Ogznet.com
Image by neo tam from Pixabay

Android telefonlarda kötü amaçlı yazılımlar ve virüsler nasıl temizlenir?

Bir zamanlar çok hızlı olan Android akıllı telefonunuz veya tabletiniz artık daha yavaş mı çalışıyor? Büyük olasılıkla, Google’ın kötü amaçlı yazılımdan koruma güvenlik bariyerinden geçen virüslü bir uygulamayı indirmiş olabilirsiniz. Android virüsü temizlenmezse, cihazınızdaki verileriniz çalınabilir ve güvenliğiniz için gerçek bir tehdit oluşturabilir. Android cihazınızdaki kötü amaçlı yazılımları bulmak ve virüsleri temizlemek için aşağıdaki adımları izleyin.

1. Adım: Virüsün Kaynağını Bulana Kadar Telefonu Kapatın

Telefonunuza kötü amaçlı yazılım bulşatığından eminseniz güç düğmesini basılı tutun ve telefonu tamamen kapatın. Kötü amaçlı yazılımın temizlenmesini sağlamaz, ancak sorunun daha da kötüye gitmesini engelleyebilir ve arka plandaki veri erişimini durdurabilir.

Kapatmak aynı zamanda düşünmek ve araştırmak için zaman verir. Cihazınıza kötü amaçlı yazılım bulaştıran virüslü uygulamayı ve ayrıca sizin izniniz olmadan başka hangi yazılım türlerini indirmiş olabileceğini biliyor musunuz? Virüs bulaştırması muhtemel uygulamayı bilmiyorsanız bu adım işe yaramayacaktır.

Virüs bulaştırması muhtemel uygulamayı bilmiyorsanız, telefonunuzu tekrar açıp beşinci adıma geçmek gerekebilir. Kötü amaçlı yazılımdan koruma uygulamaları, sorunlara neyin neden olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir ve hatta virüslü yazılımı sizin için kaldırabilir. Ancak, bu da bazı riskler içerir. Bunun için telefonun internete erişimi gerekecektir.

2. Adım: Telefonda Güvenli Moda Geçin

Sorunlu uygulamayı etkisiz hale getirmek için cihazınızı tekrar açıp güvenli moda geçin. Bu, virüslü uygulamanın yapabileceği zararı sınırlamaya yardımcı olur.

Çoğu Android cihazda, cihaz açıkken güç düğmesine birkaç saniye basılı tutarak Güç menüsünün açılmasını sağlayabilirsiniz. Sonra Kapat öğesine dokunup basılı tutarak güvenli moda geçme diyalog penceresinin açılmasını sağlayabilirsiniz. Onay verip telefonunuzun yeniden başlatılmasını bekleyin. Güvenli mod için bir giriş bulamıyorsanız, cihazınızın herhangi bir ağla olan bağlantısını kesmek için bunun yerine uçak modunu etkinleştirin.

Telefonda Güvenli Moda Geçin

3. Adım: Ayarlar'a Gidin ve Uygulamayı Bulup Kaldırın

Android cihazınızdaki Ayarlar'a gidin. Ayarlar'da, Uygulama ve bildirimler adlı bölümü görene kadar kaydırın ve girin. Tüm uygulamaları göster seçeneğine dokunup, virüslü uygulamayı bulana kadar kaydırın.

Uygulamayı seçin ve bu, Kaldır, Durmaya Zorla gibi seçeneklerin olduğu menüyü açar. Buradan virüslü uygulamayı silebilirsiniz.

Android uygulama kaldırma

4. Adım: Virüslü Uygulamayı ve Şüpheli Diğer Her Şeyi Silme

Uygulamayı kaldır işlemini yaptığınızda, Android cihazınız söz konusu uygulamayı kaldırmalıdır. Ayrıca uygulama listenizi gözden geçirmek ve diğer şüpheli indirmeleri kaldırmak da iyi bir fikirdir. Uygulama listesindeki şüpheli veya tanımadığınız tüm uygulamaları kaldırabilirsiniz.

Not: Bazı durumlarda uygulamayı kaldıramazsınız. Bu tip uygulamalarda kaldır seçeneği olmaz. Sadece devre dışı kaldır seçeneği görürsünüz. Bazı akıllı malware veya ransomware yazılımları yönetici ayarlarınıza girerek kendine özel koruma sağlayabilir. Neyse ki, genellikle düzeltmek kolaydır. Telefonun Ayarlar menüsüne geri dönün ve Güvenlik & Kilit Ekranı (veya benzer bir ilgili bölüm) bölümüne gidin. Güvenlik menüsünde, Telefon (Aygıt) Yöneticileri veya Cihaz yönetimi uygulamaları yazan bir bölüm arayın. Bu menüye girdiğinizde şüpheli uygulamanın etkin seçeneğini kapatın. Böylece artık kaldırılımayan uygulamayı kolayca kaldırabilirsiniz.

Android aygıt yöneticisi uygulamaları

5. Adım: Virüs ve Kötü Amaçlı Yazılımlara Karşı Antivirüs Uygulaması Yükleyin

Savunmasız bir Android cihaz için antivirüs koruması gerekmektedir. Telefonunuzu korumaya, virüs taramaya ve önemsiz dosyalardan ve olası virüs bulaşmış yazılımlardan kurtulmanıza yardımcı olacak bir dizi güvenlik uygulaması vardır. Sorunlu uygulamayı manuel olarak silmeyi tamamladığınızda, gelecekteki sorunların üstesinden gelmenize yardımcı olacak bir güvenlik programı indirin. Bu alanda birçok seçenek vardır: Google Play Store'daki Avast Antivirus veya AVG Antivirus gibi ücretsiz uygulamaları ya da Bitdefender veya Eset gibi ücretli antivirüs uygulamalarını deneyin.

Ayrıca virüslerden korunmak için Android cihazınızı sürekli güncel tutmak da iyi bir fikirdir. Güncellemeyi unutmak, Android telefonlarını saldırıya açık bırakabilecek önemli faktörlerden biridir.

Bu yazıda çalışmayan/kırık link varsa, buraya tıklayarak bize bildirebilirsiniz!

Yorumlar

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
Yorum Yaz