Photo by Windows on Unsplash

Masaüstü özelleştirme programları Windows 10

Bilgisayarı nasıl güzelleştiririm diye düşünüyorsanız, masaüstünü güzelleştirecek uygulamalar bu yazıda.

Windows 10 masaüstü özelleştirme programları ile nasıl daha güzel bir masaüstüne sahip olabileceğinizi araştırıyorsanız doğru yere geldiniz demektir. Windows 10'u kendinize özel yapmak için bu basit özelleştirmeleri kullanın.

Windows'un görünümünü ve verdiği hissi değiştirmek için bu yöntemleri gözden geçirin, işiniz bittiğinde bilgisayarınız daha çok size özel bir cihaz olacaktır.

1. Windows 10 Başlat menüsü ayarları

Windows bilgisayarların en önemli öğesi olan Başlat menüsü, Windows deneyimine açılan ilk geçidinizdir. Windows 8'de kaldırılan ancak Windows 10'da geri yüklenen Başlat menüsü, birçok programa erişmenizi sağlar ve yerleşik bir arama aracına sahiptir.

Başlat Menüsü normal çalışma durumunda işlevsel, yeniden düzenlenebilir ve yeniden sıralanabilir olsa da, bu özelleştirme seviyesi sizin için yeterli olmayabilir.

Üçüncü parti programlar burada devreye giriyor!

  • StartIsBack: Windows 7 Başlat menüsünü yani Windows'un bugüne kadarki en popüler sürümünün görünümünü geri yükler.
  • Stardock Start11: Windows 10/11'de Başlat Menüsü ve Görev Çubuğunu özelleştirmenizi sağlar.
  • Start Menu Reviver: Windows 10 Başlat Menüsü için elden geçirilmiş bir görünüm sağlar.

2. Yeni bir Masaüstü duvar kağıdı ve Kilit Ekranı arka planı ayarlayın

Masaüstünüze yeni bir görünüm kazandırmanın en kolay yollarından biri, ilgi alanlarınıza uygun bir masaüstü duvar kağıdı seçmektir. Bunu yapmak için Ayarlar uygulamasını açın (Win + I klavye kısayolunu kullanmak uygun bir yoldur) ve Kişiselleştirme bölümüne girin.

Burada, Arka Plan sekmesinde, masaüstü duvar kağıdınızla ilgili birkaç seçenek bulacaksınız. Tek bir görüntü kullanmak istiyorsanız Arka Plan altındaki açılır kutuda Resim'i seçin. Bilgisayarınızdan bir görüntü seçmek için bunun altındaki Gözat düğmesine basın.

Statik bir görüntünün ötesine geçmek istiyorsanız, masaüstü duvar kağıdınız için Slayt Gösterisi seçeneğini seçin. Bilgisayarınızda resimlerle dolu bir klasör seçin, Windows bunları belirlediğiniz aralıklarla değiştirecektir.

Alt kısımda, doğru boyutta değilse, resimlerinizin ekrana nasıl sığacağını seçebilirsiniz. Emin değilseniz, Doldur genellikle en iyi sonuçları sağlar.

Buradayken, o ekran için de bir resim seçmek üzere Kilit ekranı sekmesine gidin. Tıpkı masaüstünüz gibi, tek bir görüntü veya slayt gösterisi seçebilirsiniz. Windows spot ışığı seçeneği, yeni görüntüleri yükler, böylece bunları sizin bulmanız gerekmez.

3. Windows 10 Görev Çubuğunu özelleştirmeleri

Windows 10 masaüstünde, Uzman Kullanıcı menüsü, Başlat'a sağ tıklatarak bulunur.

Windows 10 masaüstünün bir parçası olarak, görev çubuğu açık uygulamalarınızı yönetmek için önemli bir araçtır. Hatta, bir tür macOS tarzı Dock olarak kullanmanıza olanak tanıyan kısayollar yapma seçeneğine de sahiptir.

Windows 10 görev çubuğunu değiştirmenin en iyi yolu, Windows 7 ve üstü için kullanılabilen 7+ Taskbar Tweaker adlı bir uygulamadır.

 

Bu yüklü olduğunda, açık uygulamaların Windows görev çubuğunuzda nasıl davranacağını ayarlayabilirsiniz. Tweaker açık öğeleri gruplandırmayı, sağ tıklama içerik menüsü seçeneklerini değiştirmeyi ve genellikle görev çubuğunu özelleştirmeyi içerir.

4. Animasyonlu Windows 10 Masaüstü arkaplanları

Windows 10'un arka planı, canlı duvar kağıtları ve animasyonlu arka planlarla da özelleştirilebilir.

Bu konuda size yardımcı olacak üç önemli uygulama vardır:

Bunlar, masaüstü bilgisarınızda hareketli arka planlar sağlar.

5. Bu özelleştirmelerle daha renkli Windows 10 yapın

Bir masaüstü arka planı seçerken, tüm ortam renk koordineli olarak değişir. Peki ya istediğin bu değilse?

Bu Seçenek Ayarlar > Kişiselleştirme yoluyla kolayca devre dışı bırakılabilir; burada, arka plan onay kutusundan otomatik olarak bir vurgu rengi seçmelisiniz.

Bundan sonra, bir dizi seçenek mevcuttur. Windows masaüstünün ötesinde herhangi bir vurgu renginden seçim yapabilirsiniz, bu sadece genel uygulamaları etkiler.

Üçüncü taraf araçlar da kullanılabilir:

6. Windows 10'da Verimlilik Arttırma Araçları

Windows 7 (ve önceki Windows Vista), hava durumunu kontrol etmek, RSS akışlarını hızlı bir şekilde okumak, sistem bilgisini almak ve daha fazlası için kullanılabilecek masaüstü araçları vardı.

Bu araçlar Windows 10'da Microsoft tarafından durdurulmuş olsa da, bazı üçüncü taraf programlar sayesinde manuel olarak yeniden eski durumuna getirilebilir:

Bu uygulamalar ile Masaüstünden, zamanı hızlı bir şekilde görme, takviminizi görüntüleme veya hızlı not alma şansına sahip olursunuz.

7. Masaüstünüzü düzenleyin ve özelleştirin

Bir sürü masaüstü simgesine sahip olmak, seçtiğiniz duvar kağıdını görmenin önüne geçebilir. Pek çok kişi, masaüstünü henüz ne yapacaklarını bilmedikleri dosyalar için genel bir çöplük alanı olarak kullanır ve bu da hızla dağınık hale gelmesine neden olur.

Birkaç hızlı adım, masaüstünüzü daha aklı başında bir yer haline getirmek için kullanılabilir. Özellikle dağınık bir masaüstünüz varsa, masaüstünüzü temizleme kılavuzumuza ihtiyacınız olabilir.

İlk olarak, masaüstünüzde gereksiz yer kesmeleri nedeniyle Bu Bilgisayar gibi varsayılan Windows simgelerini gizlemek isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için Ayarlar > Kişiselleştirme > Temalar'ı ziyaret edin ve pencerenin sağ tarafındaki Masaüstü simgesi ayarları bağlantısını tıklayın. Bunu görmüyorsanız, Ayarlar penceresini görünene kadar yatay olarak uzatın.

Bu, görüntülemek istemediğiniz Windows simgelerinin işaretini kaldırabileceğiniz küçük yeni bir pencere açacaktır. Gereksiz simgeleri gizlemek, harika duvar kağıdınızın öne çıkmasına yardımcı olur.

Ardından, masaüstünüzde boş bir alana sağ tıklayıp Görünüm'ü seçerek masaüstü simgelerinizi düzenlemek için birkaç araçtan yararlanabilirsiniz. Bu, simge boyutunu değiştirmenize, bunları otomatik olarak düzenlemenize ve tüm simgeleri ızgaraya yapıştırmanıza olanak tanır.

İsterseniz, hepsini gizlemek için Masaüstü simgelerini göster seçeneğinin işaretini kaldırabilirsiniz. Bunun dosyalarınızı silmediğini unutmayın; sadece simgeleri kaldırır. Dosya Gezgini'ni kullanarak masaüstünüzdeki dosyalara yine de göz atabilirsiniz.

Görsel düzeni istediğiniz gibi elde ettikten sonra, masaüstü simgelerinizi çeşitli ölçütlere göre otomatik olarak listelemek için Sırala menü seçeneğini kullanın.

 

Daha güçlü bir şey istiyorsanız, masaüstü simgelerinizi karıştırmak için Stardock Fences 4 gibi bir üçüncü taraf aracı kullanabilirsiniz. Fences, Windows 10 ve 11'de masaüstü uygulamalarınızı, dosyalarınızı ve klasörlerinizi otomatik olarak düzenler.

8. Windows seslerini özelleştirin

Şimdiye kadar, Windows'un görsel olarak nasıl daha iyi görüneceğini inceledik. Ancak Windows'un nasıl ses çıkaracağını da özelleştirebilirsiniz. Genel varsayılan sesleri geçersiz kılmak yalnızca biraz çalışma gerektirir.

Windows seslerini ayarlamak için Ayarlar > Sistem > Ses'e gidin ve sağ taraftaki Ses Denetim Masası bağlantısını tıklayın. Çıkan pencerede Ses Efekti sekmesine geçin.

Burada Windows'un seslerini çaldığı çeşitli olayların bir listesini göreceksiniz. Şu anda etkin olan her birinin yanında bir hoparlör simgesi görüntülenir. Önizlemek istediğinizi vurgulayın, ardından duymak için Sına düğmesini tıklayın. Bir sesi değiştirmek için onu vurgulayın ve açılır menüden yeni bir ses seçin.

Beğendiğiniz bir sesi bulamıyorsanız, bilgisayarınızdan bir dosya seçmek için Gözat düğmesini tıklayın. Tüm Windows seslerinin düzgün çalışması için WAV biçiminde olması gerektiğini unutmayın.

9. Rainmeter ile Windows 10'un gerçekten harika görünmesini sağlayın

Windows 10'un nasıl güzel görüneceğine dair hiçbir tartışma, Rainmeter'dan bahsetmeden tamamlanmış sayılmaz. En üst düzey masaüstü özelleştirme aracıdır ve yukarıda anlattıklarımızdan memnun olmayan daha ileri düzey kullanıcılar için mükemmel bir seçimdir.

Yapabileceği her şey nedeniyle, Rainmeter genellikle yeni kullanıcılar için zordur. Rainmeter, donanım kullanım ölçümlerinden tamamen işlevsel ses görselleştiricilerine kadar masaüstünüzde özelleştirilebilir görünümler elde etmenize olanak tanır. Sadece hayal gücünüz ve yaratıcılığınız ile sınırlısınız.

0
0
1
0
0
4
Yazıyı emoji ile değerlendir..

Yorumlar (0)

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
Yorum Yaz

Spam kodu: captcha

Kapatmak için ESC tuşuna basın