Geçmişten Günümüze Windows İşletim Sistemleri
Windows’un ilk çıkış tarihi olan 1985 yılından, bu gün kullandığımız Windows 10 sürümüne kadar arada geçen yıllar ve Windows sürümlerine kısa bir bakış yaparak hep beraber teknolojide mazide gezinelim.
Windows on yıllar boyunca büyük ölçüde değişmesine rağmen, temel özelliklerinin çoğu aynıdır. Örneğin, ekran öğeleriyle etkileşimde bulunmak için bir fare imlecini kullanmaya devam edersiniz ve programlar pencerelerde görüntülenir.
Ancak, Windows evrimleştikçe, üretkenliği artıran pek çok özellik eklendi. Her büyük Windows sürümündeki en önemli özelliklere ve bugün hala nasıl yararlı olduklarına bir göz atalım.
Windows 1.0 (1985)

Windows'un ilk gerçek sürümü çok başarılı değildi, ancak bugün bildiğimiz işletim sisteminin temelini oluşturdu. Temelde MS-DOS'un üstünde bir grafik arabirim olduğundan artık pek çok standart Windows özelliğini içermiyordu.
Ancak, DOS üzerinde bazı büyük gelişmeler yaptı. En önemlilerinden biri, çalışan programlar arasında geçiş yapma yeteneğiydi. DOS üzerinde yeni bir işlem başlatmadan önce mevcut uygulamanızı iptal etmek zorundaydınız.
Windows 1.0 ayrıca kullanılabilir alanlara uyacak şekilde açık pencereleri otomatik olarak yeniden boyutlandırdı. Bu sürüm, pencereleri üst üste getirmenize izin veremedi.
Windows 2.0 (1987)

Windows 2.0, önceki sürümün başlatıldığı çerçeve üzerine kurulmuştur. Kullanıcıların pencereleri üst üste getirmesine ve Windows ile Word ve Excel'i çalıştıran ilk sürüm olmasına izin verirken, Windows 2.0 ile en büyük gelişme, klavye kısayollarının odaklanmasıydı.
Klavyeyi kullanarak gezinmek için yeni yollar eklemek, üretkenlik için büyük bir atılımdı, özellikle de fareyi kullanırken.
Windows 3.0 (1990)

Windows 3.0 sürümü, yeni sisteminin ilk başarılı sürümü oldu. Ve Windows kendine gelmeye başladığında, geleceğini şekillendirecek özellikler ekledi.
Günümüzde hala Windows 3.0'ın en büyük üretkenlik özelliklerinden ikisi Program Yöneticisi ve Dosya Yöneticisidir. Dosya Yöneticisi bugün Dosya Gezgini olarak bildiklerimizin ilkel bir versiyonuydu; Standart iki panelli tasarımı bile içeriyordu. Bunlar yüklü programlarınıza ve dosyalarınıza göz atmayı kolaylaştırdı.
Windows 3.1 (1992)

Windows 3.1, Windows 3.0'a göre bazı önemli geliştirmeler yapmıştır. Windows 95 başlatılana kadar son büyük sürüm oldu. Windows 3.1'deki en büyük geliştirmelerden biri, TrueType yazı tiplerini destekliyordu. Bu, programların yazı tiplerini üçüncü taraf bir programa dayanmadan ölçeklendirmesine izin verdi. Bugün bu, yüzlerce farklı yazı tipini kurmanıza, kaldırmanıza ve kullanmanıza olanak tanıyan güçlü yazı tipi yönetimi sağladı.
Ayrıca, Windows 3.1, işletim sistemi ve program bilgilerini depolayan kayıt defteri tanıtımı ile dikkat çekti.
Windows 95 (1995)

Windows 95, Microsoft’un işletim sistemi için yetenek, kararlılık ve üretkenlikte büyük bir sıçrama yaptığı versiyondur. Bugünün Windows'unun neye benzeyeceğini belirleyen Windows'un ilk versiyonu.
Windows 95'in günümüzde verimliliğimize hala yardımcı olan bazı özelliklerini vurgulayabiliriz, ancak Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü en etkili olanıdır. Bugün olduğu gibi, Windows, kolay erişim için çalışan programlarınızı ekranın alt kısmında tuttu. Ve Başlat Menüsü, programlarınızı, dosyalarınızı ve sistem yardımcı programlarınızı kolay bir göz atma hiyerarşisine göre düzenledi.
Windows 98 (1998)

Bir sonraki Windows sürümü, Windows 95'in başarısı üzerinde daha fazla ayrıntıyla oluşturuldu. Masaüstünde aktif içeriklerin yanı sıra standart haline getirilmiş Geri ve İleri düğmelerini de ekledi, ancak Windows 98'deki en uzun ömürlü üretkenlik aracı Görev Zamanlayıcısı'dır.
Windows 95'te temel bir Görev Zamanlayıcı var iken, paketi ayrı Microsoft Plus'ın bir parçasıydı! Windows 98, Windows'un tam teşekküllü bir parçası olduğunu ilk kez gösterdi. Gelecekte görevleri otomatik olarak yürütme becerisine sahip olmak, sıkıcı görevler için büyük bir zaman tasarrufu. Bugün Görev Zamanlayıcısı ile çok zaman kazanabilirsiniz.
Windows ME (2000)

Genelde kararlılık sorunları nedeniyle en kötü Windows sürümlerinden biri olarak görülse de, Windows ME halen kullanılan bazı standart özellikler getirdi. Sistem Geri Yükleme, Windows ME'nin tanıttığı en önemli yeni özellikti.
Bu özellik, sadece birkaç tıklamayla Windows sisteminize değişiklikleri geri almanıza izin verir. Kayıt Defterindeki ve diğer önemli klasörlerdeki değişiklikleri izler ve yazılımı yüklediğinizde, güncellemeyi uyguladığınızda veya el ile geri yükleme noktaları oluşturur. Bir sürücü güncellemesi bir soruna neden olursa, bu değişiklikleri geri almak için önceki bir noktaya dönebilirsiniz.
Sistem Geri Yükleme, hala çalışma saatlerinden tasarruf etmenizi sağlayan kullanışlı bir sorun giderme aracıdır.
Windows XP (2001)

Şimdi daha modern Windows sürümlerine ulaşıyoruz. Windows XP birçok yeni özellik ekledi, önceki yardımcı programlara yönelik iyileştirmeler de dahil. Bunlar arasında, çıkarılabilir bir aygıtı taktığınızda doğru uygulamayı otomatik olarak açmak için Otomatik Kullan, Windows Gezgini'nde daha fazla özellik, yenilenmiş bir Başlat Menüsü ve daha fazlası yer alır.
Yine de en verimli üretkenlik özelliği ödülü, Hızlı Kullanıcı Değiştirme'ye gider. Başka bir kullanıcının bilgisayara oturum açmasına ve geçerli kullanıcının oturumunu kapatmak ve kaybetmek zorunda kalmadan hesabını kullanmasına izin verir. Bir bilgisayarı paylaşan birden fazla kişiyle, bu büyük bir kolaylık.
Bu, diğerleri gibi bir özellik olarak fark edilmez, ancak bugün hala bu her bireyin aynı bilgisayarda farklı bir oturum açmasını sağlıyor.
Windows Vista (2007)

Sorunlarla boğuşan başka bir Windows sürümü Vista, Windows’ın büyüyen repertuarına kullanışlı özellikler ekledi.
Vista'nın yeni özelliklerden biri Anında Arama özelliğiydi. Önceki sürümlerde de (XP gibi) arama işlevselliği vardı ancak, yavaş, mantıksız ve sınırlıydı.
Windows Vista'daki yenilenen arama, siz yazarken sonuçları çeken bir arama işleviyle değiştirdi. Ve sadece dosyalar ile sınırlı kalmadı; programları, Denetim Masası girişlerini ve daha fazlasını açabilirdi.
Windows 7 (2009)

Windows 7, Vista'nın sahip olduğu pek çok konuyu ele aldı ve bugüne kadarki en popüler Windows sürümlerinden biri oldu. Nispeten artımlı bir yükseltme olsa da, yine de kullanılabilecek çok sayıda yeni araç sundu.
Bugün hala mevcut olan en iyi özelliklerden biri Windows Gezgini'nde kütüphaneler özelliğidir. Bu, benzer klasörleri bir arada gruplandırmanıza ve birlikte içeriğine göz atmanıza olanak tanır. Bilgisayarınızda birkaç farklı yerde fotoğraf tutuyorsanız harika bir çözümdür.
Windows 8 (2012)

Windows 8, Windows 95'ten bu yana Windows arayüzündeki en büyük değişikliği temsil etti. Tam ekran Başlat Menüsü ve dokunmatik kontrollere önem veriyordu, ancak birçok kullanıcının kafası karıştı. Ama bu kötü olduğu anlamına gelmez.
Dokunmatik ekranlı bilgisayarlara sahip olan kullanıcılar için Windows 8 aslında PC'nizle etkileşimde bulunmanın birçok yeni yolunu tanıttı.
Ancak dokunmatik ekran kullanmıyor olsanız bile Yenilenen Görev Yöneticisi'nin sunduğu verimliliği takdir edebilirsiniz. Bu, eski sürümden daha fazla bilgi ve hatta önyükleme sırasında çalışan uygulamaları devre dışı bırakmak için Başlangıç sekmesindeki daha fazla bilgi sağlar.
Windows 8.1, 2013 yılında piyasaya sürüldü, aslında Windows 8 ile gelen çeşitli sıkıntıları gideren bir hizmet paketiydi. Burada bahsetmeye değer herhangi bir önemli verimlilik özelliği eklenmedi.
Windows 10 (2015)
Son olarak, en son Windows sürümüne geliyoruz. Windows 10, Windows 7 için uygun bir halef gibi görünüyor ve ayrıca Microsoft'un sürekli özellik güncellemelerini alan ilk sürümüdür.
Windows 10, oyun ve kullanıcı arayüzünde büyük adımlar atmış olsa da, Cortana kesinlikle en büyük yeni üretkenlik özelliğidir. Bu sanal asistan, sadece sesinizle hatırlatıcılar oluşturabilir, ayarları değiştirebilir, bilgi arayabilir ve çok daha fazlasını yapabilir. Ekstra pahalı bir yazılım gerektirmez ve Windows 10 geliştikçe Cortana düzenli olarak geliştirilir.
Geçmişe göz atmak ve tarihin bizi nereye getirdiğini görmek eğlencelidir. Windows'un her versiyonu farklı bir başarı seviyesine sahip olsa da, her iterasyondan bir şey günümüze kadar hayatta kalmıştır.
Yorumlar