Basketbol Nasıl Oynanır?

Basketbol futbol kadar eski bir tarihe sahip olmasa da yüzyıllardır bu spor dalı herkes tarafından sevilmekte ve oynanmaktadır. Türkçe anlamı sepet topu olarak bilinen bu oyun birçok organizasyon ile dünyada her geçen gün popülerliğini arttırmaktadır.

Oyunun Detayları

Basketbol on ikişer kişiden oluşan iki takım arasında oynanmaktadır. Sahaya beşer oyuncu sürerek başlanan oyun içerisinde oyun değişikliği hakkı sınırsızdır. Bu spor dalı periyotları onar dakika olan dört periyottan oluşmaktadır. Periyot araları ikişer dakika ve devre arası on beş dakikadır. Müsabaka taraflarının ilk iki periyotta iki, son iki periyotta ise üçer mola hakkı bulunmaktadır. Müsabaka berabere sonuçlandığı takdirde eşitlik bozulana kadar beşer dakikalık uzatma periyotları oynanmaktadır. Müsabakalar üç saha hakemi ve masa hakemleri tarafından yönetilmektedir. Müsabaka kuralları FİBA tarafından belirlenir ve düzenli olarak güncellenir.

Oyun Topu Ebatları

Müsabakalarda erkekler için kullanılan topun çevresi 74.93 santimetre, kadınlar için kullanılan topun çevresi ise 72.39 santimetredir.

Oyun Alanları

Basketbol sahaları dikdörtgen yapıda olup çoğu zaman zemini tahta olan müsabaka alanlarıdır. Ölçüleri 28 metre x 15 metre olan bu müsabaka sahası orta sahaya çekilen çizgi ile iki bölüme ayrılmıştır. Her iki yarı alanda bulunan potaların yerden yükseklikleri 3.05 metre ve bu potaların çember çapları 45 santimetredir.

Oyun Kuralları

Basketbol oyununu oynamak için gereken bazı kurallar vardır. Bunlar;

Üç saniye kuralı: Hücum eden takım oyuncusunun savunma takımı boyalı alanı içerisinde pasif şekilde üç saniyeden fazla beklemesi durumunda kural ihlalini gerçekleştirmesiyle ortaya çıkar.

Sekiz saniye kuralı: hücum eden takımın kendi yarı alanından topu sekiz saniye içerinde çıkaramaması ile ortaya çıkan kural ihlalidir. Bu ihlal gerçekleşirse top rakip takıma geçer.

24 saniye kuralı: hücum eden takımın 24 saniye dolana kadar hücumu tamamlaması gerekir. Bu süre içerisinde hücum tamamlanamazsa top rakip takıma geçer ve 24 saniye süresi yeniden başlatılır.

Beş faul kuralı: Bir oyuncunun en fazla Beş faul yapma hakkı bulunmaktadır. Beş faul yapan oyuncu tekrardan oyuna giremez ve oyun dışı kalır.

şeklindedir.

Oyun içi ihlaller

Sporcu topu sektirdiği esnada topu tutar ise tekrardan topu yere vuramaz . Bu durumda pas verebilir veya şut atabilir. Eğer bu durumda sporcu topu yere vurur ise steps yapmış olur ve top rakip takıma geçer.

  • İki sportmenlik dışı faul veya iki teknik faul yapan oyuncu oyun dışı kalır.
  • Müsabaka esnasında top oyun dışına yönelirken müsabaka çizgilerine temas etmediği sürece top oyundan çıkmış sayılmaz.
  • Üç tip sayının bulunduğu müsabakalarda üçlük çizgisi adı verilen alan dışından yapılan bütün atışlar üç sayı, üçlük çizgisi alanı içinden bütün atışlar iki sayı ve her serbest atış ise bir sayı sayılmaktadır.
  • Şut pozisyonunda bulunan sporcuya üçlük çizgisi dışında yapılan faul 3 atış , üçlük çizgisi içinde şut pozisyonunda olan sporcuya yapılan faullerde iki serbest atış hakkı doğar.

Dünya basketbolundaki önemli ligler ve organizasyonlar

Her ülkede birçok üst lig ve alt lig bulunmaktadır. Dünya basketbolu organizasyonlarından en büyükleri;

•NBA

•Euroleague

•NCAA olarak bilinmektedir.

Kaynakça

SporDurağı. “Spor Terimleri”. Erişim 5 Haziran 2022. https://sporduragi.com/

0
0
0
0
0
0
Yazıyı emoji ile değerlendir..

Yorumlar (0)

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
Yorum Yaz

Spam kodu: captcha

Kapatmak için ESC tuşuna basın

OgzNet