Genel & Yaşam

Günümüzde bilgisayarlar, günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak, bir bilgisayarın potansiyelini tam olarak kullanabilmek için bazı temel programlara ihtiyaç duyulur. Bu blog yazısında, 2023 yılında her bilgisayarda bulunması gereken önemli programları sizinle paylaşacağım.

İster yeni bir bilgisayar satın almış olun, ister Windows'u yeniden yüklemiş olun, yapacağınız ilk iş gerekli programları yüklemek olacaktır. Onlarca harika Windows programı olsa da, Windows 10 veya Windows 11 için olmazsa olmaz yazılımların hangileri olduğunu bilmek yeni bir yüklemenin kurulumunu kolaylaştırır.

Belirli bir sırayla, her bilgisayarda olması gereken 15 temel Windows programını ve onlar için bazı alternatifleri inceleyelim.

1. İnternet Tarayıcısı: Google Chrome

Google Chrome hala en iyi tarayıcı seçimimizdir. Süper hızlıdır ve geniş bir Chrome uzantıları kitaplığına sahiptir. Telefonunuzda masaüstü sekmelerinizi açmanıza ve bunun tersini yapmanıza olanak tanıyan çapraz platform senkronizasyonunu kullanan iyi bir web tarayıcısıdır.

Google Chrome en iyi ve en çok kullanılan web tarayıcısıdır. Ancak artık güzel bir rakip var. Microsoft Edge, Google Chrome için mükemmel bir alternatiftir. Aynı altyapı ile oluşturulmuş, hızlı ve ekstralarla birlikte Google Chrome'un tüm özelliklerini sunuyor. Masaüstü sekmelerinizi telefonunuzda veya tam tersi şekilde açmanıza olanak tanıyan platformlar arası senkronizasyon gibi tüm özellikler var bu tarayıcıda.

Eğer Chrome sizin için vazgeçilmez değilse mutlaka Microsoft Edge web tarayıcısını deneyin. Ayrıca aynı altyapıya sahip olmasına rağmen Google Chrome'dan daha az RAM kullanıyor gibi görünüyor. Ayrıca, Firefox ve Opera gibi aralarından seçim yapabileceğiniz kaliteli web tarayıcılar da vardır.

2. Bulut Depolama: Google Drive

Bir bulut hizmeti arıyorsanız, Google Drive doğru seçim olacaktır. Google Fotoğraflar ve Gmail hesaplarınızla paylaşımlı olarak 15 GB ücretsiz depolama alanı sunar.

Google Drive, her büyük platform için bir uygulama sunar, böylece dosyalarınızı istediğiniz yere götürebilirsiniz. Windows'ta, uygulama artık Google Yedekleme ve Senkronizasyon olarak adlandırılıyor, bu da bilgisayarınızdaki ve harici cihazlarınızdaki klasörleri yedeklemenizi sağlar.

Dosyaları başkalarıyla paylaşmak da son derece kolaydır, ayrıca Google’ın ofis paketiyle de iyi çalışır. İster yedekleme planınızın bir parçası olarak, ister bir bulut sürücü olarak veya başkalarıyla paylaşılan klasörler ayarlamak için kullanın, Google Drive önemli bir seçimdir.

Windows'a yerleşik olarak gelen ücretsiz bulut depolama sağlayıcısı olan OneDrive'da bol miktarda depolama alanı sunar.

3. Müzik Dinleme: Spotify

Yıllar önce bilgisayardan müzik dinlemek demek, MP3 koleksiyonunu özenle hazırlamak anlamına geliyordu. Artık durum böyle değil; müzik yayını hizmetleri, bireysel albümleri fiziksel veya dijital olarak satın alma ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

Piyasada birçok müzik yayını hizmeti var, ancak Spotify en çok kullanılanıdır. Reklam destekli ücretsiz planı, istediğiniz kadar müzik dinlemenizi sağlar. Spotify ayrıca yüzlerce podcast'e ev sahipliği yapıyor ve her şeyi tek bir yerde sunuyor.

Spotify ayrıca bazı rakiplerinin aksine özel bir Windows uygulamasına sahiptir. Başka bir alternatif arıyorsanız, Apple Music veya YouTube Music sizin için daha iyi bir seçim olabilir.

4. Ofis Programı: LibreOffice

İş veya okul hayatı için muhtemelen bir noktada Word gibi programlara ihtiyacınız olacaktır. Microsoft Office programını satın almayı düşünebilirsiniz ancak ofis programları için tek yol bu değildir.

LibreOffice, Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Access ve daha fazlasına alternatifler içeren tamamen ücretsiz ve güçlü bir ofis paket programıdır. Arayüz MS Office'ten biraz daha eskidir ancak alıştıktan sonra LibreOffice ideal bir seçimdir. MS Office'ten birkaç küçük estetik farklılığa alıştıktan sonra, LibreOffice'i bırakamayacaksınız.

Ayrıca LibreOffice'i kullanmak istemiyorsanız FreeOffice'i deneyebilirsiniz.

5. Resim Düzenleme Editörü: Paint.NET

  • Alternatif program: GIMP

Resim düzenleme programı, bir bilgisayarda olması gereken ilk programlardan biridir. Photoshop bu konuda ilk akla gelendir, ancak daha erişilebilir olan birçok ücretsiz araç vardır.

Paint.NET, birçok resim düzenleme işinizi halledebilecek temel bir programdır. Microsoft Paint'ten çok daha güçlüdür ve sizi bir sürü kafa karıştırıcı araçla uğraştırmaz. Görüntünün bazı bölümlerini kolayca bulanıklaştırabilir, daha iyi görünmelerini sağlamak için fotoğrafları otomatik olarak düzenleyebilir ve sadece birkaç tıklamayla resimlerinize metin ve şekiller ekleyebilirsiniz. Çok sayıda eklenti, işlevselliğini genişletmenizi sağlar.

Paint.NET'i çok basit bulursanız, GIMP daha gelişmiş ve ücretsiz bir çözümdür.

Windows 10 ve 11, çoğu kullanıcı için yeterli ve iyi bir antivirüs programı olan Windows Defender'ı içerir. Ancak, ikincil bir güvenlik programının kurulu olması akıllıca olacaktır.

Bunun için Malwarebytes'i denemelisiniz. Ücretsiz sürüm, sisteminizi virüsten koruma yazılımının yakalayamayabileceği kötü amaçlı yazılımlara karşı taramanızı sağlar.

7. Medya Oynatıcı: VLC

YouTube’un her yerde bulunan yapısı sayesinde, kayıtlı videoları çok sık izlemiyorsunuzdur. Ancak, medya dosyalarını yerel olarak oynatmanız gerektiğinde hala masaüstünüzde sağlam bir video oynatıcı bulundurmalısınız.

Bu görev için, hiçbir program tonlarca özellik içeren ve akla gelebilecek hemen hemen her video ve ses formatını oynatabilen VLC Media Player'ı geçemez.

8. Ekran Görüntüsü Alma: ShareX

Windows ekran görüntüsü almak, komik anları yakalamaktan önemli bilgileri kaydetmeye kadar her şey için yararlıdır.

ShareX'ten daha iyi bir ücretsiz ekran görüntüsü alma aracı bulamazsınız. Onlarca ekran yakalama yöntemi, güçlü bir yerleşik düzenleyici, bir ekran görüntüsü aldıktan sonra otomatik adımlar ve renk yakalayıcı ve cetvel gibi ekstra araçlarla ShareX, etkileyici bir özellik setine sahiptir.

ShareX sizin için fazlaysa, bunun yerine PicPick'i deneyin.

9. Dosya Sıkıştırma ve Çıkarma: 7-Zip

Windows basit sıkıştırılmış dosyalar için yerel destek içerir, ancak temel özelliklerin ötesinde diğer sıkıştırma işlevleri için daha güçlü bir araç gerektirir. Karşılaşabileceğiniz her türlü arşivlenmiş dosyayla çalışabilmeniz önemlidir.

7-Zip, dosya sıkıştırma ve çıkarma uygulamaları için en iyi seçimdir. Küçüktür ve saniyeler içinde kurulur, kullanımı kolaydır ve kullanmadığınızda size görünmez. Gelişmiş özelliklere ihtiyaç duyanlar tüm bunları 7-Zip'de bulacaklardır.

7-Zip'in tek dezavantajı görünümüdür. Çok daha ilgi çekici bir arayüze sahip benzer bir araç olan PeaZip'i de deneyebilirsiniz.

10. Mesajlaşma: Rambox

Muhtemelen gün boyunca arkadaşlarınızla iletişimde kalmak için en az bir mesajlaşma hizmeti kullanıyorsunuzdur. Aralarından seçim yapabileceğiniz pek çok seçenekle, en iyi mesajlaşma servisini seçebilmemiz mümkün değil, çünkü hepsi arkadaşlarınızın ne kullandığına bağlı. Öyleyse neden hepsini seçmiyorsun?

Rambox, Windows'taki en iyi mesajlaşma uygulamasıdır. WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Telegram, GroupMe, Hangouts, Discord ve daha pek çok şey dahil düzinelerce popüler mesajlaşma servisinden hesap eklemenizi sağlar.

Uygulama, kullandığınız her hizmet için tek bir pencerede her gruba ayak uydurabilmenizi sağlayan yeni bir sekme ekler. Tarayıcınızda açmaktan daha kullanışlı hale getiren bazı ekstra özellikler içerir ve odaklanma zamanı geldiğinde bir programı kolayca kapatabilirsiniz. Rambox’ın ücretsiz planında bazı sınırlamalar olsa da, Franz gibi rakiplerden daha fazlasını ücretsiz sunuyor.

11. Pano Yöneticisi: ClipClip

Pano yöneticisi size çok zaman kazandırdığı için önemli bir Windows uygulamasıdır. Pano yöneticileri, PC'nizin panosunda aynı anda yalnızca bir öğeyi tutabilmek yerine, kopyaladığınız son birkaç düzine girişi izlemenize izin verir.

ClipClip, kullanmak için harika bir Windows pano yöneticisidir. Uygulama, kopyaladığınızı kaydetmeye ek olarak, kolay erişim için sık snippet'leri sabitlemenize de olanak tanır. Adresler, e-posta yanıtları ve benzeri gibi hazır metinleri hızla yapıştırmak için klasörler oluşturmak kolaydır.

Uygulama, seçeneklerle sizi bunaltmaz, ancak kısayol tuşlarını değiştirmenize, gerektiğinde pano izlemeyi devre dışı bırakmanıza ve uygulamanın neyi görmezden geleceğini seçmenize izin verir. Bunu temel Windows yazılımı listenize ekleyin ve bir daha asla bilgisayarınızın panosunu yönetme konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak.

12. Şifre Yöneticisi: Bitwarden

Her hesap için güçlü şifreler oluşturmak ve hepsini hatırlamak normal şartlarda mümkün değildir. Bu yüzden bir şifre yöneticisine ihtiyacınız var. Bu, sizin için iyi parolalar oluşturan ve bunları hatırlamanız gereken tek ana parolanın arkasında kilitleyen güvenli bir hizmettir.

Bitwarden, en iyi ücretsiz şifre yöneticisi ve indirebileceğiniz en önemli programlardan biridir. Masaüstü uygulamasına ek olarak, şifreleri kolayca otomatik olarak doldurmak için tercih ettiğiniz tarayıcıya Bitwarden uzantısını yüklemeniz gerekir. Ayrıca mobil uygulamaları sayesinde çapraz platform desteği vardır. Türkçe dahil 40'tan fazla dilde destek sunar.

13. Yedekleme: Backblaze

Kötü amaçlı yazılım saldırısı bilgisayarınızdaki tüm dosyaları silebileceğinden, PC'nizi yedeklemek çok önemlidir. Tüm belgelerinizi, fotoğraflarınızı ve diğer dosyalarınızı kaybetmek ve sıfırdan başlamak istemezsiniz.

Backblaze'i Windows 10 veya Windows 11 için temel bir yedekleme hizmeti olarak kullanabilirsiniz. Ayda yalnızca birkaç dolara hizmet, PC'nizdeki her şeyi ve ayrıca bağladığınız harici sürücüleri Backblaze bulutuna yedekler. Neyin yedekleneceğini seçme konusunda endişelenmenize gerek yok ve yedekleme boyutunuz için de herhangi bir sınır yok.

Bu listedeki ücretsiz seçeneği olmayan tek uygulama olsa da, yedekleme için ödeme yapmaya değer. Tüm dosyalarınızı kaybederseniz, uygulama anında kendini amorti ederdi.

Ek bir yedekleme katmanı olarak veya Backblaze'i karşılayamıyorsanız ana yedeklemeniz için EaseUS Todo Backup Free'yi denemelisiniz. Dosyalarınızın yerel yedeklemelerini yapmak için kullanımı kolay bir araçtır.

14. PDF Programı: PDFescape

Popüler PDF düzenleme programlarını kullanmak pahalı olabilir. Neyse ki, PDFescape bütçe dostu bir alternatif sunuyor. Bu freemium uygulamasının çeşitli özellik setlerine sahip çevrimiçi ve masaüstü sürümleri vardır.

Dosya boyutu 10 MB'den az ve 100 sayfadan kısa olduğu sürece çevrimiçi sürümü kullanabilirsiniz. Windows masaüstü sürümü, 300'den fazla dosya türünden ve panonuz, tarayıcınız ve hatta bir URL gibi çeşitli kaynaklardan PDF dosyaları oluşturmanıza olanak tanır.

Buna karşılık, Premium sürüm, metin ve görüntüleri düzenlemenize, PDF dosyalarını birleştirmenize ve PDF'leri diğer biçimlere dönüştürmenize olanak tanır. Ultimate plan ile tüm Premium özelliklerin yanı sıra şifreleme, redaksiyon ve elektronik imza özelliklerini elde edersiniz.

PDFescape Desktop'ı ücretsiz olarak edinebilirsiniz.

Alternatif olarak Acrobat Reader ile PDF dosyalarını görüntüleyebilir, imzalayabilir, üzerinde ortak çalışabilir ve açıklama ekleyebilirsiniz. Ayrıca, dosyaları bir biçimden diğerine kolayca dönüştürmenize ve aynı anda birden çok dosyada arama yapmanıza olanak tanır.

15. Mail Programı: Thunderbird

Yerleşik Windows Mail uygulamasıyla e-postaları kontrol etmek yerine Mozilla Thunderbird'ü deneyebilirsiniz. Bu ücretsiz e-posta uygulaması, birden fazla hesabı yönetmenize yardımcı olur. Akıllı Klasörler özelliği, gelen kutunuzu, gönderilen postalarınızı ve arşivler klasörünüzü tek bir görünümde birleştirmenize olanak tanır.

Belirli bir e-posta arıyorsanız, mesajları tarihe, etiketlere veya kişilere göre sıralamak için Hızlı Filtre Araç Çubuğunu kullanabilirsiniz. Gizliliğinizi korumak için Thunderbird, kimlik avı girişimleri konusunda sizi uyarır. Ayrıca, açtığınızda hakkınızda bilgi toplayan e-postaları engeller.

Sonuç

Sonuç olarak, 2023 yılında her bilgisayarda bulunması gereken temel programlar, internet tarayıcısı, ofis yazılımı, antivirüs programı, medya oynatıcı, grafik tasarım yazılımı, PDF okuyucu ve bulut depolama hizmeti olarak sıralanabilir. Bu programlar, bilgisayarınızı güvende tutmanıza, işlerinizi düzenlemenize, medya içeriklerini keyifle tüketmenize ve dosyalarınıza güvenli bir şekilde erişmenize yardımcı olur. Bu programları bilgisayarınıza yükleyerek, daha verimli bir deneyim elde edebilir ve işlerinizi kolaylıkla halledebilirsiniz.