefonuna root atmanın yüzlerce farklı yolu var. Ancak gerçekten düşünmeniz gereken tek şey, cihazınız için nasıl çalıştığıdır.

Samsung, Pixel, OnePlus, Huawei veya Xiaomi telefonunuz varsa süreç oldukça basit olacaktır. Çok tutulmayan bir markadan bir cihaz kullanıyorsanız, biraz daha zor olacaktır.

Her şeyden önce, XDA Forums forumuna gidin ve cihazınızı arayın. XDA, root, mod ve özel ROM'larla ilgili her şey için en iyi topluluk kaynağıdır. Cihazınızı nasıl kuracağınıza, özel ROM'ların nasıl yükleneceğine ilişkin ayrıntılı kılavuzlar bulacaksınız. Daha da önemlisi, buradaki rehberler her zaman günceldir.

Popüler bir Android akıllı telefon nasıl rootlanır:

Aşağıdaki markalardan birini kullanıyorsanız XDA forumuna gidip telefonunuza nasıl root atacağınızı öğrenebilirsiniz.

Forum gönderisini bulduktan sonra yorumları okuyun ve adımları birkaç farklı kaynaktan kontrol edin.

Adımlar farklı cihazlara göre değişecektir, ancak bu genellikle aynıdır:

  1. PC'nizde, ADB ve Fastboot sürücülerini yüklemeniz gerekir. Telefonunuzda USB Hata Ayıklamayı etkinleştirin.
  2. Telefonunuz PC'ye bağlandıktan sonra, Fastboot moduna geçirin ve komutları telefona göndermek için komut istemini kullanın.
  3. Önyükleyicinin kilidini açacak ve TWRP gibi özel bir recovery işlemi gerçekleştireceksiniz.
  4. TWRP custom recovery'e önyükleme yapın, cihazınıza kopyaladığınız Magisk dosyasını flashlayın. Root erişimini kontrol etmek için Root Checker uygulamasını çalıştırın.

3. Custom ROM yükleme

Artık root atıldığına göre özel bir ROM yükleyebilirsiniz. Hangi cihazı kullanıyor olursanız olun, süreç çoğunlukla aynıdır. Özel bir ROM yüklediğinizde, temel olarak tüm işletim sistemini yenisiyle değiştirdiğinizi unutmayın. Bu yüzden tüm verilerinizi kaybedersiniz.

Özel ROM'un çalışmadığı durumlar için bir Nandroid yedeklemesi yapmalısınız. TWRP recovery başlamak için Yedekleme'ye dokunun. Ayrıca, Titanium Backup kullanarak uygulamaları ve verileri yedekleyin, böylece özel ROM yüklendikten sonra, tüm uygulamalarınızı oldukları gibi geri yükleyebilirsiniz.

Özel ROM'un cihazınızla uyumlu olduğundan emin olduktan sonra, telefonun dahili belleğine indirin. TWRP recovery içine önyükleme yapın, dosyayı bulun ve flashlayın.
Yeniden başlattığınızda, tamamen yeni bir işletim sistemi çalıştırıyor olacaksınız. Bakmanız gereken başlıca özel ROM kayanğı LineageOS'dur.

0
0
0
0
0
0
Yazıyı emoji ile değerlendir..

Yorumlar (0)

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
Yorum Yaz

Spam kodu: captcha

Kapatmak için ESC tuşuna basın

OgzNet