Yurtdışındaki Start-Up’ların Başarılı Olma Sırları
İş dünyasına hakim olan global düşün global hareket et trendiyle birlikte yurtdışı start-up girişimleri de artıyor. Doğru ülkeye doğru ürünü pazarlayan firmalar kısa zaman da kolayca büyüyebilir.
Yurtdışı sertifika programlarına katılarak gelişimi hızlandırmak da mümkün oluyor. Dünyaya açılırken başarılı olmanın sırlarını keşfederek yolunuzu aydınlatabilirsiniz. Başarılı olan start-uplar neden ve nasıl başarılı oldu öğrenerek ilerleyebilirsiniz.
- Kapsamlı Pazar Analizi Yapmak
Başarılı olan start-uplara bakıldığında en başta kapsamlı pazar analizi yaptıkları görülür. Yurtdışında nerede sizin fikriniz ve hizmetinize ihtiyaç var, pazarda rekabet edeceğiniz kimler var gibi soruların yanıtını bu şekilde alabilirsiniz. Kapsamlı pazar analizi oldukça detaylı bir konudur. Uzmanlık gerektiren bir iştir. Bu konuda faydalanabileceğiniz SEO araçları da bulunuyor.
SimilarWeb - Sektör analizi için detaylı çalışma yapan bir SEO aracıdır.
Google Trends - İnternette hangi ülkelerde hangi bölgelerde en çok hangi kelimelerin arandığını gösteren SEO aracıdır.
Moz - Rakiplerin internet sitelerinin analizini yapar.
BuiltWith - Pazar payındaki kazanç ve kayıpları analiz etme olanağı sunar.
Consumer Barometre - İnsanların günlük hayatta sanal alışveriş yönelimlerini analiz etmenizi sağlar.
- İş Bağlantıları ve Sektörel İlişkiler
Hangi ülkede olursa olsun iş yapacağınız bölgede mutlaka bağlantılarınız olmalı. Yurtdışı sertifika programlarına katılarak yeni bağlantılar edinebilirsiniz. İşinizle ilgili seminer ya da etkinlik gibi alanlarda kendinizi göstermelisiniz. Yapacağınız işle ilgili internet yayınlarını, forumları takip etmelisiniz. Sektörel network açısından güçlü olmak için iletişim olanakları geliştirmelisiniz. İş bağlantıları akraba ya da size yakın olan birileri dışında iş dünyasında yer alan kişilerden olmalı. İşinizle alakalı firmalar, gruplar gibi farklı yapılarla iletişime geçmelisiniz. Bölgede dışa kapalı bir iş iletişim ağı olabilir. Önceden bilerek hareket etmelisiniz.
- Ekonomik ve Kültürel Araştırma
Yurtdışında iş yapmayı düşündüğünüz ülke ve ülke içindeki bölgelere göre ekonomik ve kültürel araştırma yapmalısınız. Start-up ekonomik analizleri yurtdışı sertifika programlarında öğrenebilirsiniz. Ekonomik olarak ülkenin ve girişim yapacağınız bölgenin durumu nedir? Bu bölgede en çok kazandıran işler nelerdir? Gibi soruları sorarak ekonomik araştırma yapabilirsiniz. Girişim yapacağınız ülkenin kültürel kodlarını çözmelisiniz. İş sırasında bağlantılarınızı koparacak kültürel hatalar yapmamalısınız. Kültürel olarak insanları tanıyarak yerel pazarlama olanakları oluşturabilirsiniz.
- Doğru Zamanda Doğru Hamleyi Yapmak
Yurtdışına açılırken doğru zamanı belirlemek de oldukça önemlidir. Tam siz girişim yapacakken girişim yapacağınız ülkede bir ekonomik kriz yaşanabilir. Krizleri fırsata çevirme durumunuz varsa işe girebilirsiniz. Ancak aksi söz konusuysa beklemelisiniz. Doğru zaman ve doğru hamle tüm iş sürecinde dikkat etmeniz gereken bir konudur. Yurtdışı sertifika programlarına katılıp kendi donanımınızı tamamlamadan işe girişmemelisiniz. Siz de işiniz de tam olarak hazır olduğunda girişim yapmalısınız. Örneğin; pazarın büyük oyuncularından birinin piyasadan çekildiği bir dönemi yakalayabilirsiniz.
- En Az Beş Yıllık Mali Plan Yapmak
Parayla ilgili gelişiminizi öngörebilmelisiniz. Yatırım varsa yatırımı ne kadar zamanda amorti edeceğinizi bilmelisiniz. Finansal planınız yoksa asla işe girmemelisiniz. Öngörü ve tahminler gerçek verilere dayanmalı. Yoksa büyük kayıplar yaşayabilirsiniz. Her zaman kenarda olası risklere karşı belli bir miktar paranız olmalı. Finansal plan her şeyden önemlidir. Doğru hesaplar yapılmazsa kazanç sağlamak da mümkün olmaz. Ne kadar zamanda ne kadar kazanabileceğinizi hesaplamalısınız. Riskli durumlara karşı da önlemlerinizi almalısınız. Başarılı start-uplara baktığınız göreceğiniz şey mükemmel bir finansal plandır. En küçük detayına kadar finansal planınızı doğru şekilde yapmadan adım atmamalısınız. Farazi tahminlerle değil, gerçek finansal verilerle plan ve hesaplamalar yapmalısınız.
Yorumlar (0)