Genel & Yaşam

NFC teknolojisi, Apple Pay gibi mobil cüzdan uygulamaları ve en sevdiğiniz kahve dükkanında kolay ödeme yapmanın çok daha fazlasıdır. NFC’nin diğer bazı kullanımlarına bakalım ve bu teknolojinin ne olduğu, nasıl çalıştığı ve kişisel ve finansal verilerinizi iletmek için güvenli bir yöntem olup olmadığı hakkında daha fazla bilgi edinelim.

Yakın Alan İletişimi (NFC) teknolojisi bizi birçok yönden etkiliyor.

NFC Nedir?

NFC Yakın Alan İletişimi anlamına gelir. Esasen, birbirine yakın konumdaki cihazların, internet bağlantısı gerektirmeden birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir kablosuz veri aktarımı biçimidir.

Genellikle bu, iki cihazın da yan yana olduğu anlamına gelir. İki cihaz arasında mesafe bir kaç santimdir; Bu nedenle, Yakın Alan İletişiminde (Near Field Communication) "yakın (near)" kelimesini kullanılır.

NFC Nasıl Çalışır?

NFC, genellikle NFC çipleriyle donatılmış iki cihaz arasında, radyo dalgaları aracılığıyla veri ileten bir kablosuz sinyal olarak çalışır. Çipler arasındaki veri aktarımı, genellikle iki NFC uyumlu cihaz birbirine çok yakın yerleştirildiğinde tetiklenir. Ayrıca, iki NFC cihazı birbirinin kapsama alanına girdiğinde, ikisinin pasif NFC cihazı yakındaki aktif NFC cihazı tarafından üretilen bir elektromanyetik alan tarafından da çalıştırılabilir.

NFC veri aktarımı saniyede 106, 212 veya 424 kilobitte tamamlanabilir. Bu nispeten hızlı aktarım hızları, bir başka cihaza iletişim bilgileri göndermek veya hatta müzik göndermek gibi veri transferlerini kolaylaştırabilir.

Ödemenin Yapmanın Ötesinde: NFC Teknolojisinin Diğer Uygulamaları

Daha önce de belirttiğimiz gibi, NFC teknolojisinin telefonunuzla birlikte bir fincan kahve için ödeme yapmanın ötesinde başka kullanımları da var. NFC'nin bugün teknolojide kullanıldığı diğer birkaç yöntem:

ANDROID BEAM

Android Beam, arka arkaya birbirine yakın iki Android cihaz arasında NFC kullanarak web sayfaları, videolar ve iletişim bilgileri gibi içerikleri aktarmanıza izin veren bir Android akıllı telefon özelliğidir.

ANAHTARSIZ GİRİŞ (KEYLESS ENTRY)

NFC teknolojisi, NFC etiketlerini anahtarlık veya kimlik kartı olarak kullanarak kilitli arabalara, kapılara veya kısıtlı alanlara erişim sağlamak için de kullanılabilir.

REKLAM (ADVERTISING)

NFC etiketleri aynı zamanda QR kodlarına benzer şekilde reklamcılıkta da kullanılmıştır. NFC etiketleri, tarandığında bir ürün hakkında dijital olarak daha fazla bilgi sağlamak için reklamlara eklenebilir.

NFC ve Veri Güvenliği

Çoğunlukla, kişisel veya finansal verileri iletmek ve almak için NFC teknolojisinin kullanılması, bunu yapmanın güvenli bir yöntemi olarak kabul edilir. HowStuffWorks'ün belirttiği gibi, NFC teknolojisinin güvenliği, NFC'nin kısa mesafe menzili nedeniyle iyi ölçüdedir. Başka bir deyişle, NFC verilerinizi çalmak isteyen birinin bunu yapabilmesi için hemen yanınızda olması gerekir.

O zaman bile, telefonunuzun NFC sinyalinin bir bilgisayar korsanı tarafından çalınması için bile kesinlik yoktur. Telefonunuzdaki NFC, genellikle yalnızca bir Apple Pay ödeme terminalinin yanına koyduğunuzda etkinleşir.

Bununla birlikte, NFC teknolojisinin geldiği birkaç güvenlik kaygısı var. Temel olarak, NFC güvenliği söz konusu olduğunda, hatırlanması gereken ana şey, NFC özellikli cihazınızın taramasına veya dokunmasına izin verdiğiniz şeylere dikkat etmenizdir. Daha fazla bilgi edinmek istediğiniz bir ürünün reklamını taradığınızı düşünebilirsiniz, ancak gömülü NFC etiketi bozulmuş olabilir ve telefonunuza kötü amaçlı yazılım bulaştırabilir.

Aynı şekilde, casus yazılımlar da NFC özellikli başka bir telefonla aktarılabilir; bu nedenle, telefonunuzu bir araya getirerek iletişim bilgilerini alacağınız NFC kullanan kişiye güvendiğinizden emin olun.

NFC teknolojisi bir ödeme yönteminden çok daha fazlasıdır. Önemli ve etkili bir veri aktarımı yöntemi haline geliyor.