Voxeljet Eklemeli İmalat Teknolojisiyle Metal Parça Üretiminde Kurallar Değişiyor!

Üretim endüstrisinde profil ve ham malzeme kullanımlarının dışında kalan karmaşık metal parçaların üretimi döküm yöntemiyle gerçekleştiriliyor. Döküm yönteminin temellerine baktığımızda da insanlığın ilk çağlarından bu yana gelmiş uzun soluklu bir endüstri görüyoruz. Bu yöntemde hassas döküm ve kuma döküm tekniklerinin yaygın kullanıldığını biliyoruz. Bugün ağır endüstrilerde ve savunma sanayinde üretilen parçaların birçoğu bu tekniklerden biriyle elde ediliyor.

Döküm teknikleriyle üretim yapan firmalar günümüz koşullarında az adetli ve butik çıktılar verebilmek için hızlanmak zorundalar. Aynı zamanda kalite seviyelerini de çok daha üste çıkarmalılar. Bu avantajları elde etmek için Endüstri 4.0 başlıklarını mevcut tekniklerine entegre etmeliler ve süreçleri baştan tanımlamalılar. Bu alanda birinci günden itibaren döküm endüstrisini hızlandıracak ve çıktı seviyesini yükseltecek Eklemeli İmalat Teknolojilerine mutlak bir adaptasyon gerekmektedir.

Eklemeli İmalat Teknolojileri sayesinde döküm endüstrisinde kalıp kullanılmadan günler içinde metal parça üretmek mümkün olacaktır. Bu avantaj sayesinde gerek savunma gerekse makine endüstrisinde mühendislik çalışmaları gelişecek ve parça temin/tedarik süreçleri çok ciddi derecede iyileşecektir.

Voxeljet, eklemeli İmalat teknolojisi döküm endüstrisinin taleplerine cevap verebilecek seri üretim sistemlerine en yakın yöntemdir. Voxeljet 3D Yazıcıları 4 metreye varan üretim haznesiyle ve Alman mühendisliğiyle 7/24 çalışabilen sistemlerdir. Voxeljet, hassas döküm tekniğiyle 2 metre boyutlarındaki mum modelleri ve kuma döküm tekniğinde de 4 metre boyutlarındaki kum kalıp ve maçaların saatler içinde üretilebileceği bir 3D Yazıcı teknolojisidir.

Çok adetli parça üretimlerinde konvansiyonel döküm teknikleri basit geometriye sahip modellerde halen avantajlı üretim yöntemi olarak devam edebilir. Fakat düşük ve orta adetli parçalarda, özellikle parça karmaşıklığının arttığı durumlarda Voxeljet Eklemeli İmalat yöntemi çok daha avantajlı durumdadır.

Voxeljet Eklemeli İmalat sistemleri püskürtmeli bağlayıcı (binder jetting) prensibine dayalı olarak üretim gerçekleştirir. Üretilecek maça için x düzleminde hareket eden bir recoater yardımıyla katmanlar halinde kum tanecikleri üretim tablasına serilir. Ardından x-y düzleminde hareket eden baskı kafası (print head) serilmiş kumlara reçine (furan-fenol) püskürterek kumları birbirine bağlar. Kenarda kalan bağlanmamış kumlar da destek görevi görür. Tüm katmandaki kumlar baskı kafasından püskürtülen furan/fenol reçineyle bağlandıktan sonra üretim tablası z yönünde bir kademe aşağıya iner. Bu işlem asansörü andırır, tabla ortalama 300 mikron katman kalınlığında -z yönünde hareket eder ve üstüne yeni kum serilir. Ardından tekrar baskı kafası ilgili alandaki kumları bağlar ve bu operasyon üretim boyunca kademeli olarak devam eder. Üretim sonrası kum dolu bir üretim tablasından üretilen maça/kalıplar alınır ve etrafı temizlenerek döküm ocağında kullanılacak formu alır. Sonrasında bu kalıbın içine eriyik metal dökülerek istenen parça elde edilmiş olur.

Konvansiyonel döküm süreçlerinde 6-9 ay üretim süresine ihtiyaç duyulan parçalar Voxeljet 3D Yazıcı teknolojisinin yardımıyla 2-4 gün içinde hayata geçirilebilir. Bu durum halihazırda talep edilen hızlı ve kişiye özel üretim pazarının en önemli cevaplarından birini oluşturur ve talep eden endüstriyi yaptığı işte ayrıştırıcı olacak şekilde bir rekabetçi güç kazandırır.

0
0
0
0
0
0
Yazıyı emoji ile değerlendir..

Yorumlar (0)

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
Yorum Yaz

Spam kodu: captcha

Kapatmak için ESC tuşuna basın