Backlink Nedir? SEO için Önemi ve Türleri Nelerdir?

Backlink, bir web sitesinin diğer bir web sitesinden aldığı link anlamına gelmektedir ve SEO’nun temel uygulamalarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Backlink almış bir site arama motorları tarafından daha değerli ve güvenilir şekilde algılanmaktadır. Bu da sitenin daha üst sıralara yerleşmesini sağlar ve organik trafiğini arttırır. Bu nedenle arama motoru sıralamasında yükselmek isteyen sitelerin mutlaka kaliteli backlinkler elde etmesi gerekir.

Backlinkler alınırken mutlaka kaliteli olup olmadığına bakılmalıdır. Çünkü alınan linke göre arama motoru siteye bir değer biçmektedir. Spam siteler, düşük kaliteli siteler sitenin sıralamasını aksine kötü yönde etkileyecektir. Değersiz ve güven vermeyen bir sitenin backlink alınan siteyi alıntılaması arama motoru tarafından bu sitenin de güvensiz ve değersiz olduğunu algılamasına yol açar. Bu nedenle mutlaka kaliteli sitelerden gelen doğru backlink alma stratejileri ile hareket edilmelidir. Aynı şekilde kendi sitesinden backlink vermek isteyen kişiler de verilecek sitenin güvenilir ve kaliteli olmasına dikkat etmelidir.

Dijital pazarlamada da önemli bir yere sahip olan backlink, bir sitenin güvenilirliğini ve otoritesini arttırdığı için e-ticaret dünyasında da etkili şekilde kullanılır. Organik trafik artışı ve arama motorlarında yükselme ile markanın dijital pazarlamadaki rekabet gücünü arttıran backlink çalışması potansiyel müşterileri arttırma konusunda oldukça başarılı sonuçlar elde etmeyi sağlar.

Backlink Türleri

Backlink kendi içinde farklı türlere ayrılmaktadır. Bunlar;

  • Dış backlink (inbound link)
  • İç backlink (internal link)
  • Nofollow backlink
  • Dofollow backlink şeklinde adlandırılır.

Dış Backlink (Inbound Link)

Inbound link olarak da ifade edilen Dış Backlink çalışması siteye başka sitelerden gelen bağlantılar anlamına gelir. Başka bir deyişle farklı bir web sitede bulunan bir içeriğin içerisinde SEO çalışması yapılan sitenin linkinin yer alması dış backlinktir. Kaliteli bir sitenin başka bir siteyi bu şekilde ziyaretçilerine önermesi arama motorları tarafından önerilen sitenin de değerli olduğu algısını oluşturduğundan önemli bir çalışmadır.

İç Backlink (Internal Link)

Internal link olarak da adlandırılan İç Backlink, bir web sitenin içeriklerinin birbirlerini önermesi olarak açıklanabilir. İç linkleme de denilen bu işlemde bir içeriğin içerisine konu ile alakalı benzer başka bir içeriğin linki yerleştirilerek ziyaretçiye buradan da faydalanabileceği gösterilir. Bu öneri sayesinde ziyaretçi ihtiyacı olan bilgilere daha kolay ulaşır ve sitede daha uzun süre zaman geçirir. Hemen çıkma oranını düşüren bu uygulama arama motorları tarafından olumlu karşılanır.

Nofollow Backlink

Nofollow backlink etiketleme yapılarak bir siteden başka bir siteye verilen backlinkin arama motorları tarafından göz ardı edilmesini sağlama işlemidir. Nofollow etiketi adı verilen bu etiket sayesinde arama motoru botları bağlantının hedef site için bir SEO değerinin olmadığını ifade etme amacı güder. Sponsorlu içerikler, sosyal medya paylaşımları, kullanıcı yorumları gibi doğrudan sitenin sıralamasına etki etmeyen, ancak organik trafik açısından faydalı olan backlinklerdir.

Dofollow Backlink

Dofollow backlink ise Nofollow’un tam tersi olarak arama motorlarının dikkate almasının istendiği linklerdir. SEO değeri olan bu linkler sitenin otoritesini ve güvenilirliğini arttırır. Kaliteli, güvenilir ve otoriter başka sitelerden gelen bu linkler sayesinde hedef site hem arama motorlarında yükselir hem de organik trafik elde eder.

Birbirine sıklıkla karıştırılan iki kavram olan Nofollow ve Dofollow ifadeleri taşıdıkları SEO değeri üzerinden birbirinden farklılaşırlar. Arama motorları Dofollow linkleri izlerken Nofollow linkleri görmezden gelir. Organik trafik açısından her ikisi de faydalı olurken site sıralaması açısından Dofollow faydalı, Nofollow ise etkisizdir.

Backlinkin SEO Üzerindeki Etkisi

Backlinkler SEO üzerinde oldukça etkili olan çalışmalardır ve özenle ele alınması gerekir. Backlink alınan site ne kadar kaliteli olursa etkisi de o kadar olumlu olacaktır. Öte yandan arama motorları tarafından değersiz, güvensiz ve kötü izlenim bırakan sitelerden gelen backlinkler siteyi aşağı çekecektir. Bu nedenle mutlaka deneyimli bir SEO uzmanı tarafından backlink çalışması yapılmalıdır.

Bir web siteye otorite ve güvenilirlik kazandıran backlinkler arama motorlarının gözünde sitenin daha itibarlı hale gelmesini sağlar. Akademik makalelere benzer şekilde düşünürsek kaliteli bir içeriğin mutlaka başka kaliteli ve otoriter kaynaklardan toplanılan bilgileri kullandığını görürüz. Bunun gibi arama motoru botları da otoriter bir sitenin başka bir siteden bahsetmesi veya bağlantı eklemesini diğerinin de kaliteli içeriklere sahip olması şeklinde yorumlayacaktır. Bu da hem sıralamada yükselmeyi hem de organik trafik artışını doğrudan etkileyecektir.

Kaliteli Backlink Oluşturmanın Önemi

Backlink çalışması yapmak demek mümkün olduğunca çok siteden link satın almak demek değildir. Az sayıda ama yüksek kaliteli sitelerden alınan backlinkler binlerce düşük kalitedeki backlinkten çok daha etkili ve başarılı sonuçlar elde etmeyi sağlayacaktır. Kalite vs. miktar açısından değerlendirildiğinde backlink alırken arzu edilen başarının sağlanabilmesi için niceliğe değil niteliğe bakılmalıdır.

Güvenilir ve otoriter kaynaklardan alınan backlinkler SEO çalışmalarında başarı elde etmeyi sağlayacaktır. Bunun nedeni arama motorlarının backlinkleri daha doğal ve güvenilir algılayacak olmasıdır. Öte yandan düşük kaliteli veya spam sitelerden gelen backlinkler siteye zarar verebilir. Kötü bir sitenin yaptığı referans hedef sitenin de tıpkı onun gibi kalitesiz ve kötü olduğu algısını doğurabilir. Bu nedenle miktar ve kalitenin yanı sıra backlink alınan yerin spam olup olmadığına da dikkat edilmelidir. Doğru yerlerden alınan backlinkler kalıcı SEO başarısı sağlayacaktır.

Backlink Edinme Yöntemleri

Hedef siteye backlink almak için kullanılabilecek birtakım yöntemler mevcuttur. Bunlar arasında en yaygın olanları; misafir yazarlık, içerik pazarlama ve sosyal medya ile etkileşim kurmaktır.

Misafir yazarlık, hedef siteden farklı bir sitede yazı paylaşarak içeriğe hedef sitenin linkinin eklenmesi şeklinde yapılmaktadır. İçerik paylaşımı ise doğru anahtar kelime içeren, kullanıcı niyeti odaklı kaliteli ve ilgi çekici içeriklerin üretilmesi ile diğer sitelerin dikkatini çekerek bağlantı vermek için site sahibi ile iletişime geçmeleri şeklinde yapılmaktadır. Kaliteli ve dikkat çekici içerikler için zaman zaman backlink tekliflerinin gelmesi son derece doğal bir durumdur.

Bir diğer backlink edinme yöntemi olan sosyal medya etkileşimi de sosyal medya platformlarının kitlesini hedef siteye çekmek için yapılan ve siteyi daha fazla ziyaretçi ile tanıştıran bir uygulamadır. Sosyal medyada kaliteli içerikler üreterek bunlara verilen site bağlantıları ile hem organik backlink hem de trafik kazanılabilmektedir.

Backlink Analizi

SEO’nun daima ayrılmaz bir parçası olan analiz backlink çalışmalarında da kendini gösterir. Backlink kontrol araçları kullanılarak yapılan rakip backlink analizi ve kendi backlink profilini değerlendirme işlemleri sayesinde SEO uzmanları izledikleri backlink stratejilerinin doğru ve başarılı olup olmadığını kontrol edebilir.

Ahrefs, Moz gibi popüler araçlar sayesinde yapılan analizler detaylı değerlendirme kriterleri sunarak; backlink kalitesi, linklerin hangi sitelerden geldiği, hangi sayfalara bağlantı verildiği gibi verileri inceleme olanağı tanır. Böylece çalışmaları daha güçlü hale getirmek ve varsa yapılan hataları tespit edip onarmak mümkün olur.

SEO stratejilerinin planlamasını doğrudan etkileyen unsurlardan biri de rakip backlink analizidir. Rakiplerin hangi backlink kaynaklarını oluşturduğunu gözlemleyerek benzer sitelerden backlink alıp rakibin güçlü alanlarında onları alt etmeye odaklanan stratejiler geliştirilebilir.

Kendi backlink profilini değerlendirme işleminde ise SEO’nun performans durumu kontrol edilir. Spam backlink olup olmadığı, backlinklerin kalite durumu gibi incelemeler yaparak gerekli iyileştirmeler ele alınabilir.

Backlink Stratejileri

SEO çalışmalarının her alanında olduğu gibi backlink çalışmalarında da bir strateji izlemek en doğrusudur. Bu stratejiler arasında en önemli olanlardan biri hedef kitleye uygun sitelerle işbirliği yapmaktır. Hedef kitle için ilgi çekici ve sevilen sitelerden backlink almak SEO performansını, doğru kitleye erişimi ve organik trafiği başarılı hale getirecektir.

Bir başka strateji de içerik paylaşım platformlarını kullanmaktır. Reddit, LinkedIn gibi platformlarda içerikler paylaşarak hedef kitleye ulaşılabilir ve içeriklerden hedef siteye backlink alınabilir.

Tüm çalışma sürecinde etkili içerik oluşturma ve dağıtma konusunda istikrarlı olunması gerektiği de unutulmamalıdır. Özgün, yüksek kaliteli, kullanıcılara değer katan içerikler oluşturmak zamanla kaliteli sitelerin dikkatini çeker ve sektörü domine etme, otorite sağlama ve kaliteli algı oluşturma gibi faydalar sağlayarak backlink kazanımı, organik trafik artışı, arama motorlarında yükselme gibi başarıları beraberinde getirir.

Backlinklerin Sürekliliği

Backlinklerin durumunu sürekli kontrol ve analiz etmenin öneminden söz etmiştik. Backlinklerin eskiyenlerini kaldırmak, yeni fırsatları değerlendirmek; sürekli güncelleme ve bakım yapmak ile mümkündür. Düzenli aralıklarla bu iyileştirmelerin yapılması varsa siteyi geri iten unsurların yok edilmesine ve siteye kaliteli yeni backlinklerin eklenmesi ile konumunun ve prestijinin artmasına olanak tanıyacaktır.

0
0
0
0
0
0
Yazıyı emoji ile değerlendir..

Yorumlar (0)

    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!
Yorum Yaz

Spam kodu: captcha

Kapatmak için ESC tuşuna basın