İnternet
Siber suç, bilgisayarları, bilgisayar ağlarını veya ağ bağlantılı cihazları hedef alan veya kullanan herhangi bir suç faaliyetidir. Çoğu siber suç; para kazanmak isteyen siber suçlular veya bilgisayar korsanları tarafından yapılır. Siber suçların arkasındaki kişiler veya gruplar organizedir, gelişmiş teknikler kullanırlar ve son derece yeteneklidirler. Diğerleri acemi bilgisayar korsanlarıdır. Kâr amacı dışında bilgisayarları yok etmeyi amaçlayan siber suçlulara çok az rastlanır. Bu suçlar; siyasi veya kişisel olabilir.
Eğitim, ticaret, iletişim, ulaşım, bankacılık, kamu hizmetleri ve diğer birçok iş bir bilgisayar ağı ile kolayca yapılabilir. Ancak bu portları kullanırken güvenlik önlemleri ne yazık ki yeterli olmamaktadır. Ancak bu durumda insanlar, fırsattan yararlanmak isteyen kötü niyetli aktörlerin kurbanı olabilir. Siber suç söz konusu olduğunda, mesele sadece bilgisayarlarla ilgili değildir; pos makinesi, banka veya kredi kartı, cep telefonu vb. bilgisayar ağlarına bağlı cihazlarla işlenen suçların olduğu söylenebilir. Adli bilişimin alt dalına giren siber suçlara karşı dikkatli olmak gerekmektedir. Adli bilişim inceleme hizmeti hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Siber suçlara örnek verecek olursak; Sosyal olarak, şikayetlerin çoğu finansal dolandırıcılık, banka hesaplarının ve kart bilgilerinin ele geçirilmesinden kaynaklanmaktadır. Aynı şekilde bunlardan sonra siber şantaj, saldırı tehdidinde bulunarak para talep etme, kişisel bilgileri çalma ve kullanma ya da diğer bir deyişle kimlik hırsızlığı, e-posta dolandırıcılığı gibi birçok suç oluşturabilecek eylemleri saymak mümkündür.
Siber Suç Tanımı Nedir?
Siber Suç; Bir bilgi sisteminin, içerdiği verilerin ve sistem kullanıcılarının güvenliğini hedefleyen sanal saldırılardır. Siber suçlar mutlaka dijital dünyada işlenir, ancak dijital dünyada işlenen tüm suçlar siber suç değildir.
Siber suç, büyük bir bilgi sistemine karşı işlenebileceği gibi, o sistemdeki verilere veya sistem kullanıcılarına karşı da işlenebilir. Suç sonucunda insan malı veya sistem veya kendisi zarar görebilir. Sisteme sızma, veri yakalama, veri değiştirme, şifreleme, çeşitli veri ekleme ve sistemin işleyişini bozma gibi eylemler siber suçlu olarak kabul edilir.
Siber Suç Türleri
Siber suçlara neler girer konusu da oldukça merak edilmekle birlikte; ilk olarak kişisel ya da kurumsal verilere erişilmesi ve satılması sayılabilir. Kişisel/kurumsal verilerin çalınması ve satışı, kimliği belirsiz veya kimliği belirsiz bir kişi/kuruluşa ait verilerin yasa dışı olarak kaydedilmesini ve ardından başka kuruluşlara veya bireylere yeniden satılmasını içerir. Yasadışı olarak kaydedilen verilerin güvenliğinin sağlanması gerekmez. Üçüncü şahıs verilerinin yanlışlıkla alınması, kişilerin bilmediği veya kolayca eriştiği verilere erişme, paylaşılan tüm verilerin sadece sınırlı bir ortamla gizlice elde edilmesi, kamuya açık şirket ya da kişilerin verilerinin çalınması anlamına gelir.
Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarının kullanımı arttıkça sosyal medya dolandırıcılığı vakaları da her geçen gün artıyor. Bazen sosyal medya dolandırıcıları, hesaplarını çaldıkları kişilerin yakınlarına mesaj göndererek onları dolandırmaya çalışıyor. Fidye yazılımı ise, siber suçlular tarafından kullanılan bir tür kötü amaçlı yazılımdır. Bir bilgisayara fidye yazılımı bulaşırsa, fidye yazılımı sisteme erişimi engeller veya sistem verilerini şifreler. Diğer siber suçlar ise;
- Kimlik Dolandırıcılığı
- Siber Casusluk
- Finans ve Kart Bilgilerinin Çalınması
Kimlik Hırsızlığı ve Mahremiyet İhlali
Kimlik hırsızları; kimlik numaraları, şifreler, sosyal güvenlik numaraları veya kredi kartı numaraları gibi kişisel bilgileri alır ve bu bilgileri mağdur adına hileli olarak kullanır. Bu hassas bilgiler, kredi başvurusu yapmak, çevrimiçi alışveriş yapmak veya bir mağdurun tıbbi ve finansal verilerine erişmek dahil olmak üzere çeşitli yasa dışı amaçlar için kullanılır.
Kimlik hırsızlığı, kimlik avı ve diğer sosyal mühendislik teknikleriyle ilişkilendirilmiştir. Genellikle kurbanın hassas bilgilerini izlemek için kullanılırlar. Sosyal medyadaki veya diğer popüler çevrimiçi hizmetlerdeki herkese açık profiller de veri kaynağı olarak kullanılabilir ve suçluların hedeflerini taklit etmesine yardımcı olur. Kimlik hırsızları bu bilgileri topladığında, ürün sipariş etmek için kullanabilirler. Çevrimiçi hesaplar veya mağdurların isimleri hakkında kolayca yasal işlem başlatabilirler.
İnternet Dolandırıcılığı
Siber suçlar nedir ve cezaları nelerdir sorusu da özellikle teknolojinin giderek daha çok gelişmesiyle birlikte merak edilir olmuştur. İnternet dolandırıcılığı da bu suçlardan biridir. İnternet dolandırıcılığı, internet kullanılarak gerçekleştirilen sahtekarlığı ifade eder. TCK'da ayrı bir suç olarak düzenlenmemiştir. Bu durumda TCK 158. madde kapsamına girer ve dolandırıcılığın nitelikli halini oluşturur. Her geçen gün artan internet dolandırıcılığı birçok farklı şekilde karşımıza çıkabilmektedir. İnternet dolandırıcılığının cezası mahkemede hapis ve para cezasıdır. Bu durumda ceza 4 'ten 10'a kadar hapis ve suçtan elde edilen kazancın en az iki katı adli para cezası olacaktır.
ATM Dolandırıcılığı
ATM'lerin veya bankamatiklerin ortaya çıkmasıyla; hırsızların para çalmak, hesap bilgilerini ve kimliklerini çalmak için başka bir fırsatları daha ortaya çıkmıştır. "ATM dolandırıcılığı" terimi, sahte mevduat kartları veya sahte kart bilgileri dahil olmak üzere bir ATM tarafından işlenen herhangi bir yasa dışı işlemi ifade edebilir. Bilişim suçu tespiti ise bu noktada IP numarasının da tespiti ile suçu işleyen kullanıcıya ulaşmayı sağlar.