Genel & Yaşam
Oyun yapma programları ile eğlenceli dakikalar geçirmek ve aynı zamanda hayalinizdeki oyunu yapabilmek artık çok zor değil. Artık, internet üzerinden karşılaştığımız oyunların çoğu bireyler tarafından oyun yapma programları ile tasarlanmaktadır.
Geçmişe döndüğümüzde ise bir oyunu yapabilmek için çok sayıda kişinin komplikeye bir şekilde çalışması gerektiğini görebiliyoruz. Bireysel olarak böyle bir işlemi gerçekleştirmek mümkün olmadığından dolayı bir oyunu yapabilmek için ortalama bir şirket kurmanız gerekliydi. Ancak günümüzde bu gereklilik ortadan kalkmıştır.
Oyun yapma işine pek aşina olmayan kişiler halen bu tür oyunların firmalar tarafından çalıştırılan büyük mühendislerce gerçekleştirildiğini düşünmektedir. İşin içine girildiğinde ise durumun bu şekilde olmadığını görebiliyoruz. Oyun yapma programları ile hayalinizdeki oyunu gerçekleştirmek artık çok zor değil.
Hiçbir kod bilgisi olmaksızın, yazılım alanında herhangi bir eğitim almasanız da oyun programları ile bu tür oyunlar yapabilirsiniz. Nasıl mı? Yazımızın devamını okuyarak bu işlemlerin nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz.
Oyun yapma programları ile tanışan kişilerin en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi de bu programların ücretlerinin olup olmadığıdır.
Oyun yapma programları ücretli mi?
Aşağıda detaylarını anlatacağımız üzere oyun yapma üzerine kullanılan programların çoğunda temel özellikler ücretsiz olarak kullanıcılara sunulmuştur. Kullanıcı tarafından ilerleyen dönemlerde Premium özelliklerin kullanılabilmesi için birtakım ücretli sürümler ise isteğe göre düzenlenmiştir.
Buradan yola çıkarak yeni başlayan bir kullanıcı için temel sürümlerin yeterli olacağını düşünerek bu tür programları kullanmanın ücretsiz olduğunu söyleyebiliriz. Belirttiğimiz gibi bir süre sonra Premium özelliklere geçmek istemeniz halinde birtakım ücretler ödemeniz gerekebilir. Ancak bu işlemler İlerleyen dönemlerde karşınıza çıkan ve profesyonelliğe bir adım daha yaklaştığınız zamanlarda atmanız gereken adımlardır.
Oyun yapma programları ile oyunlar tasarlamak mümkün mü?
Evet, yukarıda belirttiğimiz gibi bu tür programlar ile oyun tasarlamak mümkün. Üstelik arayüzünü öğrenmiş olduğunuz programlar ile tasarım yapmak İlerleyen dönemlerde size çok kolay gelecektir.
Ancak bu durum herkesin kısa sürede oyun yapabileceği anlamına gelmemelidir. Bu tür işleri gerçekleştirebilmek için program arayüzlerine hâkim olan iyi bir kullanıcı olmalısınız. Diğer yandan programlar ile birkaç saatte oyun yapabileceğinizi düşünmeyin. Bu tür faaliyetleri gerçekleştirebilmek için emek ve çabanın olmazsa olmazlardan olduğunu bilmelisiniz. Her şeyden önce sabırlı olarak hedefe doğru yürümeniz gerekmektedir.
Emek ve çaba sonucunda oyun programları ile ortaya çıkarılan flapy bird isimli oyunun kısa sürede çok sayıda kullanıcıya ulaştığını duymuşsunuzdur. Bu oyun amatör olarak bu işe girenler için bir örnek olmalıdır. Oyun yapma programları ile nerelere ulaşabileceğinize flapy bird oyununa bakarak görebilirsiniz.
Hayal ettiğiniz oyunu tasarlamak bu tür uygulamalar ile artık çok uzak değil. Şimdi birbirinden güzel ve kullanıcılarca beğenilen oyun yapma üzerine tasarlanmış programların tanıtımına geçebiliriz.
Oyun yapma üzerine tasarlanmış programlar hangileridir?
1- Contstruct 3
Contstruct 3 Uygulaması herhangi bir kod bilgisine ihtiyaç duymadan oyun tasarlamaya imkân tanımaktadır. Kod konusunda hiçbir bilgiye sahip olmadan bile bu program ile hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Contstruct 3 platformunun çalışma mantığı kullanıcılar için sade olarak tasarlanmıştır. Sürükle bırak özelliğini kullanarak uygulama ile Yeni tanışan birisi bile kısa sürede oyun yapmaya başlayabilir. Yapılan oyundaki istenilen değişkenler platformun tasarımında bulunan özelliklere göre düzenlenmiştir. Bu sayede kullanıcının kısa bir arını araştırma yapması oyun geliştirebilmesi için yeterlidir.
Uygulamanın en çok beğenilen özelliklerinden bir tanesi tasarlanmış olan oyunun farklı formatlarda dışarıya aktarılabilmesine imkân tanımasıdır.
2- GameMaker Studio 2
Sürükle bırak özelliğini kullanan ve bu Kolay yöntem sayesinde oyunu yapmak amacıyla kullanılabilecek bir başka uygulamada GameMaker Studio 2’dır. Platformun sürükle bırak özelliğini kendisine temel alması nedeniyle kullanıcılar kod bilgisine ihtiyaç duymamaktadırlar.
Sürükle ve bırak yolu ile kullanıcılar oyun yaparken tasarladıkları oyunlar ile para kazanabilme şansına da ulaşabilmektedirler. Bu yönüyle baktığımızda GameMaker Studio 2 uygulaması ile üretilecek oyunların para kazandıran oyunlar kategorisinde yer alabileceğini söyleyebiliriz.
GameMaker Studio 2 oyun geliştirme işlemlerine yeni başlayanlar için denenmesi gereken uygulamalar arasında yer alır. Bu durumun temel sebepleri arasında az önce belirttiğimiz gibi kot bilgisine ihtiyaç duymaması, sürükle ve bırak özelliklerine desteklemesi başlıca neden olarak gösterilebilir. Arayüz olarak uygulamanın sunduğu sürükleme yöntemini kullanmak kullanıcıların tasarlamak istedikleri oyunu hayata dönüştürebilmek için yeterli olmaktadır.
Tüm bu özelliklerle birlikte Game Maker Studio 2 platformu uygulamayı kullanan kişilere kod yazma becerilerine sunma şansı da tanımaktadır. Kodlama konusunda bilgisi olan kullanıcılar C diline benzeyen yazılım komut diline kullanabilirler.
3- Unity
2005 yılında dijital aleme katılan ve 3D olarak hizmete başlayan Unity, platformu ilerleyen dönemlerde 2D kategorisinde de hizmet vermeye başlamıştır.
Dijital dünyada yer alan Android ve App Store marketlerde oyun severlerin hizmetine sunulan oyunların önemli bir kısmı Unity ile gerçekleştirilmektedir. Kullanımının kolay olması ve anlaşılır arayüzü durumun bu şekilde gerçekleşmesine en çok etki eden nedenler arasındadır.
Unity platformunda bulunan nesneler birer bileşen olarak kullanıcıya görüntülenmektedir. Kullanıcı bu nesneleri geliştirerek dilediği gibi şekillendirebilir. Bileşenlerin geliştirilmesinin kolay olması kullanıcılar arasında beğeniye sebep olmuştur.
Diğer oyun programlarından farklı olarak Unity platformunda geliştirici olabilmek ve uygulamayı kullanabilmek için C# dilini bilmeniz gerekmektedir. Ancak durumun bu şekilde olması Unity kullanıcıları için olumsuz bir durum olarak görünmemelidir. Platform uygulamaya kullanabilmek için kullanıcılara çok sayıda video olarak kaynaklar sunmaktadır. Ayrıca internet ortamında platformun kullanımına dair çok sayıda kaynak da bulmak mümkündür.
Tüm bunlara dikkate aldığımızda eğitime sıfırdan başlayan kişiler için Unity ile oyun geliştirmek çok uzun sürmeyecektir
5- Godot Engine Oyun Yapma Programı
Godot Engine, Oyun yapma programları içerisinde yer alan 2B ve 3B oyun desteklemesi göz önüne alındığında unity'ye benzeyen bir platformdur.
Godot ile çalışmak kullanıcılar açısından tamamen ücretsizdir. Genel olarak incelendiğinde platformun 2D özelliğinin daha iyi Dizayn edildiği görüntülenmektedir.
Godot platformunun oyun mimarisine bakış açısı nasıldır?
Godot platformunun oyun mimarisine bakış açısı incelendiğinde tasarımının sahnelere bölünmek şeklinde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bu açıdan baktığımızda benzer platformlardan Godot uygulaması ayrılmaktadır.
Uygulama senaryolar, sesler, sahne, oyuncular gibi bileşenlerden oluşmaktadır. Bu özellikler ile ortaya çıkarılan sahne İlerleyen zamanlarda kolaylıkla değiştirilebilmektedir. Bu şekilde çalışılabilme özelliği sayesinde kullanıcılar kolaylıkla tasarımlarına geliştirirler.
6- Unreal Engine 5
Unreal Engine 5, 2020 yılında Epic Games firması tarafından kurulmuş bir oyun yapma programıdır. Uygulamaya ilk kez erişmek isteyenler 2021 yılında erken erişim düşüncesi ile platforma kavuştular. Ancak Unreal Engine 5 platformunun tam sürümüne 2022 yılında oyun severler kavuşmuş oldular.
Benzer platformlara göre Unreal Engine 5 uygulaması oyun yapma programları içerisinde profesyonele en yakın olarak görünenlerden bir tanesidir. Daha önce piyasaya sürülmüş olan Unreal Engine uygulaması sil Baştan üretilerek Unreal Engine 5 şeklinde beğenisine sunulmuştur.
Üretici firma geçmişten almış olduğu bilgi birikimini son sürüm olan Unreal Engine 5 platformunda kullanarak profesyonele yakın bir uygulamayı kullanıcılarla buluşturmuş oldu.
Unreal Engine 5, İşlemleri hızlı bir şekilde geliştirebilmek için oyun severlerin neyi arzu ettiğine öğrenmeye çalışmaktadır. Sahip olduğu gelişmiş özellikler ile hatalara ayıklama, yükleme işlemini yeniden gerçekleştirme ve oyun ön izlenimlerini hızlı yapma gibi özellikler çok daha hızlı olarak gerçekleşmektedir