Image by DCStudio on Freepik

Dedicated Server (Özel Sunucu) Nedir?

Server veya Sunucu ifadesini en genel şekilde açıklamak gerekirse; bilgileri depolayan, yöneten, işleyen ve transfer eden oldukça yüksek donanımlı ve 7/24 kullanılabilen bilgisayarlar olarak belirtebiliriz. Bu bilgisayarlar ‘istemci makineler’ olarak da bilinir ve günlük hayatta evlerde kullandığımız bilgisayarlara kaynak, veri, program gibi hizmetler verebilirler. Farklı tipte sunucu hizmetleri vardır ve bunlardan biri de Dedicated Server veya Türkçe olarak Fiziksel Sunucu olarak adlandırılmaktadır.

Dedicated Server ya da Dedicated Hosting hizmetini alan kişiler ‘sadece kendilerine adanmış bir bilgisayar’ sistemine sahip olur. Normalde paylaşımlı şekilde hem daha ekonomik hem de aynı anda çok kişinin alabileceği hosting türlerinde farklı kişiler kendilerine ayrılan sınırlandırılmış bir alana sahip olurken; Dedicated Server hizmetini alan kişilerin sadece kendilerine verilen bir server alanı vardır.

Tamamen sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacak olan bu hizmetin nasıl kurulduğu, nasıl kullanıldığı ve nasıl sanal hale getirildiği gibi unsurlara dair detayları bu içeriğimizde sizlerle paylaşacağız.

Dedicated Server Ne İşe Yarar?

Dedicated Server ne işe yarar ve ne için kullanılır gibi soruların yanıtını merak edenler için; bu sunucu biçiminin kendi sunucusunu başka bir kullanıcı ile paylaşmak istemeyen gerçek veya tüzel kişiler tarafından tercih edildiğini belirtelim.

Paylaşımlı hosting hizmeti kullanmak yerine Dedicated Server’ı tercih eden kişiler; yoğunluk dönemlerinde kendi sitesinin etki altında kalmasını isteyen, kaynak ihtiyacının kısa zamanda artmasını talep eden ve site trafiğine yeterli hızda yanıt vermesini bekleyen kişilerdir.

Dedicated Server Kurulumu Nasıl Yapılır?

Dedicated Server Kurulumu Nasıl Yapılır?
Image by tonodiaz on Freepik

Öncelikle güvenilir bir hosting firmasından fiziksel sunucu kiralama hizmeti almalısınız ve kendinize bir bilgissayar seçmeniz gerekiyor. Bu bilgisayarların özelliklerini önceden araştırabilir veya firma yetkililerine danışacak yapacağınız işi veya beklentinizi kabaca anlatarak tam olarak hangi cihaza ihtiyacınız olduğunu kolayca tespit edebilirsiniz.

Donanım özelliklerini kendinize uygun şekilde seçtiğiniz dedicated server artık sizin uzaktan bağlantı kurabildiğiniz tamamen size ait bir bilgisayardır. Tercih ettiğiniz özellikleri donanımsal olarak ekleyebilir veya çıkartabilirsiniz. Kurulum için sizin belirlediğiniz tercihlere göre bilgisayarın kasası açılıp parça değişimleri yapılır ve internet erişimi verilerek kullanıcıya sunulur. Uzaktan erişilebilir hale gelen bu yüksek özellikli bilgisayar üzerinde artık işletim sistemi kurabilir, program çalıştırabilir ve web site işlerinizi vs. dilediğiniz her şeyi buradan yürütebilirsiniz.

Dedicated Server (Özel Sunucu) Nasıl Sanallaştırılır?

Eğer Dedicated Server ile işlem yaparken kullanıcılar ve uygulamaları birbirinden ayrıştırmak için sanallaştırma yapmak istiyorsanız kendinize ilk olarak en uygun sanallaştırma altyapısını seçmelisiniz. En sık kullanılan sanallaştırma alt yapılarından birine örnek vermek gerekirse VMware ile sunucuyu boot edip dağıtım olarak kurabilirsiniz. Bu kurulumu var olan Windows ya da Linux üzerine kurmak mümkün değildir. Dağıtım yapılması şarttır.

Başka bir sık kullanılan Hyper-V alt yapısında ise sunucunun üstüne rol ekleyip sanallaştırma yapılabilmektedir. Bunlar gibi daha pek çok alt yapı türünü kullanarak sanallaştırma işlemini kullandığınız alt yapıya uygun özelliklerle kurabilir ve kullanabilirsiniz.

Dedicated Server Mantıklı mı?

Dedicated Server Mantıklı mı?
Image by upklyak on Freepik

Dedicated Server hakkında bilgi verdikten sonra bu sunucu türünü kullanmanın doğru olup olmadığına nasıl karar verebileceğinizden söz edelim. Öncelikle bazı avantaj ve dezavantaj sunan Dedicated Server;

  • Büyük firmalar ve kuruluşlar
  • Uygulama geliştiricileri
  • Uygulamaları test etmek isteyenler
  • Web hosting sağlayıcı firmalar
  • Veri merkezi operatörleri gibi kişi ve kuruluşlar tarafından tercih edilmektedir.

Büyük özelliklerin sunulduğu, yüksek donanım özellikleri, daima erişime açık olması, tüm alanın size özel olması ve daha pek çok açıdan Dedicated Server kullanmak mantıklıdır. Ancak maliyetli olması açısından durum değerlendirildiğinde eğer çok fazla alana ihtiyacınız yoksa, işinizi hosting hizmetlerinden herhangi biri de bir ya da birkaç yıl devam ettirebilecek yeterlilikte ise paylaşımlı hosting hizmetlerinden yararlanmak daha mantıklıdır. Bu durumda Dedicated Server hizmetinin yapılacak olan işleme göre oldukça mantıklı veya gerekenden fazla iyi şekilde değerlendirmeniz mümkündür. Sizin için en doğru kararı almak ve işlemleriniz için uygun kapasitede, bol avantajlı hizmet paketlerinden yararlanmak için Aysima’nın hizmet paketlerini inceleyebilirsiniz.

0
0
0
0
0
0
Yazıyı emoji ile değerlendir..

Yorumlar (0)

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
Yorum Yaz

Spam kodu: captcha

Kapatmak için ESC tuşuna basın

OgzNet