Genel & Yaşam

Kendine has özellikleri ve avantajları ile yaygın bir kullanım alanına sahip olan Alüminyum günümüzde birçok yerde kullanılmaktadır. Hafif ve Dayanıklı olması ile öne çıkan Alüminyum özellikle kullandığımız araçlarda, otomobillerde tren ve uçak gibi araçlarda da kullanılmaktadır.

Doğada genellikle Boksit hali ile bulunan Alüminyum işlenerek şu anki haline gelmektedir. Gümüş renkte olan Alüminyum metalinin işlenme süreçlerinde ilk aşamasında Bayer metodu kullanılarak boksit maddesinden Alümina elde edilir ondan sonraki aşamada ise Alüminyum elde edilir.

Alüminyum özellikleri nelerdir?

Alüminyum kolaylıkla işlenebilen bir maddedir. Dolayısıyla farklı şeyler elde edilmek istenildiğinde öne çıkan bir tercih olmaktadır. Kolaylıkla dövülebilen ve işlenebilen Alüminyum iyi derecede korozyon özelliklerine sahip olması üzerindeki oksit tabakasının koruyucu olması sebebiyledir. Alüminyumun 660 °C, kaynama sıcaklığı ise 2519 °C'dir.

Alüminyum Levha Fiyatları

Alüminyum levha fiyatları aslında ölçülerine göre farklılık göstermektedir dolayısıyla bir Alüminyum Levha almadan önce onun ölçüsünün belli olması gerekmektedir.

  • 0.5 mm Alüminyum Levha Fiyatları
  • 1 mm Alüminyum Levha Fiyatları
  • 2 mm Alüminyum Levha Fiyatları
  • 3 mm Alüminyum Levha Fiyatları

Gibi çeşitlerde bulunabilen Alüminyum Levha fiyatları kg başına ortalama 1mm yaklaşık 100-150TL arasında değişmekle birlikte ölçüsüne göre de değişmektedir.

Alüminyum Levha ürünleri ile ilgili detaylı yazıyı buradan da okuyabilirsiniz.

Alüminyum Döküm Nasıl Yapılır?

Alüminyum Döküm aslında normal döküm çeşitlerinden sadece bir tanesidir. Normal herhangi bir döküm işleminde olduğu gibi metal önce eritilir. Ondan sonrasında ise çeşitli kalıp çeşitlerinden uygun olunanın kullanılarak (bozulabilir veya sürekli) istenilen ürün elde edilir. Döküm aşamaları sırası ile eritme, kum hazırlama, maça imal, kalıplama, dökme, temizleme, ısıl işlem, taşlama ve kaplama işlemleridir. Alüminyum döküm yöntemleri olarak birkaç yöntemden bahsedebiliriz. Bunları sırası ile vurgulamak istersek,

  • Basınçlı Alüminyum Döküm Yöntemi
  • Düşük Basınçlı Alüminyum Döküm Yöntemi
  • Alüminyum Kum Döküm Yöntemi
  • Cosworth Yöntemi
  • HVS Yöntemi

Alüminyum Ürünler İnsan Sağlığına Zararlı Mı?

Alüminyum elementi gümüşi bir renk tonuna sahiptir. Havaya maruz kaldığı zaman ince bir oksit tabakası nedeniyle bu renk ortaya çıkmaktadır. Alüminyum zehirleyici bir özelliği yoktur. Manyetik değildir ve kıvılcım, ateş çıkmasına sebep olmaz.

Araştırmalar sonucu bir yetişkin 5-15 mg alüminyum tüketmektedir. Bunun sonucunda vücuda alınan alüminyum vücuttan kolaylıkla atılabilmektedir. Dünya sağlık örgütünün paylaştığı raporlar sonucu sağlıklı bir insan günde maksimum 50 mg alüminyumu tüketip sindirebilir. Alüminyum levhalardan yapılan ürünlerde bu miktarın çok altında olduğu için gün içerisinde birkaç kez kullanılan alüminyum ürünlerden yapılan tüketim insan sağlığına bir zararı bulunmamaktadır.

Alüminyum folyolar kullanım şekli olarak direk besinle temas edilerek ısıtılırsa çok fazla oranda besine alüminyum geçişi olacaktır.

Kaynakça : https://www.serialmetal.com/tr/urunler/aluminyum-levha-ve-dokme-rulo/