En iyi WordPress eklentileri 2023
WordPress, kendi blogunuzu, firma veya e-ticaret sitenizi oluşturmak için harika bir platformdur. Profesyonel görünümlü bir site oluşturmanıza ve performansını izlemenize yardımcı olacak araçlarla doludur ve yeni özellikler eklemek için WordPress eklentileri yükleyerek web sitenizi daha da iyi hale getirebilirsiniz.
WordPress, şüphesiz en iyi ücretsiz web sitesi kurma aracıdır. Her üç web sitesinden birinin WordPress kullanılarak oluşturulduğu gerçeğini başka nasıl açıklayabiliriz?
Açık kaynaklı bir CMS olan WordPress, kullanıcıların herhangi bir tür ve boyutta web sitesi oluşturmasına olanak tanır ve bunların hepsini, kodlama bilgisi veya web sitesi oluşturma deneyimi olmadan yapar.
Peki nasıl oluyor bu? Tabi ki WordPress eklentileri ile. WordPress'in en büyük avantajı eklentilerinin çokluğudur.
Eklentiler, web siteniz için yapı taşları gibi çalışan küçük PHP kodu parçalarıdır. WordPress web sitenizin işlevselliğini yalnızca doğru eklentileri yükleyerek genişletebilir ve geliştirebilirsiniz.
Yalnızca WordPress eklenti dizininde 50.000'den fazla eklenti bulunmaktadır. Üçüncü taraf platformlarda da birkaç bin eklenti bulunabilir.
WordPress web sitenize eklemek istediğiniz işlev ne olursa olsun, muhtemelen bunu sunan en az birkaç yüz eklenti bulabilirsiniz. Ancak geliştiriciler tarafından düzenli olarak güncellenmeyen eklentiler, güvenlik tehditleri oluşturabilir veya birden çok uyumluluk sorununa neden olabilir. Ayrıca, gerçekte ihtiyacınız olandan daha fazla eklenti sunucuyu aşırı yükler ve web sitenizi yavaşlatır.
Yalnızca en iyi WordPress eklentileri web sitenize fayda sağlar. Ve size yardımcı olmak için, işte 2023 için en iyi WordPress eklentileri.
1. Yoast SEO
WordPress, en iyi kodlama uygulamalarını kullanır. Ve standartlara uygun temiz bir HTML koduna sahiptir. Bu onu, web sitenizi oluşturmak için kullanıma hazır bir SEO dostu platform yapar.
Ancak binlerce web sitesine karşı rekabet ederken, öne çıkmanıza yardımcı olacak bir şeye ihtiyacınız vardır.
Yoast SEO, WordPress için en iyi SEO eklentileri arasındadır. Size, web sitenizin SEO dostu yapmak için kolay bir yol sunar.
Yoast SEO, sayfalarınızın içeriğini, resimleri, başlıkları, meta açıklamalarını ve anahtar kelimeleri optimize etmenize yardımcı olmak için gerçek zamanlı sayfa analizi sunan bir WordPress eklentisidir. Eklentiyi, Google'a bir sayfayı veya bir dizi sayfayı dizine eklememesini söylemek için de kullanabilirsiniz.
Ayrıca URL'leri otomatik olarak oluşturmak için Yoast SEO'yu da kullanabilir (böylece yinelenen içerik için Google tarafından cezalandırılmazsınız), okunabilir XML site haritaları oluşturabilirsiniz.
Site sahiplerinin ihtiyaç duyduğu çoğu özellik, Yoast SEO'nun ücretsiz sürümünde mevcuttur. Bununla birlikte, ek özelliklere ihtiyacınız varsa, yıllık bir ödeme ile tek site lisansı satın alabilirsiniz. Yoast SEO'nun premium sürümü daha gelişmiş özellikler sunar, ancak ücretsiz eklenti bile sitenizin sıralamasında gerçek bir fark yaratmanıza yardımcı olabilir. Yoast SEO, sürekli güncellenen bir eklentidir.
2. UpdraftPlus
WordPress, açık kaynaklı bir CMS'dir. Bu, web sitenizin yedeklenmesinden sizin sorumlu olduğunuz anlamına gelir. Hosting firmanız belli aralıklarla yedekleme desteği sunsa da, sitenizi düzenli olarak kendi başınıza yedeklemeniz en iyisidir.
Hosting firmasında olabilecek sorunlar nedeniyle veri kaybı, hack saldırıları veya yanlışlıkla ortaya çıkan durumlar söz konusu olduğunda, WordPress yedekleme eklentiniz kullanışlı olacaktır.
UpdraftPlus, eksiksiz site yedeklemeleri oluşturmak için kullanabileceğiniz en güvenilir eklentidir.
Lite sürümü ücretsiz olarak mevcuttur. Temel bir bulut depolama yedeklemesi ayarlamak için kullanılabilir. Dosyalarınızı ve veritabanı yedeklerinizi buluta yedekleyin ve tek bir tıklama ile geri yükleyin.
Dropbox, Google Drive, Amazon S3, UpdraftVault, Rackspace Cloud, FTP, DreamObjects, Openstack Swift gibi bulut hesapları veya mail adresine doğrudan yedek alın. Ücretli sürüm ayrıca Microsoft OneDrive, Microsoft Azure, Google Cloud Storage, Backblaze B2, SFTP, SCP ve WebDAV'a yedekleme desteği sunar.
3. WP Rocket
Web sitesi kullanıcılarının %47'si bir sitenin 2 saniyeden daha kısa sürede yüklenmesini bekler. Web sitenizde yalnızca birkaç sayfa varsa bu mümkündür. Ancak web sitenizde çok sayıda sayfa ve birden çok medya dosyası veya hatta birden fazla eklenti varsa, site yükleme hızı yavaşlar.
Bu size gelir ve sıralama açısından da çok pahalıya mal olabilir. Bunun nedeni, Google'ın arama motoru sonuçlarında daha hızlı yüklenen siteleri üst sıralara çıkarmasıdır.
Performansı artırmak ve yükleme hızını artırmak için WP-Rocket gibi önbellek eklentileri harika bir seçenektir.
WP-Rocket, sayfa önbelleğe alma için premium bir WordPress eklentisidir. Bununla birlikte, birçok başka hız geliştirmeleri de sunar. WP Rocket, dünyadaki en güçlü önbellekleme eklentisidir. WordPress sitenizin, SEO sıralamalarınızın ve dönüşümlerinizin hızını artırmak için kullanın.
4. WPForms
Web siteniz, siz ve hedef kitleniz arasındaki ilk temas noktasıdır. Ama ondan sonra ne olacak? Ya kullanıcılarınız sizinle doğrudan iletişim kurmak isterse? Ya soruları, sorunları veya geri bildirimleri varsa?
E-posta adresinizi veya telefon numaranızı doğrudan iletişim sayfanızda görüntüleyebilirsiniz. Ancak bu, çok sayıda spam gönderiyi beraberinde getirir.
Ayrıca, gerçek kullanıcılar sizinle iletişime geçtiğinde, ilk iletişimde tüm önemli ayrıntılardan bahsetmeyebilirler. Bu, uygun şekilde yanıt vermenizi zorlaştırır.
Böyle durumlarda, iletişim formları kurtarıcı olur. Ancak WordPress web siteniz için sıfırdan bir iletişim formu oluşturmak zordur. İşte bu yüzden WPForms kullanmalısınız.
WPForms, siteniz için saatlerce değil dakikalar içinde güzel iletişim formları, geri bildirim formları, abonelik formları, ödeme formları ve diğer form türleri oluşturmanıza olanak tanır.
WPForms, güzel ve kullanışlı iletişim formları oluşturmaya yardımcı olan popüler bir WordPress eklentisidir.
WordPress, bilgisayar korsanlarının en çok hedef aldığı CMS'dir. Bunun nedeni çoğunlukla WordPress web sitelerinde kullanılan çok sayıda eklentidir. Eklentiler, WordPress güvenlik açıklarının %52'sini oluşturur.
Siteler arası komut dosyası oluşturma (%39), WordPress'in eski sürümleri (%44) ve hosting güvenlik açıkları (%41) da web sitenizi güvenlik sorunlarına açık hale getirir.
Ancak WordPress güvenlik eklentileri, web sitenizi güvende tutmanıza yardımcı olabilir. Sucuri Security, web sitenizin güvenliğini ve güvenirliliğini artırabilecek WordPress tarafından önerilen bir eklentidir.
6. Jetpack
Jetpack, web sitenizin performansını, güvenliğini ve tasarımını geliştirmek için WordPress uzmanları tarafından hazırlanmıştır. JetPack ile 7/24 otomatik site güvenliği elde edersiniz. Jetpack güvenliği size gerçek zamanlı yedeklemeler, kötü amaçlı yazılım taraması, spam koruması içeren kapsamlı WP site güvenliği sunar ve kaba kuvvet koruması ile kesinti ve çalışma süresinin izlenmesi gibi özellikler ekler.
Jetpack, web siteniz için nihai bir takım çantası gibidir. Web sitenize spam koruması, düzenli yedeklemeler, SEO araçları sağlar ve çok uygun ödeme planları vardır.
Dahası, web sitenizin yavaşlamasını önleyecek ve ek özelliklere rağmen oldukça sorunsuz çalışmasını sağlayacaktır. Kurulumdan sonra, analitiği kullanarak tüm özellikleri görüntüleyen bir gösterge panosu alacaksınız.
Akismet Anti-spam eklentisi, web sitesi sayfalarınızda veya bloglarınızda yapılan tüm yorumları kontrol etmenize yardımcı olur ve küresel veritabanlarına dayanarak hangi yorumların spam olabileceğini gösterir. Bu şekilde, yorum bölümünde yapılan kötü amaçlı bağlantılar konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.
Ne yazık ki spam, hayatımızın bir parçası haline geldi. Web siteniz yayına girdiği an, spam yorumlarla tıkanacak ve kullanıcı deneyimini mahvedecektir. Düzgün bir şekilde ele alınmazsa, bu sorun kullanıcılarınızın ilgisini kaybetmesine neden olabilir. Akismet, sitenizin kötü amaçlı içerik yayınlamasını önlemek için yorumlarınızı ve iletişim formu gönderimlerinizi küresel spam veritabanına göre kontrol eder. Yakaladığı yorum spam'ını blogunuzun "Yorumlar" yönetici ekranında inceleyebilirsiniz.
Bu eklenti, dinamik WordPress blogunuzdan statik html dosyaları oluşturur. Bir html dosyası oluşturulduktan sonra, web sunucunuz, nispeten daha ağır olan WordPress PHP betiklerini işlemek yerine bu dosyayı sunacaktır.
Yavaş yüklenen bir web sitesi, kullanıcıların sekmeyi hemen kapatmalarına neden olabilir. Yükleme süresini azaltmak için, kesinlikle WP Super Cache eklentisine ihtiyacınız olacak. Önbellek, verileri geçici olarak depolayan bir yerdir. Tarayıcınız daha önce ziyaret ettiğiniz web sayfasındaki dosyaları saklayabilir ve bu da sıfırdan yüklenmesi gerekmediği için yükleme süresini kısaltır.
Google, Bing, Yahoo ve Ask.com gibi arama motorlarının sitenizi daha iyi dizine eklemesine yardımcı olacak özel XML site haritaları oluşturmak için SEO'yu büyük ölçüde iyileştirmek için bu eklentiyi kullanın.
Bir arama motorunun, web sitenizi dizine eklemek ve doğru bir şekilde göz atmak için her zaman bir site haritasına ihtiyacı vardır. Bir site haritası olmadan, web siteniz iyi bir sıralama elde edemez. Bir site haritası göndermek, SEO'yu etkili bir şekilde yapmanın önemli bir parçasıdır. Bunu manuel olarak yapmak zaman alıcı olabilir, ancak Google XML site haritası eklentisine sahip olmak onu sizin için hızlı bir süreç haline getirebilir. Site haritanızdaki değişiklikleri ve güncellemeleri arama motorlarına düzenli olarak bildirmenizi sağlar. Üstelik, yeni bir blog yazısı yayınladığınızda, arama motoru bu konuda otomatik olarak bilgilendirilecektir.
10. Gravity Forms
WordPress siteniz için bir iletişim formuna ihtiyacınız varsa, bir diğer alternatif Gravity Forms elentisidir.
Şu anda bir milyondan fazla site tarafından kullanılmakta olan Gravity Forms, teknik bilgi gerektirmeden hızlı ve kolay bir şekilde karmaşık iletişim formları oluşturmanıza olanak tanıyan bir WordPress eklentisidir.
Kullanıcı dostu bir düzenleyici, dahil etmek istediğiniz alanları seçmenizi, seçeneklerinizi yapılandırmanızı ve ardından formları WordPress sitenize yerleştirmenizi sağlar. Dilerseniz, formunuzu birden çok sayfaya bölebilir ve kullanıcıların süreçte ne kadar ilerlediklerini bilmelerini sağlayan bir ilerleme çubuğu gösterebilirsiniz.
Ayrıca, formları belirli zamanlarda görünecek ve kaybolacak şekilde planlayabilirsiniz; fiyatlandırma alanları ile sipariş formları oluşturabilirsiniz.
Sitenizi kaç kişinin ziyaret ettiğini, nereden geldiklerini ve her sayfada ne kadar kaldıklarını öğrenmek için bu eklentiyi kullanın.
Bu güçlü, ücretsiz WordPress eklentisi, sitenizin ziyaretçilerini Google Analytics'in izleme kodunu kullanarak izlemenize ve WordPress kurulumunuzdaki önemli istatistikleri görüntülemenize olanak tanır. Tek tek sayfaların ve gönderilerin yanı sıra sitenin bir bütün olarak performansı hakkında bir dizi performans raporu oluşturmak için Google Analytics Dashboard'u kullanabilirsiniz.
Bu WordPress eklentisi, Google AdWords ile bütünleşir, böylece reklamlarınızın ne kadar iyi dönüşümler aldığınızı takip edebilirsiniz. Eklenti AdSense'i de destekler, böylece hangi gönderilerin veya sayfaların en fazla geliri sağladığını öğrenebilirsiniz. Bu eklentiyi kullanmadan önce (ücretsiz) bir Google Analytics hesabı açmanız gerektiğini unutmayın.
12. WooCommerce
WooCommerce, dünyanın en popüler açık kaynaklı e-ticaret çözümüdür. İster bir iş kuruyor, ister gerçek mekanda perakende satış yapıyor veya müşteriler için siteler geliştiriyor olun, içerik ve ticareti güçlü bir şekilde harmanlayan bir mağaza için WooCommerce'i kullanın.
WooCommerce WordPress eklentisi şu anda çevrimiçi mağazaların %30'undan fazlasına güç veriyor. İlk olarak 2011'de piyasaya sürüldü, 2015'te Automattic (WordPress.com'un arkasındaki şirket) tarafından satın alındı.
WooCommerce'in standart, ücretsiz sürümü, nakliye ve vergilerin maliyetlerini hesaplayabilir ve büyük kredi kartlarını, PayPal'ı, banka havalelerini ve teslimatta nakit kabul etme olanağı sunar. Envanterinizi takip etmenize yardımcı olacak çok yetenekli bazı stok yönetimi araçları da vardır.
WooCommerce'in premium sürümü, tek sayfalık ödeme ve alışveriş sepeti terk e-postaları için bir eklenti gibi daha gelişmiş araçlarla birlikte gelir. Ayrıca WooCommerce’in işlevselliğini daha da genişletmek için yüzlerce eklenti ve tema vardır.
13. SearchWP
WordPress'in kendi yerleşik arama aracından daha gelişmiş bir eklenti ile okuyucuların istedikleri içeriği bulmalarına yardımcı olun.
Ne yazık ki, WordPress'in sağladığı arama işlevi o kadar iyi değildir. Ancak, kendi ziyaretçilerinize iyi bir site içi arama deneyimi sunmak istiyorsanız, size yardımcı olabilecek harika bir ücretsiz WordPress eklentisi var.
SearchWP, gönderi başlıklarının, açıklamaların ve anahtar kelimelerin yanı sıra PDF, ofis ve metin belgesi içeriğinin endekslenmesi de dahil olmak üzere gelişmiş arama özelliklerinin bir listesini sunar. Ayrıca, her biri kendi ayarlarına sahip birden çok arama motoru da oluşturabilirsiniz; böylece, örneğin, yalnızca ürün aramaları için bir arama kutusu oluşturabilirsiniz.
SearchWP, tam terim eşleşmeleri yerine anahtar kelime kökleri kullanarak kullanıcılara daha iyi sonuçlar vermenize olanak tanır; böylece aranan kelime ile alakalı kelimeleri döndürür. SearchWP ile sonuçların nasıl sıralandığını da özelleştirebilirsiniz.
14. TablePress
Sitenizde tablolar oluşturun ve yönetin ve hatta bunları Excel'den içe aktarın.
TablePress, WordPress yayın platformu için ücretsiz ve açık kaynaklı bir eklentidir. Herhangi bir kodlama bilgisi olmadan web sitenizde tablolar oluşturmanıza ve yönetmenize olanak tanır. Kolay bir arayüz, tablo verilerini kolayca düzenlemenizi sağlar. Tablolarınız sayılar, metinler, resimler, bağlantılar ve hatta matematik formülleri gibi her türlü veriyi içerebilir. Ayrıca, sitenizin ziyaretçileri için canlı sıralama, sayfalandırma, arama ve daha fazlası gibi özellikler etkinleştirilebilir.
Çok fazla veriyi tablo biçiminde sunmanız gerekiyorsa, hepsini elle kodlamak oldukça zor olabilir. TablePress, herhangi bir HTML bilgisi olmadan sitenizde tablo oluşturmayı ve yönetmeyi kolaylaştıran bir Wordpress eklentisidir. Ve en iyisi, tamamen ücretsizdir.
TablePress ile tablolarınız her türlü veriyi, hatta formülleri içerebilir, ayrıca ziyaretçilerinizin tüm bilgileri anlamasına yardımcı olmak için sıralama, sayfalandırma ve filtreleme gibi özellikler eklemek için ek bir JavaScript kitaplığı kullanılabilir.
Yazılara, sayfalara ve metin widget'larına tablolar dahil edebilirsiniz ve tablolar Excel (XLS ve XLSX), CSV ve HTML dosyalarından içe aktarılabilir ve dışa aktarılabilir.
Simple Share Buttons Adder, tam olarak söylediği şeyi yapar, basitçe tüm yayınlarınıza ve sayfalarınıza sosyal medya paylaşım düğmeleri ekler.
Simple Share Buttons Adder, sosyal medya paylaşım düğmelerini içerik alanınızdan önce veya sonra veya tercih ederseniz her ikisinde birden görüntülemek için kullanılabilir.
Görüntülenen metni, web sitenizdeki paylaşım düğmelerinin etkinleştirildiği konumları tanımlayabilir ve birçok stil ve yapılandırma ayarını değiştirebilirsiniz.
Simple Share Buttons Adder ile özel renkler, düğme konumlandırma ve özel düğme boyutları gibi premium benzeri özelliklere de erişebilirsiniz.
Yeni "Modern Paylaşım Düğmeleri" sekmesi, Paylaş Düğmelerinizi, Simgenizi ve Simge Vurgulu renklerinizi özelleştirirken size daha fazla esneklik sağlayan CSS tabanlı ayarlar sunar. Önceden tanımlanmış CSS temalarımızı veya kendi özel CSS'nizi kullanma seçeneğiniz vardır.
Bu eklentinin özel bir web sitesi var! Simplesharebuttons.com adresine göz atın.
Dilerseniz kendi özel görsellerinizi bile yükleyebilir ve kullanabilirsiniz.
Simple Share Buttons Adder, bir WordPress kullanıcısı olarak aşina olacağınız özellikleri kullanır. Kendinden açıklamalı bir yönetim ekranı, Paylaşım Düğmelerinizi yazılarınızda ve sayfalarınızda anında göstermenizi sağlayacaktır.
Sık Sorulan Sorular
WordPress eklenti dizininde yer alan bir eklentiyi şu şekilde kurabilirsiniz:
- Sol taraftaki panelden Eklenti seçeneğine gidin. Ardından Yeni Ekle seçeneğine tıklayın.
- Sağdaki arama çubuğuna kurmak istediğiniz eklentinin adını girin.
- Sonuçlar yüklendikten ve yüklemek istediğiniz eklentiyi görebildiğinizde, eklenti üzerindeki "Şimdi Kur" düğmesine tıklayın. Eklentinin WordPress sürümünüzle uyumlu olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın. Uyumlu bir eklenti ise, eklenti seçeneğinin altında "WordPress sürümünüzle uyumlu" ifadesini göreceksiniz.
- Yükleme tamamlandıktan sonra (birkaç dakikadan fazla sürmez), Etkinleştir'e tıklayın.
Ve böylece web sitenize yeni bir ekleti yüklemiş olursunuz. Daha sonra eklentiyi yapılandırmaya ve kullanmaya başlayabilirsiniz.
Not: Çok özel ihtiyaçlarınız olmadıkça çoğu eklentinin özel bir yapılandırmaya ihtiyacı yoktur. Eklenti etkinleştirildiği anda kullanmaya başlayabilirsiniz.
yoksss
WordPress, en iyi kodlama uygulamalarını kullanır. Ve standartlara uygun temiz bir HTML koduna sahiptir. PHP olmasın, bak php olmasın :)