Genel & Yaşam
Bilgisayar başında karşılaşabileceğiniz en can sıkıcı durumlardan biri, çok uzun süren bilgisayarın çok yavaş açılmasıdır. Bu sisteminizde bir şeylerin ters gittiğinin en belirgin işaretlerinden biridir. İşte bu durumlarda neler yapılabilir, incelemeyi okuyalım.
Bilgisayarınız çok geç açılıyorsa ilk bakmanız gereken yer, sisteminizde olağan dışı bir şekilde çok fazla kaynak tüketen ya da sömüren bir uygulama olup olmadığını anlamaktır. Ve bunu kolayca kontrol edebilirsiniz; sadece işlemcinizin ne kadar kullanıldığını görmek için Görev Yöneticisi'ne bakın; bunun için Ctrl+Alt+Del tuşlarına aynı anda basın ve görev yöneticisi penceresini açıp kaynak tüketen uygulamaları çoktan-aza doğru sıralayın.
İşlemcinizi kullanan uygulamarı kontrol ettiğinizde, tanımadığınız bir uygulamaya rastlarsanız, uygulamaya sağ tıklayın ve ne olduğunu bulmak için “Çevrimiçi Ara” seçeneğini seçin. Bilgisayarın yavaşlamasına neden olan programı tanımlayabilirseniz, bu program hakkında ne yapacağınız konusunda daha iyi bir fikriniz olacaktır. Sorunun ne olduğuna bağlı olarak bunu düzeltmek için bu uygulamayı kaldırmak veya yeniden yüklemek sorunun çözümü olabilir.
Eğer bu adım sorunu çözmediyse, arka planda çalışan kötü amaçlı bir yazılım olabileceğini düşünmeye başlayabilirsiniz. Hemen bir kötü amaçlı yazılım taraması yapmayı deneyin. Malwarebytes'ın ücretsiz sürümünü yükleyin ve sisteminize tam bir “Tehdit Taraması” yapın. Eğer taramadan birşey çıkmazsa, bu bilgisayarınızın yavaş açılmasına neden olan şeyi bulamadığınız anlamına gelir.
Şimdi, Windows önyüklendiğinde yüklenen tüm programları kontrol etme zamanı geldi. Bunu Görev Yöneticisinin Başlangıç sekmesinden yapabilirsiniz: Bunun için "Durum" sekmesine tıklayıp (bunu daha önce yapmadıysanız tüm öğeler "etkin" dir) sıralayın ve bilgisayarınız önyüklenirken hangi programların başlatıldığını aramaya başlayın. Muhtemelen bunların çoğu bilmediğiniz uygulamalar olacaktır, ancak daha önce yaptığınıza benzer şekilde “Çevrimiçi arama” seçeneğini her zaman sağ tıklayabilirsiniz.
Bu durumda tavsiyem, sistemin daha hızlı yüklenmesine yardımcı olması için arka planda açılan tanımadığınız öğeleri devre dışı bırakmaktır. Örneğin, sisteminiz başladığında yüklemek için iTunes yardımcı programına ya da bir Adobe yardımcısına ihtiyacınız yoktur. OneDrive kullanmıyorsanız, bunu da kaldırabilirsiniz (ayarlarında “Windows başladığında otomatik olarak OneDrive'ı başlat” seçeneğinin işaretini kaldırmış olsanız da).
Daha ileri seviye bir seçenek çalıştırmayı da deneyebilirsiniz: “TronScript.” Bu, sisteminizi temizlemek için tasarlanmış topluluk tarafından oluşturulan bir komut dosyası ve eylem birleşimidir. Bilgisayarınızın açılma süresi yukarıdaki adımları denediğinizde değişmiyorsa bu programı indirip, talimatlarını okuyun. TronScript kullanımı çoğu zaman bir yarardan çok zarar getirebilir bu yüzden, öncelikle kritik dosyalarınızı yedekleyin.
En son seçenek bütün dosyaları farklı bir sürücüye yedekleyip, sisteme format atarak Windows'u sıfırdan kurmak. Bu son tercih, ancak en etkili yöntem. Bunun için bir kaç saatinizi harcamanız gerekecek. Ancak temiz bir kurulum tüm sıkıntıları gidermek için en iyi adımdır.
Ayrıca eski bir donanım sistemine sahipseniz, yeni ve daha hızlı bir SSD harddisk satın alıp, Windows'u yeniden yükleyebilirsiniz.