İnternette erişimin ve güvenliğin kısa yolu: VPN
İnternetin hayatımızın hemen hemen her alanına girdiği şu günlerde; resmi kurumlarla ilgili iş ve işlemlerimizin yanı sıra özel kuruluşların da sanal alemi daha aktif kullanmaya başlamasıyla neredeyse tüm işlerimizi web ortamında yapabiliyoruz.
İnternetten alışveriş sıradanlaştığı gibi; iş ve çalışan arama, banka işlemleri, fatura, vergi ve aidat ödemeleri, haber takibi, sınav ve burs başvuruları ve daha birçok işlem de rutin olarak internet üzerinden yapılabilmekte. İşte tam da bu noktada internetle ilgili hepimizin çözüm bulmak ve emin olmak istediği iki konu var: Bağlanabilirlik yani erişim ve güvenlik.
Erişim sağlayamayacağımız bir bağlantı için güvenlik endişesi duymayacağımız için öncelikle bağlanabilirlik konusunu ele alalım. Bağlanabilirlik sorunu özellikle sansür uygulanan ülkelerde veya erişim yasağı konulan siteler için keyif kaçırıcı oluyor.
Hatırlayacağınız üzere ülkemizde de aralarında youtube, twitter ve wikipedia gibi çok popüler sitelerin bulunduğu birçok siteye farklı nedenlerle sansür uygulanmış ve erişim engellenmişti. Halen bazı siteler için bu yasaklamalar devam etmekte.
İşte böyle bir durumda bir gün önce rahatlıkla erişebildiğiniz bir siteye bir gün sonra erişememeniz, planlarınızı engelleyebiliyor veya çalışmalarınızı kısıtlayabiliyor. Bu gibi durumlarla karşılaşmak istemiyor veya karşılaştığınızda bu sorunu nasıl aşacağınızı merak ediyorsanız lütfen yazımızı okumaya devam edin.
Kesintisiz erişimin yolu VPN Uygulamalarından geçiyor
Şimdi sizlere erişim engellerine takılmanızı engelleyecek ve özellikle ortak ağlarda güvenlik seviyenizi artıracak VPN uygulamalarından bahsedeceğiz. Bu uygulamayı ilk defa duyuyor olabilirsiniz, ancak mantığına çok da uzak sayılmazsınız.
Hatırlarsanız, 2007 yılında youtube'a erişim engellendiğinde ktunnel isimli web sitesi üzerinden youtube açılabiliyordu. Bu site her ne kadar youtube'u birebir sunamasa da erişmek istediğiniz videoya adeta bir tünel açıyor ve ona buradan ulaşabiliyordunuz.
İşte VPN uygulaması da basit mantık olarak bu şekilde çalışıyor ve sizi ulaşmak istediğiniz web sitesine yönlendirirken yasal denetleyicilere uğratmadan yani onların yasaklamalarına takılmadan, doğrudan girmek istediğiniz siteye aktarıyor. Bu uygulamanın twitter gibi sosyal medya hesapları ile wikipedia tarzındaki internet ansiklopedilerine erişebilmenin yanında, bulunduğunuz ülkede erişime açılmamış dizileri izleyebilmeniz açısından da size kolaylık sağladığını belirtmekte fayda var.
Örneğin, Murdoch Mysteries adında, eski zamanlarda geçen bir polisiye dizi Kanada'da yayına sunulmuş ve bu dizi henüz Almanya'da erişime açık değil. İnternetten indirebileceğiniz bir VPN uygulaması ile internete Kanada üzerinden bağlanarak bu diziyi Almanya'da izlenime sunulmasını beklemeden izleyebilirsiniz.
Herkes Sanal Alemde Güvende Kalmak ister
VPN nedir ne işe yarar sorularına daha tatmin edici cevaplar edinmek isteyenler için konuyu biraz daha açalım. Virtual Private Network kelimelerinin ilk harflerinden oluşan bu uygulamanın Türkçe karşılığı Sanal Özel Ağ. Aslında adı üstünde olan ve internette kişiye özel bir ortam oluşturan, daha doğrusu kişinin internetteki bağlantı yollarını güvenli hale getiren bir sanal teknoloji.
Özellikle alışveriş merkezleri, kafeler ve toplu taşıma araçları gibi toplumsal yaşam alanlarında ortak kullanıma sunulan wifi bağlantılarında veri güvenliğini sağlamak isteyenlerin kişisel bilgilerinin o ortamda bulunan herkese açık olmasını engellemek adına yapabileceği en iyi şey bir VPN uygulaması kullanması olsa gerek.
VPN uygulamalarına internet üzerinden ulaşabilmeniz oldukça kolay. Ücretsiz olanları bulunsa da internet hızından ödün vermek istemeyenler için tavsiyemiz ücretli uygulamaları kullanmaları. Bilgisayarınıza veya telefonunuza indirin.
Erişim ve güvenlikle ilgili kafanızdaki birçok soru işaretini rafa kaldırın. Evet, doğru okudunuz, VPN uygulamaları mobil uygulama olarak da kullanılabilmekte ve bu hizmeti sunan şirketler internet güvenliği konusunda müşterilerine çok geniş imkanlar sunmaktadır.
Özellikle uçtan uca şifreleme yöntemiyle kullanıcıların verilerini ve kişisel bilgilerini yalnızca kendilerinin görebilmesini sağlaması bu uygulamaların en önemli avantajlarından bir tanesi. Ayrıca interneti kullanırken bilgisayar bilgileriniz, kullanım süreniz, eriştiğiniz bilgiler, açtığınız sayfalar ve tıkladığınız linkler gibi birçok veri servis sağlayıcılar tarafından kaydedilmektedir.
İşte VPN uygulamaları, girdiğiniz sitelerde kaydedilmesi muhtemel bu bilgilerin elde edilmesini engelleyecek şekilde çalışmaktadır. Adeta bu bilgilere erişebilen servis sağlayıcılardan ve bilgilerinize dışarıdan erişmek isteyenlerden sizi soyutlar, hatta sizin bir tünel içerisinde aynı ortamda hiçbir etkiye maruz kalmadan istediğiniz tüm verilere erişmenizi sağlar. Bunu da VPN bağlantısı kurarak yapar.
Peki VPN bağlantısı nedir? En kısa tanımıyla VPN bağlantısı, VPN uygulamalarının yasal prosedürler ile karşılaşmadan sizi ulaşmak istediğiniz siteye erişiminizi temin edecek sanal özel ağı işletmesidir.
VPN'nin farklı yönleri
Burada VPN kullanımının birkaç farklı yönüne daha dikkat çekmek istiyoruz. İlk olarak, google üzerinden yapılan aramaların coğrafi konuma göre farklı sonuçlar vermesine değinmek istiyoruz.
Aynı konuyu İngiltere'den aradığınızda size sunulan sayfalar ile Türkiye'den araştırdığınızda karşılaştığınız siteler genellikle birbiri ile örtüşmeyebiliyor. İşte bu gibi durumlarda aynı konuya, google üzerinden hangi sayfaların daha popüler olarak sunulduğunu öğrenmek istediğinizde veya belli konularda daha detaylı araştırmalar yapmak istediğinizde, VPN uygulamaları sayesinde, bulunduğunuz yerden değil de başka ülkelerden arama yapıyor gibi o ülkelerde görüntülenen sayfalara erişebilirsiniz.
İkinci olarak belirteceğimiz konu da coğrafi konumla bağlantılı. Ancak sıkı durun, bu konu daha fazla ilginizi çekecek, belki yok artık dedirtecek ve belki de sizi kızdıracak. Online satış siteleri, fiyatlarını belirlerken farklı ülkeler için farklı fiyatlar belirleyebiliyor. Belki ilk okuduğunuzda bunda ne var, gayet normal bir şey diyorsunuzdur.
Peki, olayı size biraz daha açıklayalım ve daha anlaşılabilir bir örnek verelim. Yaz tatilini Temmuz ayında belli günler arasında Antalya'da falanca otelde geçirmek istiyorsunuz ve rezervasyon yaptırmak için otelin resmi internet sitesine veya tüm otelleri görüntüleyebileceğiniz Trivago veya Etstur gibi bir siteye giriyorsunuz. Onlar size isteklerinize, şartlarınıza uygun bir fiyat veriyorlar.
Diyelim ki bu işlemi Türkiye'de iken yaptınız ve size 4 bin lira gibi bir fiyat verildi. Şimdi gelelim bu işin alengirli tarafına. Örneğimiz ile aynı şartlarda bir rezervasyonu yurtdışında bir ülkeden mesela Almanya'dan yapsaydınız fiyat 3 bin lira gibi bir rakam çıkacaktı.
Buyurun size VPN nedir sorusunun bir başka cevabı: Aynı tatili farklı bir ülkeden bağlanmış gibi görünerek bin lira daha uygun bir fiyata alabilmektir. Tanım olarak espri içeriyor olsa da unutmayın ki burada bahsedilenler gerçekte yaşanmış şeyler.
Windows, VPN konusunda yol göstericilik yapıyor
Son olarak VPN ekleme konusuna da değinmek isteriz. Bir de VPN ekleme mi çıktı başımıza demeyin, bu işlem Windows 10 ve üzeri kullanıcılar ile Android 9 ve üzeri kullanıcılar için VPN uygulamalarının kurulması konusunda önemli kolaylıklar sağlıyor.
Bu yöntemle bilgisayarınızdan veya telefonunuzdan erişebileceğiniz Windows yardım panelinde, VPN bağlantısının nasıl yapılacağı konusunda gerekli tüm yönlendirmeler yapılıyor.
Genel olarak VPN uygulaması nedir sorusunu cevaplamaya çalıştığımız bu yazıda VPN'nin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve ne gibi faydaları olduğunu anlatmaya çalıştık. Umarım VPN hakkında gerekli bilgilendirmeyi yapabilmişizdir.
Yorumlar (0)