Genel & Yaşam
Sürüş güvenliğinin sağlanabilmesi için, aracın cinsine, modeline, yük durumuna göre lastik seçimi yapılmalıdır. Ayrıca mevsim koşullarından etkilenmemek için de, mutlaka araçlarda mevsimine göre lastik kullanılması gerekir.
Zorlu hava koşullarından etkilenmemek isteyen araç sahipleri, özellikle kış lastiklerinin seçiminde daha titiz davranmak durumundadır. Kış lastiklerinin desenleri, yaz lastiklerine göre daha belirgindir.
Zeminde bulunan kar ve yağmuru dağıtacak şekilde tasarlanmıştır. Hava sıcaklığı düşse bile yumuşak yapısını koruyarak, zemine tutunmayı kolaylaştırır. Kış lastiklerinin sırt yapısında, ince lameli ve geniş bloklu desenler göze çarpar. Bu da araçların duruş ve kalkış mesafesini kısaltır.
Kış lastiklerinin desen derinliği 1,5 mm altına düşmüşse, mutlaka yenileri ile değiştirilmesi gerekir. Kış lastiklerinin desen derinliği 4 mm olduğunda, yağışlı ve karlı zeminlerde yüksek performans sağlar.
Kış Lastiği Ne Zaman Takılır Ve Uygulama Tarihleri Nelerdir?
Karayolları Trafik Kanunu, ticari araçların 1 Kasım ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanılmasını zorunlu kılar. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, belirtilen süreler yetkili organlarca değiştirilebilir.
Hususi araçlar için böyle bir zorunluluk bulunmasa da, can ve mal güvenliği açısından mutlaka belirtilen tarihlerde lastik değişiminin yapılması gerekir. Yaz lastiklerinin takılması için herhangi bir yasal zorunluluk bulunmaz.
Araç sahipleri tercihlerine göre kış lastiklerini diğer zamanlarda da kullanabilirler. Ancak kış lastikleri sıcak havalarda kullanıldığında, araç performansını ve sürüş konforunu olumsuz etkiler. Bu nedenle mutlaka kış lastikleri uygun hava koşullarında kullanılmalıdır.
Otomobil ve hafif ticari araç kullanıcıları, genellikle sadece çekici görevi gören tekerlere kış lastiği takarlar. Bu yanlış bir uygulama olup, mutlaka kış lastiklerinin tüm tekerlere takılması gerekir. Aksi durumlarda araçlar virajlarda savrulurken, aynı zamanda da duruş ve kalkış mesafeleri artış gösterir.
Halk arasında kar lastiği olarak da tabir edilen kış lastikleri, sadece karlı zeminde kullanılmaz. Yaz lastikleri 4 santigrat altında hava koşullarında, tutunma özelliğini yitirir. Bu nedenle mutlaka hava sıcaklıkları düştüğünde de kar lastiğinin kullanılması gerekir.
Kimler Kış Lastiği Takmak Zorunda?
Karayolları Trafik Kanunu’na göre, ticari ve hafif ticari araçların tamamı belirtilen tarih aralığında kış lastiği takmak zorundadır.
Buna göre;
- Yolcu ve yük taşımak için oluşturulmuş otobüsler, minibüsler,
- Taksiler,
- Kamyonlar, kamyonetler,
- Ticari olarak ruhsatlandırılmış diğer tüm araçlar,
Türünden tüm araçlar kış lastiği takmak zorundadır. Bu türden araçlar yolcu ve yük taşımamış olsalar bile, bu kurallara uymak durumundadırlar. Kış lastiği kullanmak zorunda olan araçlar ve diğer araçlar, belirtilen tarihlerde kış lastiği takmadıklarında, kaza ve yol yardımı gibi sigorta hizmetlerinden faydalanacakları zaman, ödeme alamama gibi sorunlarla karşılaşabilirler.
Kış Lastiği Takmama Cezası Ne Kadar?
Belirlenen tarihlerde kış lastiği takılmasını zorunlu kılan Karayolları Trafik Kanunu, gereğini yerine getirmeyenler için cezai yaptırım öngörür. Kış lastiği takılmamasına yönelik idari yaptırım cezası, her yıl hükümet kararları ile belirlenir. 2023 yılında kış lastiği takmamanın cezası 1152 TL olarak belirlenmiştir.
Kış lastiği takmayan araçlara idari yaptırım kararı uygulanması için, aracın zorlu şartlarda yolda kalmış olması veya herhangi bir kazaya karışmış olması durumu beklenmez. Belirtilen tarihlerde yapılan denetimlerde, kış lastiği takmadığı belirlenen araçlara doğrudan ceza uygulanır.
Kış Lastiği Nasıl Olmalı?
Lastik üretiminde yerli ve yabancı çok sayıda firma bulunur. Bu firmalar yazlık, kışlık, dört mevsim, performans lastiği adı altında lastik üretimleri gerçekleştirirler. Lastik firmaları ürettikleri lastiklerde bazı ortak semboller kullanırlar.
Kış lastiklerinde üç kar tanesi sembolüdür. Kar lastiği alacak araç sahipleri, mutlaka lastiklerde bu sembolleri görmelidir. Lastik firmaları ayrıca ürettikleri lastiklerin araçlara uygunluğunu göstermek için, rakam ve harf gruplarına yer verirler. 225 45 R17 kış lastiği, 225 lastiğin taban genişliğine, 45 lastiğin yanak genişliğine 17 lastik iç çapına sahiptir.
Lastik iç çapı inç, diğerleri cm cinsinden değerlerdir. Araç standartlarına göre 185 65 R15 yaz lastiği kullanan araç, 185 65 R15 kış lastiği ile değişim sağlamak durumundadır. Bazen araç firmaları tarafından önerilmese de, aracın cinsine ve modeline uygun performans kış lastikleriyle de değişimler sağlanabilir.
Bunun için mutlaka servislerden bilgi alınması önerilir. Yaz lastiklerinde olduğu gibi, kış lastikleri de kullanılmasa bile belirli bir raf ömrüne sahiptir. Bu nedenle kış lastiği alırken mutlaka üretim tarihine dikkat edilmelidir. Lastikler üzerinde üretim tarihine ve gününe yer verilir.
Kış Lastiği Nasıl Anlaşılır?
Kış lastikleri görünüş itibari ile dört mevsim lastikler ile benzerlik gösterebilir. Ancak kauçuk yapısında büyük oranda farklılıklar görülür. Kış lastikleri daha esnek yapıya sahiptir. Dört mevsim lastikler zorlu hava şartlarında kullanılabilme özelliğine sahiptir. Ancak kış lastiklerinden beklenen performansı, karlı zeminde ve düşük sıcaklıklarda gösteremez.
Lastiğin desenlerine bakarak kış lastiğini anlamak mümkündür. Ürünlerde farklı desen yapıları görülebilir. Bu nedenle araç sürücüleri kış lastiği seçimi yaparken, ürünün araca uygunluğuna, markasına, satıcının güvenirliğine dikkat etmek zorundadır.
Lastik Borsası web ziyaretçileri, kış lastiği seçimlerini güvenli hale getirmek için, teknik destek alabilir, avantajlı kış lastiği fiyatları ile kışı konforlu bir şekilde atlatabilirler. Lastik seçiminde zorlanan ziyaretçiler, uygulama sayfasından aracın modelini ve hesaplama araçlarını kullanarak, araçlarına uygun kış lastiği seçimini yapabilirler.