E Fatura Nedir, Ne İşe Yarar?
5 Mart 2010 tarihinde yayınlanan 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu tebliği ile ülkemizde yürürlüğe giren e-fatura uygulaması; yeni bir belge türü olmayıp tamamen kağıt fatura ile hukuki nitelik açısından hiçbir farklılığı olmayan elektronik faturadır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından olması gereken standardı belirlenmiş olan e-faturada bulunan bilgiler Gelir İdaresi Başkanlığı’nın elektronik portalı üzerinden alıcı ve satıcı arasında aktarılabilmektedir.
Ancak e-faturanın karşı tarafa aktarılabilmesi için her iki tarafın da bu uygulamayı kullanması gerekmektedir. Eğer karşı taraf e-fatura uygulamasına henüz geçmemişse veya müşteriye fatura iletilecekse Gelir İdaresi Başkanlığı’nın portalı üzerinden e-Arşiv Fatura kesilerek karşı tarafa aktarımı da yapılır. Hukuki olarak e-fatura uygulamasına geçen bir kurum ya da kuruluş kağıt fatura düzenleyemez ve yalnızca e-fatura düzenleyebilir. Uygulamadan çıkmak ise mümkündür ancak bir prosedürü olacaktır.
E-Fatura Nasıl Kesilir?
Elektronik fatura uygulaması ile mükellef olan gerçek veya tüzel kişiler Gelir İdaresi Başkanlığı’nın portalını ya da özel entegratör portalını kullanmak suretiyle elektronik fatura kesebilirler ve faturanın diğer muhatabına bu yolla iletimini sağlayabilirler.
Portalda bulunan alanları manuel olarak doldurmak yeterli olacaktır. Entegratör veya portal tarafından direkt fatura verilen bilgilere göre oluşturulup kesilebilir. Bunun ardından da fatura artık yazdırılabilir, saklanabilir ve gönderilebilir hale gelecektir. Böylece e-fatura nasıl kesilir sorusuna da tam anlamıyla cevap vermiş olduk.
E-Fatura Ne İşe Yarar?
E-faturanın neden kesildiğine bakarsak normal faturadan herhangi bir farkının olmadığını öncelikle bilmeliyiz. Aralarındaki tek fark e-faturanın elektronik bir ortamda oluşturulması olsa da e-faturanın geleneksel kağıt faturadan daha avantajlı bir uygulama olduğunu belirtmek gerekir. Bu avantajları şu şekilde belirtebiliriz;
- Hızlı, pratik ve kolay bir şekilde hemen oluşturulabilir ve karşı tarafa iletilebilir.
- Başvuru süreci oldukça kolaydır ve hızlı sonuçlanır. Başvuru işlemleri online şekilde yürütülebilir.
- İşletmenin kağıt masrafını azaltır, müşteriye göndermek için kargolama yapmaya gerek kalmaz ve arşivleme açısından da bir oda ayırmak, arşiv görevlisi tutmak vs. pek çok masrafı ortadan tamamen kaldırır.
- Arşiv konusunda sağladığı avantajlardan biri de herhangi bir faturanın kontrolünün, iptalinin, iadesinin vs. gerekli olması halinde uzun uzadıya faturanın yerini bulmaktan kurtulup saniyeler içerisinde faturayı görüntüleme imkanınız olacaktır.
- Çevre dostu bir uygulama olup çok fazla kağıt kullanımı gerektirmez. Bu da tasarruflu ve sürdürülebilirliğe katkı sağlayan bir uygulama olduğunu göstermektedir.
- Fatura kaybetme gibi bir durum e-fatura uygulamasında söz konusu bile değildir. Dijital ortamda oluşturulduktan hemen sonra saklanan e-faturalar istenildiğinde tekrar erişilebilir olacaktır.
- Tahsilat, ay sonu vs. işlemler hızlı bir şekilde halledilir.
- Faturalar daha hızlı hazırlanır, bulma işlemi hızlıdır, arşivleme hızlıdır ve bu durumda zaman kazandırma açısından tüm süreçlerin avantajlı olduğunu da belirtebiliriz.
Detaylı bilgi için https://www.uyumsoft.com/e-fatura adresinden faydalanabilirsiniz.
Yorumlar (0)