Sağlıklı Beslenen Çocuklar Yetiştirmenin Yolları
Sağlıklı beslenme, çocuklarınıza öğretebileceğiniz önemli bir konudur. Belirlediğiniz bir yöntemle, çocuklarınızın yiyecek seçimlerini akıllıca yapmalarına ve yiyecekle olumlu bir ilişki geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz. Louisiana Eyalet Üniversitesi’ndeki çocuk obezite önleme laboratuvarı direktörü Melinda Sothern, çocuklara sağlıklı yiyecekler yemelerini sağlamak için ”En İyi 10” ipucunu paylaşıyor.
1. Yiyecekleri Kısıtlamayın
Yiyecekleri asla kısıtlamayın. Bu, büyüme ve gelişme üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve ayrıca bir çocuğun hayatının ilerleyen dönemlerinde anoreksi veya bulimia gibi bir yeme bozukluğu geliştirme riskini artırabilir. Bunun yerine, işlenmiş ve abur cubur yemekten kaçınırken meyveler, sebzeler ve tam tahıllar gibi çok çeşitli sağlıklı yiyecekleri öne çıkarın.
2. Sağlıklı Yiyecekleri Elinizin Altında Tutun
Çocuklar mevcut olanı yeme eğilimindedir ve sadece evde ne tutarsanız onu yiyebilirler. Tezgahta elma veya muz gibi bir kase meyve bulundurun ve atıştırırken biraz meyve yiyin. Sothern, "Eylemleriniz onlara söyleyeceğiniz her şeyden daha yüksek sesle seslenir" diyor.
3. Yiyecekleri "İyi" veya "Kötü" olarak Etiketlemeyin
Yiyecekleri "iyi" veya "kötü" olarak etiketlemeyin, bunun yerine onları çocuğunuzun sevdiği şeylerle ilişkilendirmeye çalışın. Meyve ve sebzelerdeki antioksidanların saçlarını parlak ve cildini temiz tutacağını bildiklerinden emin olun. Hindi göğsündeki gibi yağsız proteinin veya süt ürünlerindeki ve süt ürünü olmayan sütteki kalsiyumun futbol maçlarında güçlü kalmalarına yardımcı olacağını bilmelerini sağlayın. Okula odaklanabilmeleri için onları sağlıklı bir kahvaltı yapmaya teşvik edin.
4. Sağlıklı Seçimleri Övün
Çocuklarınıza, sağlıklı yiyecek seçimleri yaptıklarında onlarla gurur duyduğunuzu her zaman söyleyin. Onları övün ve meyve, sebze ve tam tahılları tercih ettiklerinde akıllıca bir seçim yaptıklarını bilmelerini sağlayın.
5. Sağlıksız Seçimler Görmezden Gelin
Sağlıklı seçimleri övseniz bile, çocuklar bazen sağlıksız yiyecekleri seçeceklerdir. En iyi strateji, onu görmezden gelmektir. Bunun yerine, can attıkları yiyeceklerin sağlıklı versiyonlarını tercih edin. Patates kızartması yerine fırında bir miktar yağa atılmış patates çubuklarını kavurmayı deneyin. Biraz bitter çikolataya batırılmış taze çilekler tatlı bir isteği tatmin edebilir ve kurutulmuş meyveler, elinizin altında tutmak için harika ve kullanışlı atıştırmalıklardır.
6. Yiyecekleri Asla Ödül Olarak Kullanma
Yiyecekleri asla ödül olarak kullanmayın. Yiyecek bir ödül olarak kullanıldığında, yaşamın ilerleyen dönemlerinde kilo sorunları ve yiyeceklerle ilgili sorunlar yaratabilir. Bunun yerine çocuklarınıza yiyecek olmayan ödüller verin. En iyi tür, park gitme, bisiklete binme veya yakalama oyunu gibi eğlenceli fiziksel aktiviteleri içerir.
7. Akşam Yemeklerine Ailece Oturun
Akşam yemeklerine ailecek oturmak, bir aile olarak bağ kurmanın ve çocuklarınızın sağlıklı akşam yemekleri yemesini sağlamanın harika bir yoludur. Araştırmalar, aileleriyle akşam yemeği yiyen çocukların daha besleyici yiyecekler yediklerini ve ergenlik çağında başlarının belaya girme olasılığının düşük olduğunu göstermiştir. Aile olarak birlikte yemek yemiyorsanız, haftada sadece bir akşam ile başlayın ve bu akşamdan sonra devam edin.
8. Mutfakta Tabaklar Hazırlayın
Tabakları masada değil mutfakta hazırlayın. Bu şekilde, herkesin tabağında sağlıklı porsiyonlar olduğundan emin olabilirsiniz ve bu, çocukların doğru porsiyon boyutlarını öğrenmelerine yardımcı olur. Kilo verme çabalarınızda da yardımcı olduğunu görebilirsiniz!
9. Çocuklara Biraz Kontrol Verin
Çocuklarınızın yedikleri yiyecekler üzerinde biraz kontrol sahibi olmasına ve ne servis edileceğine dair karar verme sürecine katılmasına izin verin. Çocuklarınızdan tabaklarındaki tüm yiyeceklerden sadece üç lokma almalarını isteyerek başlayın ve okulda olduğu gibi onları 1'den 5'e derecelendirmelerini isteyin. Sebze gibi sağlıklı bir yiyecek yüksek not alırsa, o öğeyi daha sık servis edin.
10. Çocuk Doktorunuza Danışın
İster kilo vermek, ister kilo almak olsun, ister çocuğunuzun yemeye alıştığı gıdalarda önemli bir değişiklik olsun, diyete başlamadan önce çocuk doktoruna danışın. Çocuğunuza kendi başınıza aşırı kilolu veya zayıf olarak teşhis koymayın, her zaman bir doktor tavsiyesi alın.
Sık Sorulan Sorular
Anormal vücut ağırlığı ile tanımlanan ve hayati tehlikeye sahip bir yeme bozukluğu olan anoreksiya nervoza, psikolojik bir hastalıktır. İnce kalmak konusunda aşırı takıntıya sahip olan kişilerde görülen hastalığa sahip olan kişiler normal kilolarının çok altındadır.
kaynak: medicalpark.com.tr
Bulimia nervoza veya kısaca bulimiya bir yeme bozukluğudur. Bulimik atak sırasında normal insanlardan fazla yerler. Bu yeme işlemini genellikle yalnız kaldıklarında çok hızlı bir şekilde gerçekleştirmeye çalışırlar.
kaynak: wikipedia
Yorumlar