Image by progressor from Pixabay

Creative Commons ve Non-Commercial Use ne demektir?

Creative Commons’ın ne olduğuna, Creative Commons lisansının nasıl yorumlandığına ve “ticari olmayan kullanımın” ne anlama geldiğine bir göz atalım.

İnternetteki görüntülerin, müziğin ve diğer içeriklerin çoğunun kendi amaçlarınız için tekrar kullanmanın ücretsiz olmadığını biliyor muydunuz? Çoğu durumda, bir medya parçası kullanma izniniz yoksa, bunu herhangi bir iş için kullanmanız yasaktır.

Creative Commons lisansının devreye girdiği yer burasıdır. Sistem, içerik oluşturucuların içeriğini çevrimiçi olarak diğerleriyle özgürce paylaşmalarına izin verir ve kullanımına yalnızca minimum kısıtlamalar getirir.

Creative Commons'ın ne olduğuna, Creative Commons lisansının nasıl yorumlandığına ve “ticari olmayan kullanımın” ne anlama geldiğine bir göz atalım.

Creative Commons Nedir?

Creative Commons, telif hakkı lisanslarını halka ücretsiz olarak açıklayan, kar amacı gütmeyen bir Amerikan şirketinin adıdır. Bu lisanslar Creative Commons lisansı olarak bilinir ve ilk olarak 2002'de çıktı.

Creative Commons (CC) lisanslarının ortaya çıkmasının nedeni, içerik oluşturuculara başkalarının içeriklerini nasıl kullanabileceklerini tanımlamanın kolay bir yolunu sağlamaktır. CC lisansları ayrıca normal kullanıcıları da korur, çünkü lisans kurallarına uyduğu sürece telif hakkı ihlali konusunda endişelenmeleri gerekmez.

Creative Commons organizasyonu, içerik oluşturucularının özgürce kullanabileceği, anlaşılması kolay çeşitli lisanslar sağlar. Yapımcılar bunları lisanslı çalışmaları ile birlikte sergilerler; bu, bunları kullanan herkes için adil oyun koşullarını açıkça tarif eder.

Creative Commons ve Telif Haklı İçerik

Muhtemelen müzik, filmler, kitaplar ve diğer içeriklerle ilgili bir telif hakkı simgesi ve / veya “Tüm Hakları Saklıdır” notunu fark ettiniz. Bu, yapımcının medyaya ilişkin tüm hakları elinde tuttuğu anlamına gelir.

İnternetteki birçok durumda, açık bir şekilde tanımlanmış bir lisans yoktur, bu nedenle, yapımcının yaptıklarını kullanarak sizin için uygun olduğunu iddia edemezsiniz.

Yine de kurallara aykırı olsa da, elbette içerik sahipleri, bir okul sunumu için görüntülerini slayt gösterisine ekleyen veya medyayı bir aile videosunda kullanan herkesi izleyemez. Ancak, telif hakkıyla korunan içeriği yüksek profilli çalışmalarda kullanırsanız, ciddi sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Creative Commons Tanımları

Creative Commons lisansının ekleyebileceğiniz dört koşulu vardır. Hangi koşul kombinasyonunun ortaya çıktığına bağlı olarak, olası altı ana lisans tipi vardır. Mevcut lisans seçeneklerini daha iyi anlamak için bunlara bir göz atalım.

Creative Commons Lisans Koşulları

Her bir lisans koşulunda, belirli bir lisansın ne yapmanıza izin verdiğini kolayca belirlemenizi sağlayan bir sembol ve kısaltma bulunur.

1. Birincisi, hemen hemen tüm lisanslarda bulunan Attribution (BY) (atıf) koşulu. Bu, içeriği kullanırken, yazara istedikleri şekilde atıf vermeniz gerektiği anlamına gelir.

cc-by

2. Share-alike (SA). Bu koşul, öğeyi değiştiren herkesin türev çalışmalarını aynı lisans altında dağıtması gerektiği anlamına gelir. Asıl yazarın izni olmadan koşul ekleyemezler.

CC-SA

3. Üçüncü koşul Non-commercial (NC) (Ticari Olmayan). Bu şart altında, bir işi “ticari amaçlar” dışında herhangi bir şey için özgürce kullanabilirsiniz. Bunun kesin tanımı genellikle belirsizdir, bu nedenle aşağıda daha ayrıntılı olarak inceliyoruz.

cc-nc

4. Son olarak, No Derivative Works (ND) (Türev Çalışması yasağı) koşulu, grubu tamamlar. Bu, insanların çalışmanızı herhangi bir şekilde değiştirmesini önler.

cc-nd

Creative Commons Lisans Türleri

Şimdi dört olası CC koşulunu bildiğinize göre, aşağıda en az kısıtlayıcıdan en kısıtlayıcıya kadar altı standart CC lisans tipi bulunmaktadır.

SA ve ND'nin karşılıklı olarak özel olduğunu ve olası kombinasyon sayısını azalttığını unutmayın. Ayrıca, bir CC lisansı kullanan hemen hemen herkes atıf gerektirdiğinden, BY içermeyen lisanslar nadirdir.

Özel bir durum, teknik olarak bir lisansı olmayan CC0'dır. Bu, içerik oluşturucuların çalışmalarındaki tüm haklarından feragat etmelerine ve dünyadaki herhangi bir kişinin, sormadan herhangi bir amaç için kullanmalarına izin verir.

CC0 Kamu Lisansı

1. CC BY, kişilerin, asıl yazarına atıf verdiği müddetçe, ticari amaçlar için bile içeriği dağıtmasına ve yeniden düzenlemesine izin verir.

cc by

2. CC BY-SA, insanların türevler dahil, içeriğinizi ticari amaçlar için bile yayınlamalarına izin verir. Ancak, size atıf vermeli ve yeni içeriği sizinkiyle aynı şartlarda yayınlamalıdır. Bu kurulum, açık kaynaklı yazılım lisansında “copyleft” olarak bilinir ve Wikipedia'nın kullandığı şeydir.

CC BY SA Lisansı

3. CC BY-ND, insanlara, ticari ortamlarda bile çalışmanızı yeniden kullanma izni verir. Ancak, değişiklikleri dağıtamazlar ve size atıf vermeleri gerekir.

CC BY-ND lisansı

4. CC BY-NC, kullanıcıların ticari olmayan ayarlarda içeriği görüntülemelerine ve değiştirmelerine olanak sağlar. Bu Lisans altında, lisans türev çalışmalarını aynı koşullarla yeniden kullanmak zorunda değilsiniz, ancak ilişkilendirme sağlamanız gerekir.

CC BY-NC lisansı

5. CC BY-NC-SA, insanların çalışmalarınızı ticari olmayan yöntemlerle kullanmalarına ve değiştirmelerine olanak sağlar. Ancak, size aynı şartlarla atıf ve lisans vermeleri gerekir.

CC BY NC SA Lisansı

6. Son olarak, CC BY-NC-ND en kısıtlayıcı olanıdır. İnsanların, atıf verdikleri sürece içerik indirip paylaşmalarına olanak tanır, ancak öğeyi değiştirmelerini veya ticari bir şekilde kullanmalarını önler.

NC BY NC ND Lisansı

“Ticari Olmayan Kullanım” (Non-Commercial Use) Ne Demektir?

Ticari olmayan kullanım okul veya iş sunumlarını, araştırmaları, ev dekorasyonlarını ve benzeri kullanımları içerir.
Ticari kullanım, satılan kitapları, ücretli dergileri, reklamları ve benzerlerini içerir.
Kar amacı gütmeyen ve ticari olmayan terimlerinin farklı olduğunu not etmek önemlidir. Kâr amacı gütmeyen bir şirketin, fon oluşturmak amacıyla poster satmak için bu lisanslara sahip bir görüntü kullanmasına izin verilmez. Çünkü amaç para kazanmaktır, kim para kazanıyor olursa olsun, bu ticari bir kullanımdır.

Ancak, kar amacı gütmeyen bir şirket, şirketin yıldönümünü kutlayan dahili bir video için söz konusu bir şarkı kullanabilir. Şirket kâr amacı gütmesine rağmen, şarkıyı para kazanmak için kullanmıyor, bu kabul edilebilir.

Creative Commons Lisansı Nasıl Kullanılır?

Bunlardan birini kullanmak için bir CC lisansına başvurmanız gerekmez; bunlar, herhangi birinin kullanması için ücretsiz olarak sağlanır. Bu şekilde lisanslamadan önce içeriğinizin Creative Commons için uygun olduğundan emin olmalısınız.

Buradan Creative Commons için bir Lisans Seç sayfasına gidin. Burada, çalışmanızı nasıl dağıtmak istediğinizle ilgili birkaç hızlı soruyu cevaplayabilirsiniz. Bu, seçimlerinize uyan Creative Commons lisansını göstermek için sayfayı dinamik olarak günceller.

CC Lisans Seçici

Alt kısımda, lisansı web sitenizde gösterecek olan HTML kodu bulacaksınız. İnsanlar bu lisansın nasıl çalıştığının bir özetini okumak için bunu tıklayabilir.

Creative Commons İçeriği Nasıl Bulunur?

Neyse ki, CC altında lisanslanan içeriği bulmak zor değil.

Resimler arıyorsanız, Creative Commons arama motoruna bakın. Bu, çok sayıda resim kitaplığında arama yapmanızı ve ticari amaçlarla kullanabileceğiniz veya değiştirebileceğiniz bir şey isteyip istemediğinizi belirlemenizi sağlar.

Creative Commons aramasını Google Görseller'de de etkinleştirebilirsiniz. Araçlar seçeneğine tıklayın ve lisans türlerine karşılık gelen birkaç seçenek için Kullanım hakları bölümünü genişletin.

Google CC Görsel Arama

0
0
0
0
0
0
Yazıyı emoji ile değerlendir..

Yorumlar (0)

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
Yorum Yaz

Spam kodu: captcha

Kapatmak için ESC tuşuna basın

OgzNet